Κυριακή, 20 Ιουνίου 2021

Κορωνοϊός: Οριστικές αποφάσεις με το εμβόλιο της AstraZeneca

Τι ισχύει και σε τι θα επηρεάσει το πρόγραμμα εμβολιασμού στην Ελλάδα;

9 Απριλίου 2021 08:33
Κορωνοϊός: Οριστικές αποφάσεις με το εμβόλιο της AstraZeneca
Από Ραφαήλ Αλαγάς

Οριστικές θα είναι σύντομα οι αποφάσεις για το εμβόλιο της AstraZeneca κατά του κορωνοϊού, με την Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών να δίνει τη γνωμοδότησή της σήμερα (9/4), με τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων, αντίστοιχα, να μεταθέτει τη δική του απόφαση για τα κράτη-μέλη της ΕΕ, μετά τις ανακοινώσεις περί θρομβώσεων.

Σημειώνεται ότι κάθε χώρα διαφοροποιεί τις ηλικίες για χρήση του εμβολίου, άλλες προτείνουν τη χορήγηση σε άτομα άνω των 60 ετών, άλλες άνω των 55 ετών, ενώ η Βρετανία δήλωσε ότι τα άτομα κάτω των 30 ετών πρέπει να λαμβάνουν άλλο εμβόλιο κατά της νόσου covid-19.

Κορωνοϊός: Συνεδρίαση για το εμβόλιο της AstraZeneca

Στη σημερινή συνεδρίαση της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, η οποία παρακολουθεί όλα τα επιστημονικά δεδομένα, δεν αναμένονται σπουδαίες αλλαγές στο εμβολιαστικό πρόγραμμα της χώρας, διευκρίνισε σε πρόσφατες δηλώσεις του ο γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας Μάριος Θεμιστοκλέους. Πρόσθεσε ότι δεν τίθεται θέμα σε καμία ευρωπαϊκή χώρα για τη διακοπή των εμβολιασμών με ΑstraZeneca, τονίζοντας ότι αυτό που συζητείται είναι οι ηλικιακοί περιορισμοί.

Υπενθυμίζεται ότι αρχικά η χορήγηση του εμβολίου της AstraZeneca είχε αποφασιστεί σε αρκετές χώρες όπως και στην Ελλάδα, από την ηλικία 18 ετών μέχρι και 64 ετών και αυτό γιατί οι μελέτες περιλάμβαναν μικρό αριθμό ατόμων ηλικίας μεγαλύτερης των 65 ετών. Στη συνέχεια επικαιροποιήθηκαν οι συστάσεις από την Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών, με βάση τα ευρήματα μελετών που αφορούν σε μεγάλους πληθυσμούς σχετικά με την αποτελεσματικότητα του εμβολίου της AstraZeneca σε άτομα ηλικιωμένα, έτσι ώστε το εμβόλιο αυτό να χορηγείται σε όλες τις ηλικίες και άνω των 65 ετών. Πάντως παρά τη συζήτηση για το εμβόλιο της AstraZeneca, το ποσοστό συμμετοχής στους εμβολιασμούς ξεπερνάει το 90%, ενώ κάθε μέρα γίνονται 10.000-12.000 εμβολιασμοί με ΑstraZeneca.

 

Ελλάδα

Ροή ειδήσεων

Share