Πέμπτη, 28 Μαρτίου 2024

Νέα μέτρα: Αλλάζουν τα δεδομένα από σήμερα - Τι ισχύει σε μετακίνηση και δραστηριότητες;

Μικρές... ανάσες ελευθερίας από σήμερα Σάββατο 20/3!

20 Μαρτίου 2021 08:42
Νέα μέτρα: Αλλάζουν τα δεδομένα από σήμερα - Τι ισχύει σε μετακίνηση και δραστηριότητες;
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Νέα μέτρα χαλάρωσης ανακοινώθηκαν στο απόγευμα της Παρασκευής 19/3, τα οποία αλλάζουν την καθημερινότητά μας από σήμερα 20/3. Τι ισχύει σε μετακίνηση και δραστηριότητες;

Συγκεκριμένα, μετά από μία έντονη συνεδρίαση οι λοιμωξιολόγοι κατέληξαν σε ένα σχέδιο, το οποίο τίθεται σε εφαρμογή ως μία "βαλβίδα εκτόνωσης" για τον πληθυσμό, ο οποίος εδώ και ένα χρόνο βρίσκεται με τον έναν ή τον άλλον τρόπο σε καθεστώς περιοριστικών μέτρων λόγω του κορωνοϊού. Παράλληλα, διαβάστε εδώ τι ανακοινώθηκε για τα δωρεάν rapid τεστ.

Ποια είναι τα μέτρα που αποφασίστηκαν;

  • Η απαγόρευση της κυκλοφορίας να ισχύει, από σήμερα, ενιαία σε όλη την επικράτεια από τις 9 το βράδυ μέχρι τις 5 το πρωί και καθ' όλη την διάρκεια της εβδομάδας.
  • Παράλληλα από τη Δευτέρα 22 Μαρτίου θα επαναλειτουργήσουν τα κομμωτήρια και τα κέντρα περιποίησης άκρων τηρουμένων όλων των ήδη υφιστάμενων αυστηρών πρωτοκόλλων.

νέα μέτρα

  • Επίσης ανακοινώθηκε η επαναλειτουργία των υπαίθριων αρχαιολογικών χώρων έως 3 άτομα, εκτός αν αφορά σε οικογένειες, με υποχρεωτική χρήση μάσκας και τήρηση αποστάσεων με χρήση sms 6 και χωρίς τη χρήση οχήματος, καθώς επίσης και η λειτουργία των δημοσίων πάρκων έως 3 άτομα, εκτός αν αφορά σε οικογένειες, με υποχρεωτική χρήση μάσκας και τήρηση αποστάσεων και πάλι με χρήση sms 6 και χωρίς τη χρήση οχήματος.
  • Ακόμη, αποφασίστηκε η τέλεση λειτουργίας στον καθεδρικό ναό εκάστου δήμου με αναλογία ενός πιστού ανά 25 τμ και με όριο τους 20 πιστούς και με υποχρεωτική χρήση της μάσκας καθώς και υποχρεωτικό testing με ευθύνη της οικείας ιεράς μητροπόλεως σε ιερείς και ψάλτες για τις ακόλουθες τρεις θρησκευτικές τελετές: την Κυριακή της Ορθοδοξίας 21 Μαρτίου, τον Ευαγγελισμό της Θεοτόκου 25 Μαρτίου, και τους δεύτερους χαιρετισμούς της Θεοτόκου 26 Μαρτίου. Η έναρξη ισχύος για την τέλεση των λειτουργιών είναι από 21 Μαρτίου.
  • Ακόμη αποφασίστηκε να επιτραπεί η ερασιτεχνική αλιεία είτε από πλωτό μέσο μήκους έως 8 μέτρων είτε από την παραλία για τους διαμένοντες σε παραθαλάσσιους και μόνο δήμους και με τη χρήση του κωδικού 6 προσεγγίζοντας δηλαδή πεζή ή με ποδήλατα και με τα απαραίτητα βέβαια συνοδευτικά έγγραφα στην περίπτωση ιδιοκτητών σκαφών, το Ε9 που αποδεικνύει την ιδιοκτησία του σκάφους.

Τι ισχύει για τη μετακίνηση;

Αυτό που δεν άλλαξε, ήταν τελικά η "χαλάρωση" του SMS 6, δηλαδή το να μπορούμε και πάλι να στείλουμε τον κωδικό 6 στο 13033 και να μετακινηθούμε με ΙΧ ή μηχανή σε άλλο δήμο. Το μέτρο απαγόρευση παρέμεινε κι έτσι μπορούμε να αλλάξουμε δήμο στέλνοντας το 6, μόνο αν μετακινηθούμε με τα πόδια μας!

νέα μέτρα για κορωνοϊό

Τους λόγους για τους οποίους η Επιτροπή των Λοιμωξιολόγων δεν εισηγήθηκε τη μετακίνηση από δήμο σε δήμο εξήγησε η καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων Βάνα Παπαευαγγέλου, στην ενημέρωση της Παρασκευής από το υπουργείο Υγείας.

"Συζητήθηκε στην Επιτροπή και αποφασίστηκε να μην επιτραπεί η μετακίνηση από δήμο σε δήμο, διότι θεωρούμε ότι είναι ένα μέτρο που έχει αποδώσει", είπε χαρακτηριστικά η κυρία Παπαευαγγέλου και πρόσθεσε: "Θεωρούμε ότι η μετακίνηση αυτή θα αύξανε την πιθανότητα να έρθουν σε επαφή με οικογένειες από διαφορετικούς δήμους που πιθανότατα έχουν διαφορετικό επιδημιολογικό φορτίο". "Είναι κάτι που θα επανεξετάσουμε και αν δούμε μείωση του επιδημιολογικού φορτίου γενικότερα μπορεί να επανεξεταστεί", υπογράμμισε.

 

Ελλάδα

Ροή ειδήσεων

Share