Τρίτη, 19 Μαρτίου 2024

Ισχυρός μετασεισμός στην Ελασσόνα

Ποιο ήταν το επίκεντρο

5 Μαρτίου 2021 22:29
Ισχυρός μετασεισμός στην Ελασσόνα

Σεισμός στην Ελασσόνα: Συνεχίζονται οι εξελίξεις μετά τον ισχυρό σεισμό που είχε σημειωθεί στην Ελασσόνα και ήταν πάνω από 6 Ρίχτερ.

Σημειώνεται ότι στα Μετέωρα αποκολλήθηκαν βράχοι με αποτέλεσμα να πέσουν χωρίς να υπάρχουν τραυματισμένοι αλλά λίγες μόνο ζημιές.

Συγκεκριμένα ακόμη ένας μετασεισμός σημειώθηκε στην Ελασσόνα όπου αυτός φαίνεται πως ήταν πάνω από 3,5 Ρίχτερ προκαλώντας ανησυχία.

Σημειώθηκε μεγάλος μετασεισμός.

Σεισμός στην Ελασσόνα: Ποιο ήταν το επίκεντρο

Ειδικότερα σύμφωνα με την αυτόματη λύση του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου, ο σεισμός είχε μέγεθος 3,7 Ρίχτερ. Το επίκεντρο του σεισμού εντοπίζεται 20 χιλιόμετρα νοτιοδυτικά της Ελασσόνας και το εστιακό του βάθος είναι μόλις 10 χιλιόμετρα.

Σεισμός στην Ελασσόνα: Πραγματοποιείται αυτοψία γεωλόγων στην παραποτάμια περιοχή του Μεσοχωρίου

Σεισμός στην Ελασσόνα: Συνεχίζονται οι εξελίξεις μετά τον ισχυρό σεισμό στην Ελασσόνα όπου γίνονται προσπάθειες για να ελεγχθεί η κατάσταση.

Σημειώνεται ότι σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης βρίσκονται οι δήμοι Τυρνάβου και Φαρκαδόνας και η Δ.Ε Ποταμιάς όπου και γίνονται προσπάθειες βοήθειας.

Συγκεκριμένα πραγματοποιείται αυτοψία γεωλόγων στην παραποτάμια περιοχή του Μεσοχωρίου για να δουν σε τι κατάσταση βρίσκεται.

Έρευνες πραγματοποιούν οι γεωλόγοι.

Σεισμός στην Ελασσόνα: Έκτακτη αυτοψία γεωλόγων

Ειδικότερα ομάδα γεωλόγων από το Πανεπιστήμιο Πατρών βρέθηκε στην παρατοτάμια περιοχή του Μεσοχωρίου και πραγματοποίησε αυτοψία στης πληγείσες περιοχές εξαιτίας του σεισμού στην περιοχή της Ελασσόνας.

Ανάμεσά τους και ο Λαρισαίος καθηγητής Γεωλογίας κ. Ιωάννης Κουκουβέλας που μιλώντας στο Larissanet.gr τόνισε μεταξύ άλλων τα εξής:

«Βρισκόμαστε εδώ για να παρατηρήσουμε τα φαινόμενα που προκλήθηκαν από το σεισμό. Έχουμε μια σειρά από ρευστοποιήσεις. Στην παραποτάμια περιοχή έχουν συμβεί ενδιαφέροντα φαινόμενα τα οποία προκλήθηκαν από τη δόνηση. Μιλάμε για διαφυγή νερού από τα υπόγεια στρώματα. Αυτό μας βοηθάει να καταλάβουμε πως κατανεμήθηκε η ενέργεια κατά την εκδήλωση του σεισμού αλλά και πως εξελίχθηκε το φαινόμενο του σεισμού. Εδώ υπήρξαν αρκετές μεγάλες σεισμικές εντάσεις».

Από την πλευρά του ο καθηγητής Γεωλογίας και Γεωφυσικής κ. Κωνσταντίνος Νικολακόπουλος τόνισε στο Larissanet.gr πως «ήρθαμε για να μελετήσουμε το φαινόμενο. Έχουμε φέρει ειδικό εξοπλισμό από το πανεπιστήμιο και χαρτογραφούμε με ακρίβεια εκατοστών τις ρευστοποιήσεις που παρατηρούμε. Κάνουμε φωτογραμμετρικές πτήσεις με drones και παίρνουμε και μετρήσεις από gps, και μπορούμε να τις έχουμε σαν βάσεις δεδομένων για το συνέχεια».

 

Ελλάδα

Ροή ειδήσεων

Share