Πέμπτη, 25 Απριλίου 2024

Κορωνοϊός-Self test: Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε - Πλήρης οδηγός για τα δωρεάν τεστ στο σπίτι (Video)

Δωρεάν μία φορά την εβδομάδα - Πόσο δύσκολο είναι να το κάνουμε

20 Μαρτίου 2021 19:29
Κορωνοϊός-Self test: Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε - Πλήρης οδηγός για τα δωρεάν τεστ στο σπίτι (Video)
Από Γιάννης Κυριακόπουλος

Κορωνοϊός: Ένα δωρεάν rapid test, ή αλλιώς self test, την εβδομάδα ανακοίνωσε η κυβέρνηση με στόχο να φτάσουν τα 10 εκατομμύρια την εβδομάδα.

Το τεστ θα παρέχεται δωρεάν από τα φαρμακεία, χωρίς συνταγογράφηση, ενώ λεπτομέρειες και απαντήσεις στα πολλά ερωτήματα που προκύπτουν αναμένεται να δοθούν την εβδομάδα που έρχεται.

Τα βήματα που θα πρέπει να ακολουθεί ο πολίτης θα πρέπει να είναι σχολαστικά, όπως προκύπτει και από το βίντεο του βρετανικού εθνικού συστήματος υγείας που ακολουθεί.

Ειδικότερα θα πρέπει να προετοιμάζεται ο ίδιος και στη συνέχεια να ετοιμάζει και την περιοχή του τεστ. Να λαμβάνει το δείγμα μόνος του και να διαβάζει τα αποτελέσματα. Υπάρχουν self test που γίνονται με δείγμα είτε από τη μύτη είτε από τον λαιμό.

Να σημειωθεί ότι ακόμα δεν είναι γνωστό το είδος του τεστ που θα χρησιμοποιηθεί στην Ελλάδα.

Το Ευρωπαϊκό Κέντρο Ελέγχου Λοιμώξεων (ECDC) αναφέρει ότι τα τεστ αυτοεξέτασης στο σπίτι γίνονται με δείγμα αίματος, δηλαδή με ένα τσίμπημα, όπως συμβαίνει και στη μέτρηση σακχάρου και το αποτέλεσμα θα προκύπτει με παρόμοιο τρόπο που χρησιμοποιείται στα τεστ εγκυμοσύνης.

Άλλα παρόμοια γρήγορα τεστ αυτοεξέτασης είναι τα τεστ συλλογής δειγμάτων σιέλου και συλλογής ρινοφαρυγγικού επιχρίσματος.

Τα 10 «SOS» σημεία για τα self rapid tests

Είναι δύσκολο να κάνω το τεστ μόνος μου;

Όχι. Μιλάμε για τεστ που πραγματοποιούνται κατ' οικον χωρίς την υποστήριξη επαγγελματία υγείας. Θα υπάρξουν βίντεο και φυλλάδια με οδηγίες για τη διενέργεια τεστ από τον κάθε πολίτη ατομικά.

Είναι αξιόπιστο το τεστ;

Ναι, τα οικιακά ατομικά τεστ έχουν υψηλό βαθμό ευαισθησίας και εγκυρότητας που προσεγγίζει το 95-99%.

Τι κάνω αν βρεθώ θετικός;

Ακολουθείται το πρωτόκολλο του ΕΟΔΥ που προβλέπει δήλωση του θετικού κρούσματος (σε ειδική πλατφόρμα που θα ανακοινωθεί) και επανέλεγχο σε δομή υγείας. Η θετική διάγνωση του οικιακού τεστ δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως βεβαίωση για άδεια από την εργασία χωρίς επανέλεγχο.

Μπορώ να κάνω παραπάνω τεστ;

Κάθε πολίτης/κάτοχος αμκα δικαιούται τέσσερα τεστ το μήνα που μπορεί να προμηθεύεται από το φαρμακείο της γειτονιάς του.

Μπορώ να το κάνω στο φαρμακείο;

Τα συγκεκριμένα τεστ είναι εύκολα στη χρήση και προορίζονται για κατ οικον χρήση. Εφόσον ωστόσο υπάρχουν πολίτες που επιθυμούν να έχουν βοήθεια ή καθοδήγηση αυτό μπορεί να γίνεται από τον/την φαρμακοποιό με μια μικρή οικονομική επιβάρυνση για την υπηρεσία που παρέχει.

Πληρώνω για το τεστ;

Όχι, τα τεστ είναι δωρεάν. Παράλληλα με τη δωρεάν διάθεση θα ανοίξει και η δυνατότητα προμήθειας ατομικών τεστ μέσω των φαρμακείων στις τιμές που θα προκύψουν στο πλαίσιο της ελεύθερης αγοράς.

Πόσα τεστ δικαιούται μια οικογένεια;

Τέσσερα τεστ ανα άτομο. Οι γονείς ανηλίκων τέκνων θα μπορούν να προμηθεύονται οι ίδιοι τα τεστ των παιδιών τους. Τα οικιακά τεστ μπορούν να πραγματοποιηθούν χωρίς υποστήριξη επαγγελματία υγειας από τις ηλικίες 14 και άνω.

Είναι διαφορετικά τα self test από τα rapid test;

Ναι είναι πιο εύκολα στη χρήση. Συγκεκριμένα είναι τεστ ρινικά και σιέλου και όχι ρινοφαρυγγικά ή στοματοφαρυγγικά.

Τι ωφελεί να κάνω το τεστ αν δεν το δηλώσω κάπου;

Είναι πρακτικά αδύνατον να ελεγχθεί κεντρικά η τακτική διενέργεια τεστ σε τόσο μεγάλη κλίμακα. Ωστόσο τα θετικά τεστ θα δηλώνονται με βάση τις οδηγίες του ΕΟΔΥ για να υπάρχει καλύτερη επιδημιολογική επιτήρηση και ιχνηλατηση.

Μπορώ να παραλάβω τεστ και για άλλα μέλη της οικογένειάς μου;

Ναι για τα συνδεδεμένα ανήλικα μέλη από τους κηδεμόνες τους.

 

Ελλάδα

Ροή ειδήσεων

Share