Σάββατο, 20 Απριλίου 2024

Συναγερμός στην Ιταλία: Έκρηξη κρατήρα στην Αίτνα

Το 2021 θα είναι καλύτερο έτος...

16 Φεβρουαρίου 2021 20:17
Συναγερμός στην Ιταλία: Έκρηξη κρατήρα στην Αίτνα
Από Ραφαήλ Αλαγάς

Συναγερμός επικρατεί στην Ιταλία, καθώς το απόγευμα της Τρίτης (16/2) σημειώθηκε έκρηξη σε νοτιοανατολικό κρατήρα στο ηφαίστειο «Αίτνα» της Σικελίας.

Σύμφωνα με την ΕΡΤ, την θεαματική έκρηξη ακολούθησε ένα μεγάλο σύννεφο με στάχτες και λάβα, ενώ μικρή πυροκλαστική ροή παρατηρήθηκε στο δυτικό μέρος της κοιλάδας Valle del Bove.

Ιταλία: Εξερράγη κρατήρας στην Αίτνα

Αυτή τη στιγμή δεν αναφέρονται υλικές ζημιές, αλλά σε κάθε περίπτωση οι Αρχές βρίσκονται σε επιφυλακή, αφού και πρόσφατα το ηφαίστειο είχε δείξει πως «αφυπνίζεται».

Πομπηία: Βρήκαν τα λείψανα πλούσιου και σκλάβου - Πέθαναν από έκρηξη ηφαιστείου το 79 μ.Χ.

Αρχαιολόγοι ανακάλυψαν τα πολύ καλά διατηρημένα λείψανα δύο ανδρών που κάηκαν ζωντανοί κατά την έκρηξη του ηφαιστείου, το οποίο κατέστρεψε ολοσχερώς την αρχαία πόλη της Πομπηίας το 79 μΧ, ανακοίνωσε σήμερα ο υπουργός Πολιτισμού της χώρας.

Πομπηία: Βρήκαν τα λείψανα πλούσιου και σκλάβου

Ο ένας εξ αυτών ήταν πιθανόν ένας άνδρας υψηλού στάτους, ηλικίας μεταξύ 30 και 40 ετών, που έφερε ίχνη ενός μάλλινου μανδύα κάτω από τον λαιμό του.

Ο δεύτερος, πιθανόν ηλικίας 18-23 ετών, ήταν ντυμένος με έναν χιτώνα και είχε αρκετούς σπασμένους σπονδύλους, κάτι που δείχνει πως ήταν σκλάβος, ο οποίος έκανε βαριές δουλειές.

Πομπηία: Βρήκαν τα λείψανα πλούσιου και σκλάβου


Τα λείψανα βρέθηκαν στην Τσίβιτα Τζιουλιάνα, 700 μέτρα βορειοδυτικά του κέντρου της αρχαίας Πομπηίας, σε έναν υπόγειο θάλαμο στην περιοχή των ανασκαφών σε μια έπαυλη.

Πομπηία: Βρήκαν τα λείψανα πλούσιου και σκλάβου

Τα δόντια και τα οστά των ανδρών διατηρήθηκαν και τα κενά από τα μαλακά μόριά τους γεμίστηκαν με γύψο, τον οποίο άφησαν να σκληρύνει, για να αποκαλυφθεί το περίγραμμα του σώματός τους.

Πομπηία: Βρήκαν τα λείψανα πλούσιου και σκλάβου
«Τα δύο θύματα πιθανόν αναζητούσαν καταφύγιο, όταν παρασύρθηκαν από το πυροκλαστικό ρεύμα στις περίπου 9 το πρωί», δήλωσε ο Μάσιμο Οσανά, ο διευθυντής του αρχαιολογικού χώρου.

«Ο θάνατός τους επήλθε από θερμικό σοκ, όπως δείχνουν τα σφιγμένα πόδια και χέρια τους».

Σε μια ανακοίνωση, ο υπουργός Πολιτισμού Ντάριο Φραντσετσίνι είπε ότι η ανακάλυψη υπογραμμίζει το στάτους της Πομπηίας ως ένα «απίστευτο μέρος για έρευνα και μελέτη».

 

Ελλάδα

Ροή ειδήσεων

Share