Τρίτη, 16 Απριλίου 2024

Συναγερμός στην Ιταλία: «Βρυχάται» ξανά η Αίτνα με νέο συντριβάνι λάβας

Εξερράγη και πάλι το ηφαίστειο

22 Δεκεμβρίου 2020 20:45
Συναγερμός στην Ιταλία: «Βρυχάται» ξανά η Αίτνα με νέο συντριβάνι λάβας
Από Ραφαήλ Αλαγάς

Συναγερμός επικρατεί στην Ιταλία, με την Αίτνα να «βρυχάται» ξανά κι ένα νέο συντριβάνι λάβας, που δείχνει τη δραστηριότητα του ηφαιστείου, να φέρνει μεγάλη ανησυχία στους κατοίκους.

Η έκρηξη στο 3.329 μέτρων ηφαίστειο στο νοτιοανατολικό κρατήρα είχε ως αποτέλεσμα να δημιουργηθεί ένα ακόμη σιντριβάνι λάβας, γνωστό ως «παροξυσμός», με αποτέλεσμα να φωτίσει ο ουρανός της Σικελίας τις πρώτες πρωινές ώρες.

Οι εκτιμήσεις των επιστημόνων

Ακολούθησαν πυκνά σύννεφα καπνού και τέφρα, όπως γράφει το RT. Παρά τα πυκνά σύννεφα καπνού, οι επιστήμονες κατάφεραν να καταγράψουν εντυπωσιακές εικόνες από το ηφαίστειο. Ο «παροξυσμός» ήταν μικρότερος αλλά ισχυρότερος από το συμβάν της 13ης Δεκεμβρίου και συνοδεύτηκε από ένα απότομο ξέσπασμα στη σεισμική δραστηριότητα που κράτησε περίπου δύο ώρες.

Πομπηία: Βρήκαν τα λείψανα πλούσιου και σκλάβου - Πέθαναν από έκρηξη ηφαιστείου το 79 μ.Χ.

Αρχαιολόγοι ανακάλυψαν τα πολύ καλά διατηρημένα λείψανα δύο ανδρών που κάηκαν ζωντανοί κατά την έκρηξη του ηφαιστείου, το οποίο κατέστρεψε ολοσχερώς την αρχαία πόλη της Πομπηίας το 79 μΧ, ανακοίνωσε σήμερα ο υπουργός Πολιτισμού της χώρας.

Ο ένας εξ αυτών ήταν πιθανόν ένας άνδρας υψηλού στάτους, ηλικίας μεταξύ 30 και 40 ετών, που έφερε ίχνη ενός μάλλινου μανδύα κάτω από τον λαιμό του.

Ο δεύτερος, πιθανόν ηλικίας 18-23 ετών, ήταν ντυμένος με έναν χιτώνα και είχε αρκετούς σπασμένους σπονδύλους, κάτι που δείχνει πως ήταν σκλάβος, ο οποίος έκανε βαριές δουλειές.


Τα λείψανα βρέθηκαν στην Τσίβιτα Τζιουλιάνα, 700 μέτρα βορειοδυτικά του κέντρου της αρχαίας Πομπηίας, σε έναν υπόγειο θάλαμο στην περιοχή των ανασκαφών σε μια έπαυλη.

Τα δόντια και τα οστά των ανδρών διατηρήθηκαν και τα κενά από τα μαλακά μόριά τους γεμίστηκαν με γύψο, τον οποίο άφησαν να σκληρύνει, για να αποκαλυφθεί το περίγραμμα του σώματός τους.


«Τα δύο θύματα πιθανόν αναζητούσαν καταφύγιο, όταν παρασύρθηκαν από το πυροκλαστικό ρεύμα στις περίπου 9 το πρωί», δήλωσε ο Μάσιμο Οσανά, ο διευθυντής του αρχαιολογικού χώρου.

«Ο θάνατός τους επήλθε από θερμικό σοκ, όπως δείχνουν τα σφιγμένα πόδια και χέρια τους».

Σε μια ανακοίνωση, ο υπουργός Πολιτισμού Ντάριο Φραντσετσίνι είπε ότι η ανακάλυψη υπογραμμίζει το στάτους της Πομπηίας ως ένα «απίστευτο μέρος για έρευνα και μελέτη».

 

Ειδήσεις

Ροή ειδήσεων

Share