Κυριακή, 28 Απριλίου 2024

AstraZeneca: Τα σενάρια που εξετάζει η επιτροπή για το εμβόλιο στην Ελλάδα - Ποιες προτάσεις θα πέσουν στο τραπέζι (Video)

Κρίσιμη συνεδρίαση της εθνικής επιτροπής εμβολιασμού

8 Απριλίου 2021 22:52
AstraZeneca: Τα σενάρια που εξετάζει η επιτροπή για το εμβόλιο στην Ελλάδα - Ποιες προτάσεις θα πέσουν στο τραπέζι (Video)
Από Γιάννης Κυριακόπουλος

Εν αναμονή της απόφασης της εθνική επιτροπής εμβολιασμών για το εμβόλιο της AstraZeneca πολλά είναι τα σενάρια για το αν και πώς θα συνεχιστεί να εφαρμόζεται το συγκεκριμένο εμβόλιο κατά του κορωνοϊού στη χώρα μας, ενώ σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες έχουν αλλάξει οι οδηγίες χορήγησής του.

Τα περιστατικά θρόμβωσης ύστερα από τον εμβολιασμό με AstraZeneca αν και όπως λένε οι ειδικοί είναι πολύ λίγα σε σχέση με το πλήθος των εμβολίων που έχουν γίνει, δεν παύουν να προβληματίζουν.

Έτσι σύμφωνα με πληροφορίες του Open, η εθνική επιτροπής εμβολιασμών έκανε το βράδυ της Πέμπτη (08/04) μία πρώτη τηλεδιάσκεψη για το ζήτημα, ενώ οι αποφάσεις αναμένεται να παρθούν στη τηλεδιάσκεψη της Παρασκευής (09/04), που θα ξεκινήσει στις 09:00.

Στη συγκεκριμένη συνάντηση η σκέψη που θα πέσει στο τραπέζι είναι το εμβόλιο της AsraZeneca να χορηγηθεί σε άτομα άνω των 60 ετών. Μία άλλη σκέψη σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Open, είναι να το κάνουν εθελοντικά πολίτες πολύ μικρότερης ηλικίας, που ανήκουν σε παραγωγικές ομάδες, όπως λιανεμπόριο και τουρισμό.

Βέβαια υπάρχουν μέλη της επιτροπής που θεωρούν ότι δεν πρέπει να αλλάξει τίποτα από τις υπάρχουσες οδηγίες, να χορηγείται δηλαδή το εμβόλιο της AstraZeneca χωρίς ηλιακούς περιορισμούς.

Οι Έλληνες επιστήμονες εξακολουθούν, πάντως, να τονίζουν ότι το όφελος από τα εμβόλια υπερτερεί των σπάνιων θρομβωτικών περιστατικών. Ο καθηγητής, Σωτήρης Τσιόδρας, ανέφερε χαρακτηριστικά σε εκδήλωση της Ακαδημίας Αθηνών ότι η περίπτωση θρόμβωσης όταν κάποιος νοσεί βαριά με κορωνοϊό είναι έως και 69% ενώ η ίδια πιθανότητα μετά το εμβόλιο Οξφόρδης/Astrazeneca είναι μία στις 100.000.

Υπενθυμίζεται ότι η επιτροπή ασφάλειας και φαρμακοεπαγρύπνησης του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων (EMA) επιβεβαίωσε την Τετάρτη, 7 Απριλίου, ότι οι «ασυνήθιστες θρομβώσεις με χαμηλά αιμοπετάλια πρέπει να καταχωρηθούν ως πιθανή παρενέργεια». Τα αναφερόμενα περιστατικά έχουν εμφανιστεί κυρίως στις γυναίκες κάτω των 60 ετών.

ΕΕ: Ποιες χώρες παίρνουν μέτρα για τη χορήγηση του εμβολίου AstraZeneca

Οι Βρυξέλλες διαμηνύουν ότι αναμένουν από την εταιρεία να εκπληρώσει τις δεσμεύσεις τις

 

Ομορφιά & Υγεία

Ροή ειδήσεων

Share