Παρασκευή, 29 Μαρτίου 2024

Κορωνοϊός: Καταστράφηκαν αρκετές δόσεις του εμβολίου στο Δρομοκαΐτειο

Αυτό δεν είναι καθόλου καλό

8 Φεβρουαρίου 2021 11:04
Κορωνοϊός: Καταστράφηκαν αρκετές δόσεις του εμβολίου στο Δρομοκαΐτειο

Κορωνοϊός: Συνεχίζεται να είναι τραγική η κατάσταση του κορωνοϊού στην Ελλάδα όπου καθημερινώς σημειώνεται μεγάλη αύξηση στα κρούσματα.

Σημειώνεται ότι ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ, Παναγιώτης Αρκουμανέας, μέσα από δηλώσεις του ανέφερε ότι δεν αποκλείεται η δυνατότητα να πάμε σε ολικό lockdown.

Συγκεκριμένα στο Δρομοκαϊτειο επικρατεί ένας πανικός διότι αρκετές δόσεις του εμβολίου κατά του κορωνοϊού καταστράφηκαν λόγω της μεγάλης διακοπής ρεύματος που έγινε την Κυριακή 7 Φεβρουαρίου.

Αρκετές δόσεις του εμβολίου καταστράφηκαν.

Κορωνοϊός: Η καταστροφή των εμβολίων

Ειδικότερα το μπλακ άουτ που προκλήθηκε σε αρκετές περιοχές της Αττικής λόγω της φωτιάς που ξέσπασε σε σταθμό υψηλής τάσης στον Ασπρόπυργο κατέστρεψε 66 δόσεις του εμβολίου στο Δρομοκαΐτειο, όπως ανακοίνωσε ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ Μιχάλης Γιαννάκος.

Όπως τόνισε ο ίδιος, παρότι λειτούργησε η γεννήτρια, έπαθε βλάβη ο πίνακας και σταμάτησε η λειτουργία του ψυγείου όπου φυλάσσονταν 11 φιαλίδια εμβολίου κατά του κορωνοϊού.

Συνολικά, όπως εξήγησε ο κ. Γιαννάκος, πρόκειται για 66 δόσεις του εμβολίου, οι οποίες καταστράφηκαν. Τώρα αναμένονται νέα εμβόλια για να εξυπηρετηθούν οι πολίτες που έχουν ραντεβού και ήδη περιμένουν στο εμβολιαστικό κέντρο.

Εμβόλιο AstraZeneca: Ξανά στο μικροσκόπιο του ΠΟΥ μετά από ερωτήματα περί αποτελεσματικότητας

Οι ειδικοί του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) θα εξετάσουν σήμερα το εμβόλιο κατά της covid-19 της AstraZeneca και της Οξφόρδης, καθώς εγείρονται ερωτήματα για την αποτελεσματικότητά του στους πιο ηλικιωμένους και απέναντι στο νοτιοαφρικανικό παραλλαγμένο στέλεχος του κορωνοϊού, με τη Νότια Αφρική να αποφασίζει να αναστείλει την εκστρατεία εμβολιασμού που θα ξεκινούσε τις επόμενες ημέρες.

Το εμβόλιο της AstraZeneca, το οποίο πρώτη η Βρετανία άρχισε να χορηγεί μαζικά στον πληθυσμό της τον Δεκέμβριο, έχει εγκριθεί από πολλές άλλες χώρες και την ΕΕ. Όμως κάποιες κυβερνήσεις επέλεξαν να συστήσουν τη χρήση του μόνο για όσους είναι κάτω των 65 ετών, ακόμη και για όσους είναι κάτω των 55 ετών, καθώς δεν υπάρχουν επαρκή στοιχεία για την αποτελεσματικότητά του στους πιο ηλικιωμένους.

Χθες Κυριακή η Νότια Αφρική ανακοίνωσε ότι αναστέλλει το πρόγραμμα εμβολιασμού κατά της covid-19, το οποίο θα ξεκινούσε τις επόμενες ημέρες με ένα εκατομμύριο δόσεις του εμβολίου της AstraZeneca, μετά τη δημοσίευση μελέτης που αποκαλύπτει «την περιορισμένη» αποτελεσματικότητά του κατά του νοτιοαφρικανικού παραλλαγμένου στελέχους του κορωνοϊού. Ωστόσο στο φως ήρθαν νέα στοιχεία για τις παρενέργειες του εμβολίου της Pfizer.

Σύμφωνα με τα πρώτα αποτελέσματα της έρευνας αυτής, το εμβόλιο είναι σε ποσοστό μόλις 22% αποτελεσματικό κατά των ήπιων μορφών του νοτιοαφρικανικού παραλλαγμένους στελέχους. Δεν υπάρχουν ακόμη διαθέσιμα στοιχεία για την αποτελεσματικότητά του κατά των σοβαρών μορφών, σύμφωνα με το ΑΠΕ - ΜΠΕ.

Στο μικροσκόπιο του ΠΟΥ το εμβόλιο της AstraZeneca

Μετάδοση στους ήδη εμβολιασμένους

«Τα πρώτα αποτελέσματα φαίνεται να επιβεβαιώνουν ότι το παραλλαγμένο στέλεχος που έχει εντοπιστεί στη Νότια Αφρική μπορεί να μεταδοθεί σε όσους έχουν ήδη εμβολιαστεί», αναφέρει σε ανακοίνωσή του για την έρευνα αυτή το πανεπιστήμιο Βιτβάτερσραντ στο Γιοχάνεσμπουργκ, η οποία δεν έχει αξιολογηθεί ακόμη από ομότιμους.

«Πιστεύουμε ότι το εμβόλιό μας θα προστατεύσει κατά των σοβαρών μορφών της ασθένειας», απάντησε από την πλευρά του εκπρόσωπος της AstraZeneca σε επικοινωνία με το AFP.

Σήμερα η επιτροπή ειδικών σε θέματα εμβολιασμού του ΠΟΥ συναντάται διαδικτυακά για να ανακοινώσει τις προσωρινές της συστάσεις σε ό,τι αφορά τη χρήση αυτού του εμβολίου. «Θα δοθεί ιδιαίτερη προσοχή στη συζήτηση για τη χρήση του εμβολίου στους πιο ηλικιωμένους», ανέφερε ο ΠΟΥ.

Με αποτελεσματικότητα κατά μέσο όρο, προς το παρόν, 70% το εμβόλιο της AstraZeneca θεωρείται λιγότερο πειστικό από αυτό των Pfizer/BioNTech και της Moderna, η αποτελεσματικότητα των οποίων ξεπερνά το 90%. Όμως αυτό της AstraZeneca χρησιμοποιεί μια πιο παραδοσιακή τεχνολογία σε σχέση με τους ανταγωνιστές του, κάτι που το καθιστά λιγότερο ακριβό, πιο εύκολο στην αποθήκευση καθώς μπορεί να διατηρηθεί σε απλά ψυγεία, και άρα πιο εύκολο να χρησιμοποιηθεί σε μαζικές εκστρατείες εμβολιασμού.

 

Ελλάδα

Ροή ειδήσεων

Share