Τρίτη, 23 Απριλίου 2024

Κορωνοϊός: Στο φως νέα στοιχεία για τις παρενέργειες του εμβολίου της Pfizer

Πιο πιθανές σε όσους έχουν περάσει τον ιό

4 Φεβρουαρίου 2021 16:43
Κορωνοϊός: Στο φως νέα στοιχεία για τις παρενέργειες του εμβολίου της Pfizer

Κορωνοϊός: Δύσκολη φαίνεται να είναι η κατάσταση με τον κορωνοϊό στον κόσμο, διότι αυξάνονται καθημερινώς τα κρούσματα, με αποτέλεσμα να έχουν ξεκινήσει ήδη οι εμβολιασμοί για να αρχίσει η ανοσία στα άτομα.

Σημειώνεται ότι οι επιστήμονες ανέφεραν ότι ένα πειραματικό χάπι για την θεραπεία του καρκίνου ίσως μπορέσει και βοηθήσει στο πρόβλημα με τον κορωνοϊό.

Συγκεκριμένα νέα στοιχεία ήρθαν στο φως σχετικά με το εμβόλιο της Pfizer και τις παρενέργειες που έχει όπου και αναφέρεται ότι είναι περισσότερες για αυτούς που έχουν περάσει τον ιό.

Αρκετές είναι οι παρενέργειες για όσους έχουν περάσει τον ιό.

Κορωνοϊός: Οι παρενέργειες του εμβολίου

Ειδικότερα, οι άνθρωποι που κόλλησαν κορωνοϊό και έχουν αναρρώσει, έχουν διπλάσιες πιθανότητες να εμφανίσουν παρενέργειες μετά το εμβόλιο της Pfizer σε σχέση με εκείνους που δεν έχουν νοσήσει από την Covid-19, σύμφωνα με τα στοιχεία από την εφαρμογή ZOE Covid-19 Symptom Study.

Τα στοιχεία της εφαρμογής που παρακολουθεί τα συμπτώματα έδειξαν ότι το 33% των ανθρώπων που είχαν περάσει κορωνοϊό εμφάνισαν τουλάχιστον μια ήπια παρενέργεια –όπως κούραση ή πονοκέφαλο μια εβδομάδα μετά το εμβόλιο, σύμφωνα με την Daily Mail.

Συγκριτικά, το ποσοστό ήταν 19% για όσους δεν είχαν περάσει την Covid-19. H εφαρμογή ZOE Covid-19 Symptom Study αποκάλυψε ότι η πιο συχνή παρενέργεια ήταν η κούραση, σε ποσοστό 9%. Ακολουθεί ο πονοκέφαλος (8%) και κρυάδες (4%).

Στο μεταξύ, όπως αναφέρει το δημοσίευμα, τα στοιχεία δείχνουν ότι οι περισσότερες παρενέργειες εμφανίστηκαν εντός 48 ωρών από τον εμβολιασμό. Μόνο το 3% εμφάνισε επιπλοκές που διήρκεσαν περισσότερες από τρεις ημέρες.

Περισσότερες είναι οι παρενέργειες για το εμβόλιο της Pfizer.

Ο καθηγητής Τιμ Σπέκτορ, επιδημιολόγος στο King’s College London, που εργάζεται πάνω στην εφαρμογή, σημειώνει ότι η έρευνα μελέτησε τα δεδομένα από ανθρώπους όλων των ηλικιών που είχαν κάνει 40.000 δόσεις. Διαπίστωσε ότι το 37% ένιωσε πόνο ή είχε πρήξιμο κοντά στο σημείο όπου έκανε την πρώτη δόση του εμβολίου, ποσοστό που αυξήθηκε στο 45% μετά τη δεύτερη δόση.

Τα στοιχεία έδειξαν ακόμη ότι 14% των συμμετεχόντων ανέφερε τουλάχιστον μία παρενέργεια εντός 7 ημερών μετά την πρώτη δόση, σε σχέση με το 22% που την ανέφερε μετά τη δεύτερη δόση

Παράλληλα, το 13% των αντρών εμφάνισαν τουλάχιστον μία παρενέργεια σε 7 ημέρες, σε σύγκριση με το 19% των γυναικών που είχαν κάνει το εμβόλιο.

Οι κάτω των 55 ήταν πιο πιθανό να εμφανίσουν παρενέργεια, με το 21% να δηλώνει τουλάχιστον μία παρενέργεια σε σχέση με το 14% για τους άνω των 55.

Σχολιάζοντας τις παρενέργειες μετά το εμβόλιο των Pfizer/BioNTech, o Σπέκτορ δήλωσε: «Δείχνει στην πραγματικότητα ότι αν έχεις περάσει Covid πριν τον πρώτο εμβολιασμό σου, λειτουργεί λίγο σαν τον δεύτερο – σαν ενισχυτική δόση».

 

Κόσμος

Ροή ειδήσεων

Share