Δευτέρα, 17 Μαΐου 2021

Ξεκινούν οι εμβολιασμοί με το Johnson & Johnson στην Ελλάδα - Σε ποια χώρα το έχουν απαγορεύσει και γιατί;

Πότε ανοίγει το πρόγραμμα για 50άρηδες και ευπαθείς ομάδες;

13 Απριλίου 2021 10:52
Ξεκινούν οι εμβολιασμοί με το Johnson & Johnson στην Ελλάδα - Σε ποια χώρα το έχουν απαγορεύσει και γιατί;
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Εμβολιασμοί: Ένα ακόμη «σύμμαχο» στον σχεδιασμό για τους εμβολιασμούς θα έχει στα χέρια της από την Τετάρτη η κυβέρνηση καθώς έρχονται οι πρώτες δόσεις του μονοδοσικού εμβολίου της Johnson & Johnson.

Συνολικά 33.600 δόσεις του εμβολίου αναμένονται στην χώρα μας αύριο, με την χρήση τους να ξεκινά την προσεχή Δευτέρα. Με τα εμβόλια των Pfizer, Moderna και AstraZeneca να χρησιμοποιούνται εδώ και καιρό, τα εμβόλια της Johnson & Johnson έρχονται να προστεθούν στο σχέδιο «Ελευθερία», το οποίο ανεβάζει στροφές αυτόν τον μήνα. Το εμβόλιο έχει φτάσει σε Βέλγιο και Γαλλία και θα συνεχιστεί η διανομή του στις υπόλοιπες χώρες της ΕΕ.

Η εταιρεία είχε αρχικά προγραμματίσει να ξεκινήσει τις παραδόσεις της στις αρχές Απριλίου, αλλά καθυστέρησε την κυκλοφορία λόγω προβλημάτων παραγωγής. Η αμερικανική εταιρεία έχει δεσμευτεί να παραδώσει στην ΕΕ έως τα τέλη Ιουνίου 55 εκατομμύρια δόσεις και άλλα 120 εκατομμύρια το τρίτο τρίμηνο.

AstraZeneca: Τα σενάρια που εξετάζει η επιτροπή για το εμβόλιο στην Ελλάδα - Ποιες προτάσεις θα πέσουν στο τραπέζι (Video)

Να τονιστεί πως ήδη στη χώρα μας έχουν γίνει πάνω από 2.210.000 εμβολιασμοί, με 1.468.000 πολίτες να έχουν κάνει την πρώτη δόση, (εμβολιαστική κάλυψη 14%) και 743.000 να έχουν κάνει και τις δύο δόσεις (7%).

Ξεκινούν οι εμβολιασμοί με το Johnson & Johnson στην Ελλάδα

Εμβολιασμοί: Ποιες ομάδες παίρνουν σειρά προτεραιότητας

Με τον αριθμό των εμβολίων να αυξάνεται σταδιακά από αυτόν τον μήνα, το υπουργείο Υγείας «τρέχει» το πρόγραμμα των εμβολιασμών και τις επόμενες ημέρες θα ανοίξει ξανά η πλατφόρμα για νέες ομάδες πολιτών.

Πιο συγκεκριμένα,

Στις 16 Απριλίου θα ανοίξει η πλατφόρμα για πολίτες που πάσχουν από νοσήματα αυξημένου κινδύνου, ηλικίας 18-59 ετών και θα ακολουθήσουν σταδιακά και οι άλλες ομάδες. Το άνοιγμα της πλατφόρμας για τους ανθρώπους με υποκείμενα νοσήματα θα γίνει σταδιακά, ανάλογα με το νόσημα και θα ξεκινήσει από τις 16 έως τις 19 Απριλίου. Η ομάδα αυτή συμπεριλαμβάνει 800.000 πολίτες.

Την Τετάρτη 21 Απριλίου θα μπορούν να αρχίσουν να κλείνουν ραντεβού οι εκπαιδευτικοί, αλλά και η ηλικιακή ομάδα 55 έως 59 ετών, ενώ από τις 24 Απριλίου θα ανοίξει η πλατφόρμα για ραντεβού και στις ηλικίες 50 έως 54 ετών.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της κυβέρνησης, τον Ιούνιο, αν όλα κυλήσουν ομαλά, θα εμβολιάζονται και οι νεότερες ηλικίες. Οπως είπε και η κυβερνητική εκπρόσωπος Αριστοτελία Πελώνη, τον Ιούνιο θα εμβολιάζονται και υγιείς 40άρηδες.

Να τονιστεί ότι από τις 10 Απριλίου έχει ανοίξει η πλατφόρμα των ραντεβού για την ηλικία 60-64 για όλα τα εμβόλια και όχι μόνο για της AstraZeneca.

