Παρασκευή, 19 Απριλίου 2024

Κορωνοϊός: Lockdown από το πρωί της Τσικνοπέμπτης - Όλες οι αλλαγές που ισχύουν

Καλά θα περάσουμε

4 Μαρτίου 2021 06:57
Κορωνοϊός: Lockdown από το πρωί της Τσικνοπέμπτης - Όλες οι αλλαγές που ισχύουν

Κορωνοϊός: Η κατάσταση του κορωνοϊού στην Ελλάδα είναι αρκετά δύσκολη με αποτέλεσμα να παρθούν για ακόμη μία φορά έκτακτα μέτρα για την εξάπλωση του ιού.

Σημειώνεται ότι στην Κρήτη έχει σημάνει συναγερμός στα νοσοκομείο διότι βρίσκονται στο "κόκκινο" και δεν αντέχουν άλλο να παίρνουν και άλλα άτομα.

Συγκεκριμένα από το πρωί της Πέμπτη 4 Μαρτίου μπαίνει σε λειτουργία σε αρκετές περιοχές το lockdown λόγω το ότι μπήκαν σε πιο "κόκκινο" συναγερμό.

Ξεκίνησε νέο lockdown.

Κορωνοϊός: Οι αλλαγές που ισχύουν από σήμερα

Ειδικότερα αλλάζουν όλα από το πρωί της Πέμπτης και μέχρι τη 16η Μαρτίου, καθώς η χώρα εισέρχεται σε πιο αυστηρό lockdown προκειμένου να αντιμετωπιστεί η έξαρση της πανδημίας του κορωνοϊού που παρατηρείται τις τελευταίες δύο εβδομάδες.

Μετά τη συνεχιζόμενη αύξηση των κρουσμάτων κορωνοϊού, με αποκορύφωση τη σημερινή ημέρα, όταν και ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε 2.702 μολύνσεις, αλλά και την έντονη πίεση στα νοσοκομεία της χώρας και ιδιαίτερα της Αττικής, κυβέρνηση και ειδικοί ανακοίνωσαν νέα, πιο αυστηρά μέτρα για την αναχαίτιση της διάδοσης του ιού.

Άλλωστε, ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας τόνισε πως το ΕΣΥ βρίσκεται σε πίεση εξαιτίας της έξαρσης της πανδημίας και ανακοίνωσε το έκτακτο σχέδιο προκειμένου να αντεπεξέλθουν τα νοσοκομεία.

Τι αλλάζει στα SMS για τη μετακίνηση 2, 3 και 6

Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με όσα ανακοίνωσε ο υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη, Νίκος Χαρδαλιάς, αλλάζει ο τρόπος χρήσης τής κατ’ εξαίρεση μετακίνησης, των SMS δηλαδή που στέλνουμε προκειμένου να μετακινηθούμε. Πιο συγκεκριμένα, στους έξι λόγους μετακίνησης σε όλη τη χώρα διαφοροποιήσεις θα υπάρξουν στους κωδικούς 2, 3 και 6, οι οποίες θα αφορούν σε όλη τη χώρα:

  • Για τον κωδικό 2, που αφορά σε μετάβαση σε σούπερ μάρκετ και καταστήματα προμήθειας ειδών πρώτης ανάγκης, αλλά και για τον κωδικό 3, που αφορά τη μετάβαση σε τράπεζες ή δημόσιες υπηρεσίες, προβλέπεται μετακίνηση μόνο εντός του οικείου δήμου ή έως δύο χιλιόμετρα από την κατοικία.
  • Για τον κωδικό 6, η μετακίνηση θα γίνεται μόνο πεζή ή με ποδήλατο και οι πολίτες δεν θα μπορούν να μετακινηθούν με αυτοκίνητο ή μοτοσυκλέτα για τη συγκεκριμένη κατ’ εξαίρεση μετακίνηση.
  • Τέλος, για τον κωδικό 4, που αφορά την παροχή βοήθειας σε άτομο που το έχει ανάγκη, τα ελεγκτικά όργανα από αύριο θα ζητούν περισσότερες πληροφορίες.

