Κυριακή, 11 Απριλίου 2021

Κορωνοϊός: «Κλειδώνει» η παράταση στο lockdown - Οι εκτιμήσεις και ο σχεδιασμός της κυβέρνησης (Video)

Εντός της εβδομάδας οι αποφάσεις - Τι θα εισηγηθούν οι ειδικοί

8 Μαρτίου 2021 07:48
Κορωνοϊός: «Κλειδώνει» η παράταση στο lockdown - Οι εκτιμήσεις και ο σχεδιασμός της κυβέρνησης (Video)
Από Γιάννης Κυριακόπουλος

Η συνεχής αύξηση των κρουσμάτων κορωνοϊού και η ασφυξία του συστήματος υγείας οδηγούν σε παράταση του lockdown έως για μία ακόμα εβδομάδα, έως τις 22 Μαρτίου.

Οι τελικές αποφάσεις αναμένεται να ανακοινωθούν τις επόμενες ημέρες, ωστόσο τόσο οι ειδικοί όσο και κυβερνητικά στελέχη προεξοφλούν συνέχιση των αυστηρών μέτρων μέχρι να υπάρξει αισθητή μείωση των κρουσμάτων και των διασωληνωμένων.

Χθες οι νοσηλευόμενοι στις ΜΕΘ έφτασαν τους 461, ενώ οι νέοι θάνατοι ήταν 53. Απογοητευτικοί ήταν οι αριθμοί για την Αττική, καθώς συγκεντρώνει πάνω από τα μισά από χθεσινά 1.142 κρούσματα.

Την ίδια στιγμή αποκαρδιωτική είναι η εικόνα στα νοσοκομεία της Αττικής. Ενδεικτικό της κατάστασης είναι πως στις 5 Μαρτίου οι εισαγωγές στα νοσοκομεία της χώρας ήταν 138 ενώ το Σάββατο 6 Μαρτίου, οι εισαγωγές ήταν 276, δηλαδή σε ένα 24ωρο διπλασιάστηκαν.

Ο καθηγητής Πνευμονολογίας στο Πανεπιστήμιο Κρήτης Νίκος Τζανάκης, βάσει του μοντέλου που «τρέχει» η ερευνητική του ομάδα, ο κ. Τζανάκης δεν απέκλεισε την τρέχουσα εβδομάδα το σύνολο των κρουσμάτων να ξεπεράσει τα 3.000, υπό την προϋπόθεση ότι και τα τεστ που θα διενεργούνται θα παραμείνουν στο ύψος των 50.000 ημερησίως.

Στο Μέγαρο Μαξίμου αντιλαμβάνονται την κόπωση που υπάρχει στην κοινωνία από το παρατεταμένο lockdown, πιστεύουν όμως και στα μέτρα, τα οποία εκτιμούν ότι θα αποδώσουν στο επόμενο δεκαπενθήμερο, επιτρέποντας το σταδιακό άνοιγμα της οικονομικής και κοινωνικής ζωής. Με νέους όρους και κανόνες θα επαναλειτουργήσει πρώτο το λιανεμπόριο και αν είναι εφικτό την ίδια εβδομάδα και η Γ' Λυκείου με τις υπόλοιπες τάξεις να ακολουθούν.

Έμφαση στο άνοιγμα του τουρισμού

Παράλληλα με την αντιμετώπιση της πανδημίας στην κυβέρνηση σχεδιάζουν την επόμενη ημέρα με έμφαση στον τουρισμό. Τις τελευταίες ημέρες έχουν πυκνώσει οι συσκέψεις για την επαναλειτουργία του πιο νευραλγικού κλάδου της οικονομίας

. Αντικείμενο των συσκέψεων είναι τα πρωτόκολλα ασφάλειας, ο τρόπος λειτουργίας των επιχειρήσεων, και προώθηση της χώρας ως ένας ασφαλής προορισμός.

«Τρέχει» η εκστρατεία του εμβολιασμού

Η πορεία των εμβολιασμών στην Ελλάδα έχουν επίσης μεγάλη σημασία. Μέχρι τον Μάιο αναμένεται να έχουν εμβολιαστεί όσοι είναι άνω των 60 ετών και οι ευπαθείς ομάδες, δημιουργώντας ένα πρώτο τείχος ανοσίας στους πιο ευάλωτους από τον ιό και θα δίνει την δυνατότητα στην κυβέρνηση για επανασχεδιασμό της προτεραιοποίησης στην εμβολιαστική διαδικασία.

Ανάλογα και με την προμήθεια εμβολίων, θα μπορεί να δοθεί έμφαση στον εμβολιασμό των εργαζομένων στον τουρισμό δίνοντας ισχυρότερο μήνυμα ασφάλειας σε όσους θέλουν να ταξιδέψουν στην Ελλάδα.

 

Ελλάδα

Ροή ειδήσεων

Share