Αυτοι ανήκουν στην ευπαθή ομάδα Β

Στην ομάδα Β, που θα ξεκινήσει τις αιτήσεις για ραντεβού την Παρασκευή, εντάσσονται συγκεκριμένες υπο-ομάδες ασθενών που κρίνεται ότι διατρέχουν υψηλό κίνδυνο για να ασθενήσουν λόγω κορωνοϊού. Οι ομάδες αυτές είναι οι εξής:

 • Ασθενείς με χρόνια καρδιαγγειακή νόσο, ειδικότερα με συγγενείς καρδιοπάθειες, υπέρταση με καρδιακές επιπλοκές, χρόνια καρδιακή ανεπάρκεια, κολπική μαρμαρυγή, χρόνια ισχαιμική καρδιοπάθεια, μυοκαρδίτιδες, μυοκαρδιοπάθειες, περιφερική αγγειακή νόσο, ιστορικό θρομβοεμβολικής νόσου.
 • Ασθενείς με σακχαρώδη διαβήτη, τύπου 1 και τύπου 2.
 • Ασθενείς με νοσογόνο παχυσαρκία, με Δείκτη μάζας σώματος ³40 kg/m2.
 • Ασθενείς με χρόνια νοσήματα του αναπνευστικού, ειδικότερα με χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια, διάμεσοι νόσοι του πνευμονικού παρεγχύματος, σοβαρό άσθμα με λήψη σε μόνιμη βάση κορτικοειδών από το στόμα ή βιολογικών παραγόντων.
 • Ασθενείς με καρκίνο συμπαγούς οργάνου κατά την τελευταία 5ετία (που δεν περιλαμβάνεται στην κατηγορία ασθενών της ομάδας Α).
 • Ασθενείς σε σνοσοκαταστολή καθώς και με λοίμωξη HIV (με CD4>200 κύτταρα/μL).
 • Ασθενείς με χρόνια νεφρική νόσο.
 • Ασθενείς με χρόνια ηπατική νόσο, αντιρροπούμενη κίρρωση ήπατος.
 • Ασθενείς με αιμοσφαιρινοπάθειες, ομόζυγη δρεπανοκυτταρική αναιμία, μικροδρεπανοκυτταρική αναιμία, ομόζυγη μεσογειακή αναιμία.
 • Ασθενείς με διαταραχές σπληνός, ασπληνία (περιλαμβάνεται και η λειτουργική ασπληνία).
 • Ασθενείς με χρόνια νευρολογικά νοσήματα, ειδικότερα με αγγειακό εγκεφαλικό επεισόδιο, παροδικό ισχαιμικό εγκεφαλικό επεισόδιο, σοβαρά νευρολογικά νοσήματα στα οποία επηρεάζεται η αναπνευστική λειτουργία, εγκεφαλική παράλυση, πολλαπλή σκλήρυνση, επιληψία, άνοια, νόσο Πάρκινσον, νόσο κινητικού νευρώνα, κληρονομικά και εκφυλιστικά νευρομυϊκά νοσήματα.
 • Ασθενείς με σοβαρή ψυχική νόσο, σχιζοφρένεια ή διπολική διαταραχή.
 • Άτομα με σοβαρή αναπηρία, που δεν οφείλεται σε νοσήματα υψηλού ή αυξημένου κινδύνου, καταστάσεις για τις οποίες η προτεραιότητα εμβολιασμού έχει ήδη οριστεί.
 • Γονείς ή φροντιστές παιδιών ηλικίας κάτω των 16 ετών με σοβαρά χρόνια νοσήματα, που δε μπορούν λόγω ηλικίας να εμβολιαστούν τα ίδια και τα οποία έχουν υποβληθεί σε μεταμόσχευση συμπαγών οργάνων ή αιμοποιητικών κυττάρων, βρίσκονται σε λίστα αναμονής για μεταμόσχευση οργάνου, υποβάλλονται σε αιμοκάθαρση ή περιτοναϊκή κάθαρση καθώς και παιδιών, που πάσχουν από κυστική ίνωση, καρκίνο συμπαγούς οργάνου (ως και 12 μήνες μετά τη λήξη της θεραπείας), αιματολογικό καρκίνο (ως και 3 χρόνια μετά τη λήξη της θεραπείας), χρόνιο νόσημα του αναπνευστικού που απαιτεί χρήση οξυγόνου κατ’ οίκον, βαριά συνδυασμένη ανοσοανεπάρκεια, σύνδρομο Down ή άλλες πολύ σοβαρές καταστάσεις με κλινικά κριτήρια.

