Παρασκευή, 29 Μαρτίου 2024

Χαλάρωση του Lockdown: Ελεύθερες οι διαδημοτικές μετακινήσεις - Τι ισχύει με το λιανεμπόριο

Όσα πρέπει να ξέρετε!

3 Απριλίου 2021 09:24
Χαλάρωση του Lockdown: Ελεύθερες οι διαδημοτικές μετακινήσεις - Τι ισχύει με το λιανεμπόριο
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Από σήμερα, Σάββατο 03/04, τίθεται σε ισχύ το πρώτο μέρος των μέτρων του lockdown, καθώς είναι πλέον... ελεύθερες οι διαδημοτικές μετακινήσεις. Μάλιστα, από Δευτέρα θα σηκώσει ρολά και το λιανεμπόριο, εκτός από τη Θεσσαλονίκη, την Αχαΐα και την Κοζάνη, όπως αποφάσισε η επιτροπή των επιδημιολόγων.

Αναλυτικότερα, η αρχή γίνεται με τις διαδημοτικές μετακινήσεις, οι οποίες απελευθερώνονται μόνο για τα Σαββατοκύριακα προκειμένου πολίτες που μένουν σε δήμους που δε βρίσκονται κοντά σε παραλία ή πάρκα, να αποκτήσουν πρόσβαση.

Με αποστολή SMS στο 13033 με τον κωδικό 6 θα επιτρέπεται η μετακίνηση με όχημα εκτός δήμου για προσωπική άσκηση σε υπαίθριο χώρο. Αυτό θα επιτρέπεται σε ομάδες έως τριών ανθρώπων, εκτός αν πρόκειται για οικογένεια. Υποχρεωτική θα είναι η χρήση μάσκας.

Τι ισχύει με τις διαδημοτικές μετακινήσεις

Lockdown - Τι ισχύει για τις μετακινήσεις

Στο πλαίσιο αυτό, υπάρχει μία πληθώρα επιλογών για τους πολίτες προκειμένου να μπορούν να μετακινηθούν χωρίς χιλιομετρικό περιορισμό.

Οι περιπτώσεις αυτές είναι:

  • Για επίσκεψη σε ιατρό ή φαρμακείο στέλνοντας τον κωδικό 1 με SMS στο 13033.
  • Για παροχή βοήθειας σε ανθρώπους που βρίσκονται σε ανάγκη ή συνοδεία ανηλίκων μαθητών από/προς το σχολείο στέλνοντας τον κωδικό 4 με SMS στο 13033.
  • Για άσκηση με ποδήλατο ή με τα πόδια από Δευτέρα έως Παρασκευή έως τις 21:00 στέλνοντας τον κωδικό 6 με SMS στο 13033.
  • Για άσκηση/περίπατο οπουδήποτε εντός νομού, ασχέτως τρόπου μετακίνησης, μόνο τα Σαββατοκύριακα στέλνοντας τον κωδικό 6 με SMS στο 13033. (Προϋπόθεση να βρίσκονται μαζί έως 3 άτομα ή μία οικογένεια).
  • Για επίσκεψη σε κομμωτήριο ή κέντρο αισθητικής οπουδήποτε εντός νομού για περιποίηση άκρων, στέλνοντας τον κωδικό 6 με SMS στο 13033.

Τι ισχύει για το λιανεμπόριο;

Από τη Δευτέρα 05/04, ανοίγει το λιανεμπόριο, με εξαίρεση τα πολυκαταστήματα και τα εμπορικά κέντρα. Οι πολίτες για να ψωνίσουν θα πρέπει να στείλουν SMS με το ονοματεπώνυμό τους στο 13032 προκειμένου να μπορέσουν να μεταβούν οπουδήποτε απαιτείται εντός νομού.

Το SMS θα έχει διάρκεια τριών ωρών και μπορεί να αποσταλεί μόνο μία φορά ημερησίως. Παράλληλα με το 13032 ισχύουν και το click away και το click in shop, κάτι που σημαίνει πως οι πολίτες θα πρέπει να φέρουν μαζί τους αποδεικτικό του ραντεβού τους, όπως για παράδειγμα SMS ή e-mail online παραγγελίας ή πληρωμής.

Από το άνοιγμα των καταστημάτων εξαιρείται η Θεσσαλονίκη, η Αχαϊα και η Κοζάνη, σύμφωνα με απόφαση της κυβέρνησης που ελήφθη έπειτα από έκτακτη σύσκεψη της επιτροπής εμπειρογνωμόνων το βράδυ της Παρασκευής.

Τα καταστήματα που ανοίγουν είναι τα εξής:

  • συνοικιακά καταστήματα
  • μεγάλα καταστήματα-αλυσίδες, που δεν βρίσκονται όμως σε εμπορικό κέντρο
  • μεγάλες αλυσίδες παιχνιδιών, ηλεκτρικών ειδών και άλλων
  • πολυκαταστήματα που στο εσωτερικό τους δεν έχουν άλλα καταστήματα, δηλαδή δεν λειτουργούν σαν εμπορικά κέντρα
 

Ελλάδα

Ροή ειδήσεων

Share