Παρασκευή, 29 Μαρτίου 2024

Κορωνοϊός: Μάιο ανοίγει η πλατφόρμα για τους άνω των 40 - Πότε ξεκινούν οι εμβολιασμοί

Τι ανέφερε ο Μάριος Θεμιστοκλέους για την πορεία των εμβολιασμών

13 Απριλίου 2021 13:50
Κορωνοϊός: Μάιο ανοίγει η πλατφόρμα για τους άνω των 40 - Πότε ξεκινούν οι εμβολιασμοί
Από Γιάννης Κυριακόπουλος

Κορωνοϊός: Τον Μάιο αναμένεται να ανοίξει η πλατφόρμα των ραντεβού για τους εμβολιασμού κατά του ιού όσον αφορά τους άνω των 40 ετών, ενώ τον Ιούνιο θα προχωρήσει ο εμβολιασμός των νεότερων ηλικιακών ομάδων, όπως σημείωσε στον ΣΚΑΪ ο Γενικός Γραμματέας Πρωτοβάθμιας Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους.

Ο Μάριος Θεμιστοκλέους αναφέρθηκε και στις ειδικές επαγγελματικές κατηγορίες σημειώνοντας πως θα αποφασιστεί στις αρχές Μαΐου αν θα προτεραιοποιηθεί ο εμβολιασμός τους, ανάλογα το πώς θα έχει κινηθεί ο εμβολιασμός των άνω των 50 ετών.

Παράλληλα, για την επόμενη κατηγορία που θα εμβολιαστεί, ανέφερε πως θα είναι οι πολίτες με νοσήματα αυξημένου κινδύνου, δηλαδή 800.000 άνθρωποι και η πλατφόρμα θα ανοίξει την ερχόμενη Παρασκευή.

Όπως ξεκαθάρισε, σε αυτή την κατηγορία θα ανήκουν οι ασθενείς με νοσήματα, όπως σακχαρώδης διαβήτης και καρδιοαγγειακά νοσήματα, ενώ μέχρι τη Δευτέρα 19 Απριλίου, θα ενταχθούν στην πλατφόρμα και τα υπόλοιπα νοσήματα.

«Τα ραντεβού για τον εμβολιασμό τους θα ξεκινούν από τον Απρίλιο μέχρι και τον Μάιο. Θα έχουν πάρει την πρώτη δόση μέσα στον Μάιο», σημείωσε ο γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας.

Το εμβόλιο Johnson & Johnson

Για το εμβόλιο κατά του κορωνοϊού της εταιρείας Johnson & Johnson που φτάνει στη χώρα μας αύριο Τετάρτη 14 Απριλίου, ο κ. Θεμιστοκλέους υπενθύμισε πως η βασική διαφορά του με τα υπόλοιπα είναι πως χορηγείται με μία μόνο δόση, γεγονός που θα επιταχύνει το εμβολιαστικό πρόγραμμα.

«Περιμένουμε 2 εκατ. δόσεις για το δεύτερο τρίμηνο, ενώ τον Απρίλιο παραλαμβάνουμε λίγες δόσεις. Η δεύτερη παραλαβή θα γίνει τη Μεγάλη Πέμπτη, οπότε θα χρησιμοποιηθεί τον Μάιο. Έτσι, τον Μάιο περιμένουμε ακόμα 300.000 δόσεις και τις υπόλοιπες περίπου 960.000 δόσεις τις περιμένουμε τον Ιούνιο».

Παράλληλα, σημείωσε πως από την εταιρεία Pfizer καταγράφεται μια πολύ μεγάλη αύξηση των παραδόσεων εμβολίων, καθώς θα πλησιάσουμε τις 1,5 εκατ. δόσεις τον Μάιο και σχεδόν 1,8 εκατ. δόσεις τον Ιούνιο.

Την ίδια στιγμή από την εταιρεία Moderna παραμένει χαμηλά ο αριθμός των παραδόσεων, καθώς αναμένουμε 100.000-150.000 δόσεις στις αρχές Μαΐου.

AstraZeneca: Κατανοητή η διστακτικότητα - Πάνω από 90% η προσέλευση

Για το εμβόλιο της εταιρείας AstraZeneca, ο Μάριος Θεμιστοκλέους σημείωσε πως είναι κατανοητή η οποιαδήποτε διστακτικότητα των πολιτών, καθώς υπάρχουν πολλά δημοσιεύματα και ανακοινώσεις Οργανισμών για την ασφάλεια του.

Ωστόσο, σημείωσε πως τα ποσοστά συμμετοχής στη χώρα μας είναι αυξημένα συγκριτικά με τις άλλες χώρες καθώς οι πολίτες που είχαν προγραμματισμένο ραντεβού άκουσαν την Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών και τον EMA και στη συντριπτική τους πλειοψηφία πήγαν στο ραντεβού τους για να εμβολιαστούν.

«Αυτή τη στιγμή η συμμετοχή με βάση τα ραντεβού που έχουν προγραμματιστεί ξεπερνά το 90%, που είναι λίγο πιο χαμηλά από τις υπόλοιπες εταιρείες», ξεκαθάρισε.

Παράλληλα, σε πανστρατιά υπέρ του εμβολιασμού των ηλικιωμένων συμπατριωτών μας καλεί ολόκληρη την ελληνική κοινωνία ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, με στόχο να αποκλιμακωθεί η μεγάλη πίεση στο Εθνικό Σύστημα Υγείας (ΕΣΥ) και να επιτευχθεί το συντομότερο δυνατόν το πολυπόθητο τείχος ανοσίας που θα συμβάλει αποφασιστικά στο τέλος της πανδημίας και στην επιστροφή στην κανονικότητα.

 

Ελλάδα

Ροή ειδήσεων

Share