Τρίτη, 13 Απριλίου 2021

Εξελίξεις για τον Δημήτρη Κουφοντίνα: Οξεία νεφρική ανεπάρκεια για τον τρομοκράτη

Νέο πρόβλημα υγείας για τον απεργό πείνας

5 Μαρτίου 2021 15:41
Εξελίξεις για τον Δημήτρη Κουφοντίνα: Οξεία νεφρική ανεπάρκεια για τον τρομοκράτη
Από Ραφαήλ Αλαγάς

Εξελίξεις υπάρχουν σχετικά με την υγεία του Δημήτρη Κουφοντίνα, με τον τρομοκράτη να εμφανίζει οξεία νεφρική ανεπάρκεια και την κατάστασή του να παραμένει κρίσιμη.

Η εξέλιξη γνωστοποιήθηκε από το νοσοκομείο της Λαμίας στο οποίο νοσηλεύεται με το ιατρικό ανακοινωθέν να ξεκαθαρίζει πως «το ιατρονοσηλευτικό προσωπικό προχώρησε σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες αντιμετώπισης της» κατάστασης του πάλαι ποτέ μέλους της 17 Νοέμβρη, με παρέμβαση να πραγματοποιείται νωρίτερα από την ηγεσία του Αρείου Πάγου.

Δημήτρης Κουφοντίνας: Νέα σοβαρά προβλήματα για την υγεία του

Συγκεκριμένα, το ιατρικό ανακοινωθέν που εξέδωσε το Γενικό Νοσοκομείο Λαμίας έχει ως εξής:

«Ενημερώνουμε ότι ο ασθενής του νοσοκομείου μας, Δημήτρης Κουφοντίνας, ο οποίος νοσηλεύεται στην ΜΕΘ, σήμερα 05/03/2021 εμφάνισε οξεία νεφρική ανεπάρκεια, συνεπεία της παρατεταμένης άρνησης λήψης τροφής και υγρών, και το ιατρονοσηλευτικό προσωπικό προχώρησε σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες αντιμετώπισής της».

Εξελίξεις στην υπόθεση Κουφοντίνα - Η απόφαση του δικαστηρίου

Ομόφωνα απορρίφθηκε από το δικαστήριο το αίτημα του Δημήτρη Κουφοντίνα, για διακοπή της ποινής του. «Η αντιμετώπιση της σοβαρής ασθενείας μπορεί να γίνει μέσω της ιατρικής βοήθειας που του προσφέρεται.

Ο αιτιών είναι αυτός που θέτει ως προϋπόθεση τη διακοπή της έκτισης της ποινής για να δεχτεί ιατρική βοήθεια. Το δικαστήριο κρίνει πως η παραμονή του στο νοσοκομείο δεν αποτελεί δυσμενή μεταχείριση» ανέφερε η πρόεδρος του δικαστηρίου.

Νωρίτερα, η εισαγγελέας της έδρας ζήτησε την απόρριψη του αιτήματος του Δημήτρη Κουφοντίνα για διακοπή της ποινής του υποστηρίζοντας ότι η κατάσταση στην οποία βρίσκεται η υγεία του, συνίσταται σε δική του επιλογή.

«Ο νόμος απαιτεί ο κρατούμενος να πάσχει από μόνιμη και χρόνια πάθηση και όχι από προσωρινή», ανέφερε χαρακτηριστικά στην πρόταση της υπογραμμίζοντας πως στην περίπτωση του πολυισοβίτη «υπάρχει μια σοβαρή διατάραξη των ζωτικών του οργάνων, που συνίσταται σε επιλογή του ίδιου του κρατούμενου, με πλήρη συνείδηση».

«Ο ίδιος συναινεί και αποδέχεται τις επιπλοκές της υγείας του. Επίσης δεν πληρείται ούτε ο άλλος όρος του νόμου αυτός της υπέρμετρα σκληρής μεταχείρισης. Η συνέχιση της έκτισης της ποινής του γίνεται μέσα στο νοσοκομείο. Αμέσως μόλις σταματήσει την απεργία πείνας θα δεχτεί την ιατρική φροντίδα» ανέφερε, μεταξύ άλλω , η εισαγγελέας της έδρας.

Δημήτρης Κουφοντίνας

Για «οριακή κατάσταση» έκανε λόγο καταθέτοντας στο δικαστήριο γιατρός από την ΜΕΘ του νοσοκομείου Λαμίας, αναφερόμενος στην υγεία του Δημήτρη Κουφοντίνα.

Ο διάλογος εισαγγελέα και μάρτυρα

Όταν ο μάρτυρας ρωτήθηκε από την εισαγγελέα αν ο Δημήτρης Κουφοντίνας πάσχει από κάποια πάθηση, απάντησε: «Δεν λέγεται ακριβώς πάθηση η απεργία πείνας αλλά οι ζωτικές του λειτουργίες είναι οριακά».

Είναι χαρακτηριστικός ο διάλογος που ακολούθησε:

Εισαγγελέας: Έχει κάποια ασθένεια;

Μάρτυρας: Καμία επισήμως.

Εισαγγελέας: Υπάρχουν συμπτώματα απειλητικά για τη ζωή του;

Μάρτυρας: Υπογλυκαιμία, αναιμία, αλλά δεν είναι διαβήτης ή στεφανιαία νόσος, αλλά επιπλοκές της άρνησης του να φάει.

«Η πολιτεία δεν πρέπει να εκδικηθεί. Είναι θέμα ημερών, μπορεί και ωρών. Αν πεθάνει, θα γράφει η ιατροδικαστική «ανακοπή καρδιάς» και θα έχετε και μια συγκεκριμένη ασθένεια» σχολίασε μετά την εισαγγελική πρόταση, ο συνήγορος του Δημήτρη Κουφοντίνα Θέμης Σοφός.

 

Ελλάδα

Ροή ειδήσεων

Share