Πέμπτη, 28 Μαρτίου 2024

Κορωνοϊός: Πότε θα εμβολιαστούν οι ευπαθείς ομάδες - Πόσες δόσεις έχουν δοθεί

Αρκετές απαντήσει έδωσε ο αντπρόεδρος του ΕΟΔΥ

8 Μαρτίου 2021 10:07
Κορωνοϊός: Πότε θα εμβολιαστούν οι ευπαθείς ομάδες - Πόσες δόσεις έχουν δοθεί

Κορωνοϊός: Συνεχίζεται η δύσκολη κατάσταση με τον κορωνοϊό στην Ελλάδα όπου όλο και περισσότερα άτομα νοσούν από τον ιό με αποτέλεσμα να βρίσκονται οι περισσότεροι στο νοσοκομείο.

Σημειώνεται ότι στο Ηράκλειο στο Βενιζέλειο νοσοκομείο η κατάσταση είναι αρκετά ασφυκτική διότι υπάρχουν αρκετά κρούσματα και ειδικά στην καρδιολογική κλινική.

Συγκεκριμένα ο αντιπρόεδρος του ΕΟΔΥ, Γιώργος Παναγιωτοκόπουλος μίλησε για το πόσες δόσεις εμβολίων έχουν γίνει και πότε θα τις κάνουν οι ευπαθείς ομάδες.

Συνεχίζεται η κατάσταση με τους εμβολιασμούς.

Κορωνοϊός: Πότε θα κάνουν το εμβόλιο οι ευπαθείς ομάδες

Ειδικότερα για την πίεση που δέχεται το Εθνικό Σύστημα Υγείας αλλά και την πορεία των εμβολιασμών κατά του κορωνοϊού, μίλησε στον ΑΝΤ1 το πρωί της Δευτέρας (8/3) ο αντιπρόεδρος του ΕΟΔΥ, Γιώργος Παναγιωτοκόπουλος. Μέχρι στιγμής έχουν γίνει πάνω από ένα εκατομμύριο δόσεις, και ο ρυθμός των εμβολιασμών – σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ – είναι ικανοποιητικός.

Όπως εξήγησε ο κ. Παναγιωτοκόπουλος για να φτάσουμε στην ανοσία της αγέλης θα πρέπει να εμβολιαστεί το 60 με 70% του πληθυσμού. «Όταν επιτευχθεί αυτό, θα μιλάμε για την ανοσία της αγέλης», είπε ο αντιπρόεδρος του ΕΟΔΥ.

«Υπολογίζουμε τον Ιούνιο με τον ρυθμό που υπάρχει αυτή τη στιγμή», πρόσθεσε.

Αναφερόμενος στο πότε θα ανοίξει η πλατφόρμα για τις ευπαθείς ομάδες, ο αντιπρόεδρος του ΕΟΔΥ σημείωσε ότι αυτό θα γίνει σύντομα. «Αυτά τα καθορίζει το υπουργείο Υγείας, αλλά είμαι σε θέση να γνωρίζω ότι θα γίνει σύντομα» είπε χαρακτηριστικά.

Δείτε αναλυτικά όσα είπε στο βίντεο παρακάτω

Παραδοχή Μανώλη Δερμιτζάκη: «Η πανδημία έχει ξεφύγει επειδή όλα είναι κλειστά!» (Video)

Μανώλης Δερμιτζάκης: Η Ελλάδα δεν πάει καλά σχετικά με την πανδημία του κορωνοϊού και τη διαχείρισή της σύμφωνα με τον καθηγητή Ιατρικής του πανεπιστημίου της Γενεύης. Ενώ, την εκτίμησή της ότι ο αριθμός των κρουσμάτων θα φτάσει στο peak στα μέσα της εβδομάδας -δηλαδή περίπου στα 2.600 κρούσματα- και μετά θα ξεκινήσει σταδιακά η αποκλιμάκωση, εξέφρασε η πρόεδρος των νοσοκομειακών γιατρών Αθήνα-Πειραιά, Ματίνα Παγώνη.

Όπως υποστήριξε στο MEGA η αύξηση των κρουσμάτων και των διασωληνώσεων είναι αποτέλεσμα του γεγονότος ότι δεν υπάρχει έλεγχος της πανδημίας.

«Η πανδημία έχει ξεφύγει επειδή όλα είναι κλειστά. Επειδή έχει γίνει περιορισμός όλων των δραστηριοτήτων, ο κόσμος βρίσκει διεξόδους σε δραστηριότητες σε μη συντεταγμένο περιβάλλον με αποτέλεσμα την μετάδοση», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Δερμιτζάκης.

Στις υπόλοιπες χώρες υπάρχει περιορισμός μέτρων αλλά οι δραστηριότητες έχουν διοχετευτεί σε χώρους όπου οι πολίτες είναι ασφαλείς και ελεγχόμενοι. Ο καθηγητής πρότεινε ένα άνοιγμα που θα βοηθήσει στο να συγκρατήσουμε τα κρούσματα, αν όχι να τα μειώσουμε.

«Προσπαθούμε να δημιουργήσουμε ένα άλλο περιβάλλον που θα αποσυμπιέσει την ψυχολογία των πολιτών και θα τους κάνει να είναι πιο συντεταγμένοι στη συμπεριφορά τους», εξήγησε.

«Άνοιγμα ευρύ αλλά ελεγχόμενο»

Αυτό που μπορεί να γίνει είναι να ανοίξουν κάποιες δραστηριότητες με αυστηρό έλεγχο, όπως τα ραντεβού στα μαγαζιά, τα τραπεζάκια έξω στην εστίαση και τα πολλά τεστ στα σχολεία. «Είναι ένα άνοιγμα ευρύ αλλά ελεγχόμενο», σχολίασε.

Σύμφωνα με τον κ. Δερμιτζάκη το πρόβλημα είναι τα κυλιόμενα lockdown, τα οποία δημιουργούν τεράστια αβεβαιότητα στον κόσμο και τον κάνουν να αισθάνεται ότι δεν υπάρχει έλεγχος.

«Όταν περιορίζεις την ελευθερία πάρα πολύ και για πολύ καιρό, αυτά είναι τα αποτελέσματα», τόνισε και πρόσθεσε ότι το μοντέλο που έχουμε τώρα δε δουλεύει.

Αυτό που πρέπει να γίνει, είπε, είναι είτε ένα πολύ ισχυρό lockdown δύο εβδομάδων, είτε ένα εναλλακτικό πλάνο όπου ο κόσμος θα έχει δραστηριότητες. Φυσικά, εγγύηση δεν υπάρχει σε καμία από τις δύο περιπτώσεις.

 

Ελλάδα

Ροή ειδήσεων

Share