Τετάρτη, 08 Δεκεμβρίου 2021

"Βόμβα" για τον κορωνοϊό: Ασφυκτική η κατάσταση στο ΕΣΥ - "Χάος" με τις εισαγωγές που γίνονται καθημερινά

Μεγαλύτερη είναι η πίεση που δέχεται τώρα σε σύγκριση με την αρχή της πανδημίας

27 Φεβρουαρίου 2021 14:33
Από Βασίλης Κατσιαούνης

Κορωνοϊός: Δυσκολεύει όλο και περισσότερο η κατάσταση με τον κορωνοϊό στην Ελλάδα όπου καθημερινά σημειώνονται όλο και περισσότερα κρούσματα.

Ειδικότερα από ότι δείχνουν τα δεδομένα το lockdown δεν πρόκειται να κρατήσει για την περίοδο που έχουν ανακοινώσει αλλά θα είναι παραπάνω από όσο υπολόγιζαν.

Συγκεκριμένα η κατάσταση στο ΕΣΥ φαίνεται να είναι αρκετά πιεστική και ασφυκτική με αποτέλεσμα να είναι χειρότερη από την αρχή της πανδημίας.

Δύσκολη η κατάσταση στο ΕΣΥ.

Κορωνοϊός: Η κατάσταση που επικρατεί στο ΕΣΥ

Για τη μεγάλη πίεση που ασκείται στο Εθνικό Σύστημα Υγείας λόγω της αύξησης των κρουσμάτων του κορωνοϊού μίλησε σε τηλεοπτική του συνέντευξη ο πρόεδρος της Ελληνικής Πνευμονολογικής Εταιρείας και γιατρός στο νοσοκομείο Αττικόν, Στέλιος Λουκίδης, ο οποίος παράλληλα τόνισε πως κάθε μέρα γίνονται 300 νέες εισαγωγές στα νοσοκομεία.

«Ίσως είναι και η πιο μεγάλη η πίεση, από την άποψη των εισαγωγών, στο Εθνικό Σύστημα Υγείας στην Αττική από την αρχή της πανδημίας» είπε ο ίδιος, μιλώντας στον ΣΚΑΪ.

Όπως εξήγησε ο ίδιος, στην εφημερία στο νοσοκομείο «Αττικόν» ο αριθμός των εισαγωγών έφτασε τις 40.

«Εφημερεύαμε μαζί με τον Ευαγγελισμό και καταλαβαίνετε ότι αν σε δυο μεγάλα νοσοκομεία οι εισαγωγές είναι 80-100 την ημέρα, είναι ένας μεγάλος αριθμός. Αυτές οι εισαγωγές μπαίνουν όλες σε κλινικές Covid, πράγμα που σημαίνει ότι εμείς πρέπει στις επόμενες ημέρες να προσπαθήσουμε να σταθεροποιήσουμε τους αρρώστους και να αποφύγουμε τις εισαγωγές στις ΜΕΘ», τονίζει ο κ. Λουκίδης.

Παρατείνεται έως τις 31 Μαρτίου η τηλεργασία στο 50% των εργαζομένων

Τηλεργασία: Παρατείνεται μέχρι τις 31 Μαρτίου 2021 η υποχρέωση εφαρμογής των έκτακτων και προσωρινών μέτρων ως προς την οργάνωση του τόπου και του χρόνου εργασίας, δηλαδή την τηλεργασία, σε όλη την Επικράτεια, σύμφωνα με Κοινή Υπουργική Απόφαση (ΚΥΑ) των υπουργείων Οικονομικών, Εργασίας, Ανάπτυξης και Υγείας. Ωστόσο δείτε και τα μέτρα που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός ότι θα παραμείνουν και μετά τον κορωνοϊό.

Ειδικότερα, για επιτακτικούς λόγους προστασίας της δημόσιας υγείας έναντι του κορωνοϊού , παρατείνονται έως και την 31η Μαρτίου 2021 οι εξής κανόνες ως προς την οργάνωση του τόπου και του χρόνου εργασίας:

1.α) Επιχειρήσεις-εργοδότες, που εδρεύουν ή έχουν υποκατάστημα σε οποιαδήποτε περιφερειακή ενότητα της χώρας, υποχρεούνται έως τις 31/03/2021 να εφαρμόζουν το σύστημα της εξ αποστάσεως παροχής εργασίας στους εργαζομένους τους – σε όποιες περιπτώσεις η εργασία τους μπορεί να παρασχεθεί με αυτό το σύστημα – στο 50% επί του συνολικού αριθμού των εργαζομένων αυτών.

β) Για την ορθή τήρηση, οφείλουν να προαναγγείλουν, πριν από την έναρξη της εργασίας, στο Πληροφοριακό Σύστημα «ΕΡΓΑΝΗ» του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων την εξ αποστάσεως εργασία του 50% των εργαζομένων τους, για τους οποίους μπορεί να εφαρμοστεί το μέτρο αυτό, συμπληρώνοντας το Έντυπο 4.1 «δήλωση εξ αποστάσεως εργασίας-έντυπο ειδικού σκοπού» της παρ. 2 του άρθρου 4 της από 11.3.2020 Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου (Α΄ 55), η οποία κυρώθηκε με το άρθρο 2 του ν. 4682/2020 (Α΄ 76).

γ) Σε περίπτωση παράβασης της ανωτέρω υποχρέωσης, επιβάλλεται πρόστιμο 3.000 ευρώ στην επιχείρηση-εργοδότη, κατόπιν σχετικού ελέγχου από το Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων.

Παράταση τηλεργασίας

Τηλεργασία: Το ωράριο εργασίας στον ιδιωτικό τομέα

2. Το ωράριο εργασίας των εργαζομένων σε επιχειρήσεις-εργοδότες του ιδιωτικού τομέα, που εδρεύουν ή έχουν υποκατάστημα σε οποιαδήποτε περιφερειακή ενότητα της χώρας, προσαρμόζεται υποχρεωτικά για το μήνα Μάρτιο κατά την έναρξη και λήξη του, με τρόπο ώστε ανά μισή ώρα και εντός δίωρου να προσέρχονται και να αποχωρούν οι εργαζόμενοι σε σχέση με την έναρξη και τη λήξη αντίστοιχα του ωραρίου τους.

Για το χρονικό διάστημα εφαρμογής του παρόντος αναστέλλεται η υποχρέωση του εργοδότη να καταχωρεί στο Πληροφοριακό Σύστημα «ΕΡΓΑΝΗ» του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων κάθε αλλαγή ή τροποποίηση του ωραρίου ή της οργάνωσης του χρόνου εργασίας των εργαζομένων.

Σε κάθε περίπτωση, συνεχίζουν να ισχύουν οι διατάξεις του π.δ. 88/1999 (Α΄ 94), καθώς και η υποχρέωση του εργοδότη για προαναγγελία του χρόνου υπερεργασίας και νόμιμης υπερωριακής απασχόλησης, πριν από την πραγματοποίησή τους, στο Πληροφοριακό Σύστημα «ΕΡΓΑΝΗ» του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων. Η ως άνω προσαρμογή του ωραρίου των εργαζομένων δεν μεταβάλλει το είδος της σύμβασης εργασίας των εργαζομένων αυτών.

 

Ελλάδα

Ροή ειδήσεων

Share