Τετάρτη, 29 Νοεμβρίου 2023

Προσοχή: Ποιοι εργαζόμενοι θα χρειάζονται self test από Δευτέρα για να πάνε στην εργασία τους;

Όποιος δεν κάνει θα έχει... πρόστιμο!

15 Απριλίου 2021 07:50
Προσοχή: Ποιοι εργαζόμενοι θα χρειάζονται self test από Δευτέρα για να πάνε στην εργασία τους;
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Self test: Από την ερχόμενη Δευτέρα, επεκτείνεται η χρήση των υποχρεωτικών τεστ σε εργαζόμενους διαφόρων κατηγοριών. Ποιοι θα πρέπει να το κάνουν;

Συγκεκριμένα, χθες έγιναν οι σχετικές ανακοινώσεις από τον υπουργό Εργασίας Κωστή Χατζηδάκη, με τα self test να είναι υποχρεωτικά για την εργασία τους. Μάλιστα, σε περίπτωση που δεν προχωρήσουν στη χρήση των τεστ τους περιμένουν πρόστιμα. Παράλληλα, διαβάστε εδώ περισσότερα για τα εμπορικά κέντρα, το click inside και τα κέντρα αισθητικής.

Ποιοι υποχρεούνται να κάνουν;

Από την Δευτέρα 19 Απριλίου, έξι συνολικά τομείς δραστηριότητας μπαίνουν στην υποχρεωτική χρήση των self tests. Αυτοί είναι οι εξής:

self test εργαζόμενοι

  • Λιανεμπόριο (συμπεριλαμβανομένων των σούπερ μάρκετ και των καταστημάτων πώλησης τροφίμων και ποτών)
  • Εστίαση
  • Μεταφορές (χερσαίες, θαλάσσιες, αεροπορικές κ.λπ.)
  • Υπηρεσίες καθαρισμού
  • Κομμωτήρια, κουρεία και κέντρα αισθητικής
  • Υπηρεσίες τυχερών παιχνιδιών και στοιχημάτων

"Οι εργαζόμενοι θα εισέρχονται στην πλατφόρμα και θα επιλέγουν τη δήλωση αποτελέσματος για τους εργαζόμενους. Θα μεταφέρονται στη σχετική πλατφόρμα της ΕΡΓΑΝΗ", τόνισε ο κ. Χατζηδάκης, εκτιμώντας πως όλα θα λειτουργήσουν ομαλά.

Ποια τα πρόστιμα για τους παραβάτες;

Σημειώνεται ότι ο εργοδότης δεν επιτρέπεται να απασχολήσει εργαζόμενο με φυσική παρουσία αν δεν έχει κάνει self test και δεν έχει δηλώσει το αποτέλεσμά του. Εάν ο εργαζόμενος προσέλθει στη δουλειά χωρίς να έχει δηλώσει το αποτέλεσμα, ο εργοδότης υποχρεούται να μην αποδεχθεί την εργασία και απαλλάσσεται από την υποχρέωση καταβολής πληρωμής έως ότου συμμορφωθεί ο εργαζόμενος. Σε περίπτωση που ο εργοδότης δεν τηρήσει τις υποχρεώσεις του, του επιβάλλεται από το ΣΕΠΕ πρόστιμο 300 ευρώ.

Αν σε έλεγχο του ΣΕΠΕ βρεθεί εργοδότης που απασχολεί εργαζόμενο που δεν έχει δηλώσει self test, του επιβάλλεται πρόστιμο 500 ευρώ ανά εργαζόμενο. Αν βρεθεί εργοδότης που απασχολεί εργαζόμενο με θετικό self test, του επιβάλλεται πρόστιμο 1.500 ευρώ.

 

Ελλάδα

Ροή ειδήσεων

Share