Αλλάζει ο χάρτης επιδημιολογικής επιτήρησης του κορωνοϊού

Την ίδια ώρα, νέες περιοχές προστίθενται στο επίπεδο πολύ αυξημένου κινδύνου («βαθύ κόκκινο») του Χάρτη Υγειονομικής Ασφάλειας και Προστασίας, όπως ανακοίνωσε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκος Χαρδαλιάς, κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης για την πορεία της πανδημίας του κορωνοϊού στην Ελλάδα.

Συγκεκριμένα, στο επίπεδο πολύ αυξημένου κινδύνου («βαθύ κόκκινο») κατατάσσεται η Περιφέρεια Αττικής, καθώς και οι περιφερειακές ενότητες Αχαΐας, Αρκαδίας, Θεσσαλονίκης, Λάρισας, Λευκάδας (εκτός από το Μεγανήσι), Φθιώτιδας, Αργολίδας, Κορινθίας, Θεσπρωτίας, Άρτας, Σάμου, Βοιωτίας, Χίου, Αιτωλοακαρνανίας, Ρόδου, Ηρακλείου και Ευβοίας (εκτός από τη Σκύρο). Επίσης, στο συγκεκριμένο επίπεδο κατατάσσεται και ο Δήμος Καλυμνίων. Όλες οι υπόλοιπες περιοχές της Ελλάδας κατατάσσονται στο επίπεδο αυξημένου κινδύνου («κόκκινο»).

Τα μέτρα ισχύουν από αύριο στις 6 το πρωί έως και την Τρίτη 16 Μαρτίου στις 6 το πρωί, με εξαίρεση την Περιφερειακή Ενότητα Λάρισας, όπου τα μέτρα θα ξεκινήσουν από το Σάββατο 6 Μαρτίου, προκειμένου να διευκολυνθεί η διαχείριση των συνεπειών του σεισμού που έπληξε σήμερα την περιοχή.

Ο επιδημιολογικός χάρτης.

Αλλάζει το ωράριο απαγόρευσης κυκλοφορίας

Παράλληλα, αναπροσαρμόζεται και η νυχτερινή απαγόρευση κυκλοφορίας για τις περιοχές που εντάσσονται στο «βαθύ κόκκινο». Στο επίπεδο αυξημένου κινδύνου («κόκκινο») ισχύει από τις 9 το βράδυ έως τις 5 το πρωί, ενώ στο επίπεδο πολύ αυξημένου κινδύνου («βαθύ κόκκινο») από τις 7 το απόγευμα έως τις 5 το πρωί.

Από τα μέτρα αυτά εξαιρείται η Περιφέρεια Αττικής και η Περιφερειακή Ενότητα Θεσσαλονίκης, όπου η απαγόρευση κυκλοφορίας τις καθημερινές (Δευτέρα έως Παρασκευή) διαμορφώνεται από τις 9 το βράδυ έως τις 5 το πρωί, λόγω του μητροπολιτικού χαρακτήρα των περιοχών αυτών.

Τα Σαββατοκύριακα, η απαγόρευση κυκλοφορίας θα ξεκινά στις 19.00 και στις Περιφέρειες Αττικής και Θεσσαλονίκης και θα ισχύει ως τις 5.00 το πρωί της επομένης.

Δείτε την ενημέρωση από Κικίλια-Χαρδαλιά

Τέλος, στις περιοχές που είναι στο «βαθύ κόκκινο», αναστέλλονται όλες οι αθλητικές δραστηριότητες, εκτός από τη διεξαγωγή των πρωταθλημάτων Super League 1, Super League 2, Basket League 1 Ανδρών και Volley League Α1 Ανδρών, όπως και τα ομαδικά αθλήματα που έχουν ευρωπαϊκές υποχρεώσεις.

 

Ελλάδα

Ροή ειδήσεων

Share