Τετάρτη, 25 Μαΐου 2022

Οριστικό: Ανακοινώθηκε η επίταξη ιατρών από το υπουργείο Υγείας

"Δυστυχώς, πολύ μικρός αριθμός ιδιωτών ιατρών προσήλθε"

22 Μαρτίου 2021 08:12
Οριστικό: Ανακοινώθηκε η επίταξη ιατρών από το υπουργείο Υγείας
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Το πρωί της Δευτέρας 22/3, ανακοινώθηκε επίσημα η επιστράτευση των ιδιωτών γιατρών για την στήριξη του Εθνικού Συστήματος Υγείας κατά τη διάρκεια της πανδημίας του κορωνοϊού.

Ειδικότερα, η κατάσταση σε πολλά νοσοκομεία της Αθήνας παραμένει ασφυκτική και γι' αυτόν το λόγο ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας προ ημερών είχε τονίσει πως θα εισηγηθεί επίταξη ιδιωτών γιατρών εάν αυτοί δεν προσέλθουν εθελοντικά. Παρά την έκκληση, ένας πολύ μικρό αριθμός ιατρών προσφέρθηκε να συμβάλει στη μάχη κατά της πανδημίας.

επίταξη ιατρών

Έτσι, σήμερα, με ανάρτησή του στον προσωπικό του λογαριασμό στο Facebook ο Βασίλης Κικίλιας ανέφερε χαρακτηριστικά: "Το Υπουργείο Υγείας απηύθυνε επί εβδομάδες πρόσκληση - έκκληση προς τους ιδιώτες ιατρούς, για την ενίσχυση των Νοσοκομείων του Ε.Σ.Υ. στο τρίτο σφοδρό κύμα της πανδημίας COVID-19. Δυστυχώς, πολύ μικρός αριθμός ιδιωτών ιατρών προσήλθε. Τους ευχαριστούμε.

Λαμβάνοντας υπ’ όψιν τις έκτακτες συνθήκες και την επιτακτική ανάγκη περίθαλψης των συνανθρώπων μας, το Υπουργείο Υγείας προβαίνει σε επίταξη προσωπικών υπηρεσιών ιατρών των ειδικοτήτων Παθολόγων, Πνευμονολόγων και Γενικών Ιατρών στην Αττική."

Δείτε την ανάρτηση:

ανακοίνωση Κικίλια για επίταξη

Επίταξη ιατρών: Ποια η διαδικασία;

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τη σχετική νομοθεσία, το φύλλο της επιστράτευσης θα παραδοθεί από αστυνομικούς στη διεύθυνση που έχουν δηλώσει οι γιατροί στους ιατρικούς συλλόγους που ανήκουν. Επί του εγγράφου θα αναφέρεται το νοσοκομείο που θα πρέπει να παρουσιαστούν καθώς η ώρα και ημερομηνία.

Το "φύλλο πορείας" πρέπει να παραληφθεί αυτοπροσώπως από τον γιατρό που επιστρατεύεται. Σε περίπτωση άρνησης παραλαβής του εγγράφου προβλέπονται κυρώσεις σε βαθμό πλημμελήματος με ποινή φυλάκισης από 3 μήνες έως και 5 χρόνια.

Ωστόσο, ο νομοθέτης προβλέπει και περιπτώσεις που μπορεί κάποιος να εξαιρεθεί της επιστράτευσης. Αυτό μπορεί να συμβεί όταν ο επιστρατευόμενος επικαλεστεί λόγους υγείας (σωματικής ή ψυχικής), πράγμα όμως που θα πρέπει να πιστοποιηθεί στη συνέχεια από αρμόδια υγειονομική επιτροπή.

Τέλος, το έγγραφο της επιστράτευσης θα μπορούσε να καταστεί άκυρο εάν δεν αναφέρεται ο νόμος βάσει του οποίου επιστρατεύεται ο γιατρός ή αν έχει σταλεί σε λάθος ταχυδρομική διεύθυνση.

 

Ελλάδα

Ροή ειδήσεων

Share