Παρασκευή, 19 Απριλίου 2024

Δε θα είναι μόνο μία εβδομάδα: Τα στοιχεία που δείχνουν παράταση… στην παράταση του lockdown

Τα πράγματα δεν είναι τόσο απλά...

27 Φεβρουαρίου 2021 07:20
Δε θα είναι μόνο μία εβδομάδα: Τα στοιχεία που δείχνουν παράταση… στην παράταση του lockdown
Από Ραφαήλ Αλαγάς

Μπορεί η παράταση του lockdown να ανακοινώθηκε από την κυβέρνηση για την Αττική, αλλά η κατάσταση φυσικά δεν είναι τόσο απλή, αφού υπάρχουν στοιχεία, που συνηγορούν σε μια νέα παράτασή του, μιας και απαντα κρέμονται από μια κλωστή.

Συγκεκριμένα, δύο είναι τα στοιχεία που πρέπει να κρατήσουμε για τις επόμενες δύσκολες ημέρες, σύμφωνα με τα μηνύματα των ειδικών: Η ευρεία διασπορά του κορωνοϊού σε όλη τη χώρα και η πρόβλεψη για αύξηση των θανάτων τις επόμενες ημέρες, καθώς ήδη υπάρχει έκδηλη ανησυχία για τον αριθμό των διασωληνωμένων στα νοσοκομεία, αλλά και αύξηση κρουσμάτων -παρά το συνεχιζόμενο lockdown- ιδιαίτερα σε Πειραιά και Δυτική Αττική.

Χαρακτηριστικό είναι ότι υπάρχει αυξητική τάση στα κρούσματα σε 56 από τις 75 Περιφερειακές Ενότητες της Ελλάδας. Για αυτό άλλωστε προστέθηκαν 6 περιφερειακές ενότητες, αλλά και δύο δήμοι στο επίπεδο πολύ αυξημένου κινδύνου («βαθύ κόκκινο»), αυξάνοντας τις έτσι τις συγκεκριμένες περιοχές που υπόκεινται σε αυστηρά περιοριστικά μέτρα.

Κορωνοϊός: Ο συναγερμός στην Αττική και η ιδιαίτερη περίπτωση του Πειραιά

«Δεν παρατηρήθηκε η αναμενόμενη μείωση του επιδημιολογικού φορτίου, περιμέναμε ταχύτερη επιπέδωση της καμπύλης», παραδέχτηκε η Bάνα Παπαευαγγέλου για το lockdown στην Αττική. Πρόσθεσε ότι για αυτό ευθύνονται ο κακός καιρός, η μεγαλύτερη από την αναμενόμενη διασπορά του ιού και τα πολλά μεταλλαγμένα κρούσματα. Αυτή τη στιγμή πάνω από 1.000 μεταλλαγμένα στελέχη έχουν απομονωθεί στην επικράτεια και ως γνωστόν οι παραλλαγές του κορονoϊού μεταδίδονται πιο εύκολα.

Το δεύτερο στοιχείο που επίσης προκαλεί ανησυχία είναι η παραδοχή τόσο της Βάνας Παπαευαγγέλου όσο και του Γκίκα Μαγιορκίνη, ότι το επόμενο χρονικό διάστημα θα έχουμε αύξηση στον αριθμών των θανάτων από κορωνοϊό. «Σήμερα, νοσηλεύονται 2.540 ασθενείς με κορωνοϊό. Το 53% εξ αυτών είναι άτομα άνω των 60 ετών. Ανησυχητικό, όμως, είναι το γεγονός ότι ένας στους τρεις ανθρώπους που είναι σε νοσοκομείο είναι 45 με 65 ετών και αρκετοί από αυτούς είναι διασωληνωμένοι. Καταγράφηκε μικρή αύξηση στους θανάτους, κάτι που αναμένεται να συνεχιστεί και τις επόμενες μέρες» είπε η κυρία Παπαευαγγέλου, ενώ ο κ. Μαγιορκίνης τόνισε: «Έχουμε φτάσει τις 300 εισαγωγές ασθενών με κορονοϊό ημερησίως στα νοσοκομεία, και αυτό ίσως οδηγήσει σε μικρή αύξηση των θανάτων στις επόμενες εβδομάδες».

Ενα ακόμα γεγονός που ανησυχεί ιδιαίτερα τις Αρχές είναι η αύξηση που παρουσιάζεται στο επιδημιολογικό φορτίο στην περιφέρεια του Πειραιά, που αυτή τη στιγμή έχει 1.300 ενεργά κρούσματα.

Σύμφωνα με τον υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας, Νίκο Χαρδαλιά: «Τα ενεργά κρούσματα έχουν αυξηθεί από 721 στις 18 Φεβρουαρίου σε 1302 σήμερα. Πιο συγκεκριμένα στον δήμο Πειραιά τα ενεργά κρούσματα έχουν αυξηθεί κατά σχεδόν 80% από 533 στις 18 Φεβρουαρίου σε 910 χθες ενώ αυξητική τάση παρατηρείται και στους υπόλοιπους δήμους της περιφερειακής ενότητας του Πειραιά.

Συγκεκριμένα τα ενεργά κρούσματα έχουν αυξηθεί στον Κορυδαλλό από 45 στις 18 του μήνα σε 95, στο Πέραμα από 28 σε 50, στη Νίκαια από 64 σε 70 και στο Κερατσίνι – Δραπετσώνα από 51 σε 65. Λόγω αυτής της εικόνας κρίνεται απαραίτητο να ενταθούν οι έλεγχοι ώστε να περιοριστεί η διασπορτά του κορωνοϊού».

 

Ελλάδα

Ροή ειδήσεων

Share