Johnson & Johnson

Αυστραλία: Δεν υπάρχουν σχέδια για την ένταξη του εμβολίου της Johnson & Johnson στην εκστρατεία εμβολιασμού

Η Αυστραλία δεν έχει καταρτίσει σχέδια για να προσθέσει το εμβόλιο μιας δόσης κατά της COVID-19 της Johnson & Johnson (J&J) στην εκστρατεία εμβολιασμού του πληθυσμού της, όπως ανακοίνωσαν σήμερα οι αρχές, καθώς η χώρα απομακρύνεται από την προμήθεια εμβολίων που επανεξετάζονται για την πρόκληση θρόμβων στο αίμα.

Οι δόσεις εμβολίου της J&J και της AstraZeneca κατά της COVID-19 χρησιμοποιούν έναν αδενοϊό, έναν από τους ιούς του κοινού κρυολογήματος, για την εισαγωγή πρωτεϊνών του κορονοϊού στα κύτταρα του σώματος και την πρόκληση μιας αντίδρασης ανοσίας.

Ωστόσο και τα δύο εμβόλια επανεξετάζονται από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων (ΕΜΑ) μετά τον εντοπισμό σπάνιων περιπτώσεων σχηματισμού θρόμβων στο αίμα μερικών ενηλίκων που εμβολιάστηκαν.

Ο ΕΜΑ τονίζει ότι τα πλεονεκτήματα του εμβολίου υπερτερούν των κινδύνων.

"Η κυβέρνηση δεν σκοπεύει να αγοράσει κάποια άλλα εμβόλια αδενοϊών κατά την τρέχουσα περίοδο", δήλωσε στο Reuters, ένας εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας.

Η Αυστραλία την Κυριακή εγκατέλειψε το στόχο της για τον εμβολιασμό του πληθυσμού των περίπου 26 εκατομμυρίων κατοίκων της μέχρι το τέλος της χρονιάς, μετά τη σύσταση να μην χορηγείται το εμβόλιο της AstraZeneca στον πληθυσμό ηλικίας κάτω των 50 ετών, εκτροχιάζοντας το σχεδιασμό του προγράμματος εμβολιασμού.

Η αλλαγή της πολιτικής εμβολιασμού ώθησε τις αρχές την προηγούμενη εβδομάδα να διπλασιάσουν μία προγενέστερη παραγγελία του εμβολίου της Pfizer στα 40 εκατομμύρια δόσεις, οι οποίες θα παραδοθούν μέχρι το τέλος του χρόνου.

Η εκστρατεία εμβολιασμού της Αυστραλίας είχε ουσιαστικά στηριχτεί στο εμβόλιο της AstraZeneca, με σχέδια για εγχώρια παραγωγή 50 εκατομμυρίων δόσεων .

Η Αυστραλία κατέγραψε μηδενικές ή μονοψήφιες περιπτώσεις μόλυνσης από την COVID-19 τις περισσότερες ημέρες της φετινής χρονιάς, με αποτέλεσμα οι αρχές να χαλαρώσουν τους περιορισμούς, ενώ η οικονομία της χώρας εισήλθε σε τροχιά ταχείας ανάκαμψης.

Johnson & Johnson εμβόλιο Ελλαδα

Ο υπουργός Οικονομικών Τζος Φράιντενμπεργκ δήλωσε ότι οι καθυστερήσεις στη διάθεση των εμβολίων δεν θα πρέπει "να εκτροχιάσουν τη δυναμική της οικονομικής ανάκαμψης μας".

"Με την επιτυχή καταπολέμηση του κορονοϊού και την ουσιαστική επανεκκίνηση της οικονομίας, τόσο η εμπιστοσύνη των νοικοκυριών, όσο και των επιχειρήσεων είναι τώρα σε υψηλότερο επίπεδο από αυτό πριν από την πανδημία", ανέφερε σε ανακοίνωσή του ο Φράιντενμπεργκ.

Η Αυστραλία άρχισε τους εμβολιασμούς πολύ αργότερα από άλλες χώρες, εξαιτίας των μικρών αριθμών περιστατικών μόλυνσης, αναφέροντας λίγο περισσότερες από 29.400 μολύνσεις από την έναρξη της πανδημίας.

Η χώρα ανέφερε σήμερα τον πρώτο θάνατο για φέτος: ένας άντρας 80 ετών πέθανε, αφού είχε νοσήσει από τον κορονοϊό στο εξωτερικό, αυξάνοντας το συνολικό αριθμό των νεκρών στους 910.

 

Ελλάδα

Ροή ειδήσεων

Share