Πέμπτη, 28 Μαρτίου 2024

Σωτήρας Τσιόδρας: Μήνυμα «φωτιά» για τον εμβολιασμό

«Πρέπει να προχωρήσει για να μειωθεί η...»

29 Ιανουαρίου 2021 20:00
Σωτήρας Τσιόδρας: Μήνυμα «φωτιά» για τον εμβολιασμό
Από Γιάννης Κυριακόπουλος

Σωτήρης Τσιόδρας: Στην εξέλιξη της πανδημίας και στο απολογισμό των μέχρι σήμερα δράσεων, αναφέρθηκε ο λοιμωξιολόγος, μιλώντας στο Διεθνές Διεπιστημονικό Διαδικτυακό Συμπόσιο «Επιδημίες: Μια διαχρονική απειλή, μια πρόκληση για το μέλλον» διοργανώνει η «Πρωτοβουλία 1821-2021» στο πλαίσιο των επετειακών δράσεων για τα 200 χρόνια της Ελληνικής Επανάστασης. Παράλληλα, θυμηθείτε την προληπτική κίνηση του καθηγητή λίγο πριν εμβολιαστεί κατά του κορωνοϊού.

Αναφερόμενος στον εμβολιασμό τόνισε πως πρέπει να προχωρήσει για να μειωθεί αυτό που ονομάζουμε απώλεια υγείας και οι επιπτώσεις της κοινωνικές και οικονομικές

Μιλώντας για το πρώτο κύμα της πανδημίας θύμισε την κριτική που είχε δεχτεί ο ΠΟΥ και θύμισε ότι ο οργανισμός είχε συστήσει συνεργασία χωρών για την αντιμετώπιση της πανδημίας, αλλά υπήρξε διαφορά στα μέτρα και διαφορά στις επιπτώσεις.

Στην Ελλάδα ξεκινήσαμε από το Φεβρουάριο του 2020 στις 26/2 είχαμε το πρώτο κρούσμα στη χώρα μας, πρέπει να εξηγούμε τις επιπτώσεις και τις επιπλοκές για μία νόσο που προσβάλλει κυρίως τους πνεύμονες, να εξηγήσεις επιδημιολογικά δεδομένα.

Σωτήρας Τσιόδρας

Στην πρώτη φάση το απαγορευτικό είχε αποτελέσματα και έπρεπε να επικοινωνήσουμε δύσκολα μέτρα στον κόσμο, να αλλάξουν τις παραδόσεις τους, τον τρόπο που γιορτάζουν, θυμάστε την αναστολή των καρναβαλιών, ήταν δύσκολο να γίνει αποδεκτό μία τέτοια κατάσταση

Σε πολλές χώρες τα πράγματα εξελίσσονται άσχημα και είναι φυσικό το ακροατήριο να εκφράζει θυμό στις ερωτήσεις του, φόβο, άγχος, άρνηση, στίγμα και πανικό.

Οι ευάλωτοι πληθυσμοί παραμένουν σημαντική πρόκληση, με ενότητα και αλληλεγγύη κινηθήκαμε στον τομέα της επικοινωνίας.

Μιλήσαμε για τις συναισθηματικές επιπτώσεις και την ενδοοικογενειακή βία. Επίσης χρειάστηκε διάκριση μεταξύ των επιστημονικών και των πολιτικών θέσεων και συχνά η επιστήμη άλλαξε τη ροή σε εξελίξεις, όπως στο θέμα του ανοίγματος των σχολείων.
Αντιμετωπίσαμε το φαινόμενο των ψευδών ειδήσεων και των θεωριών συνωμοσίας.

Ο εμβολιασμός στη χώρας μας προχωράει κανονικά στη χώρα μας. Διαφάνεια, συζήτηση και επικοινωνία βοηθούν στην ενημέρωση προς ένα κοινό που έχει κουραστεί.

 

Ελλάδα

Ροή ειδήσεων

Share