Σάββατο, 23 Σεπτεμβρίου 2023

Lockdown: Στο προσκήνιο νέα περιοριστικά μέτρα - Τι ισχύει για το άνοιγμα των σχολείων

Τι θα γίνει με αυτή την κατάσταση

27 Ιανουαρίου 2021 07:14
Lockdown: Στο προσκήνιο νέα περιοριστικά μέτρα - Τι ισχύει για το άνοιγμα των σχολείων

Lockdown: Η κατάσταση με τον κορωνοϊό βρίσκεται σε κρίσιμη κατάσταση στην Ελλάδα με αποτέλεσμα η κυβέρνηση να σκέφτεται την πιθανότητα νέων μέτρων. Επίσης συναγερμός σήμανε για τα κρούσματα με το μεταλλαγμένο στέλεχος.

Συγκεκριμένα με την κατάσταση στη χώρα να είναι αρκετά δύσκολη η κυβέρνηση φαίνεται πως έχει στο τραπέζι την πιθανότητα νέων περιοριστικών μέτρων.

Νέα μέτρα σκέφτεται η κυβέρνηση.

Κορωνοϊός: Δύσκολη η κατάσταση με το μεταλλαγμένο στέλεχος

Σε κατάσταση «κόκκινου» συναγερμού βρίσκονται ειδικοί και κυβέρνηση, λόγω της αύξησης των κρουσμάτων τα τελευταία 24ωρα και των μολύνσεων από το μεταλλαγμένο στέλεχος του κορωνοϊού.

Αν και ο δείκτης θετικότητας ήταν χθες κάτω από το όριο του 4% και ο αριθμός των τεστ μεγάλος (36.000) – άρα υπήρχε ερμηνεία για τον φαινομενικά υψηλό αριθμό κρουσμάτων (842) – τα επόμενα 24ωρα αναμένεται ν’ αποτυπωθεί στα επιδημιολογικά δεδομένα και ν’ αξιολογηθεί το άνοιγμα των καταστημάτων. Ενώ ο αριθμός των διασωληνωμένων βρίσκεται κάτω από το ψυχολογικό όριο των 300, αλλά παραμένει σταθερός στα περίπου 280 για τουλάχιστον τρία 24ωρα.

Την ίδια στιγμή, ο εξαιρετικά μεγάλος αριθμός κρουσμάτων στην Αττική ερευνάται με προσοχή εάν οφείλεται σε διασπορά του μεταλλαγμένου στελέχους του ιού και γι’ αυτό θα υπάρξει συντονισμένη έρευνα των εργαστηρίων σε όλη την Ελλάδα, ώστε να γίνει ακριβής χαρτογράφηση.

Ενδεικτική της κατάστασης είναι και η δήλωση του Κυριάκου Μητσοτάκη κατά τη διάρκεια κομματικής εκδήλωσης της ΝΔ: «Ανά πάσα στιγμή θα αξιολογούμε τα επιδημιολογικά δεδομένα και αν χρειάζεται να κάνουμε μια προσαρμογή στη στρατηγική μας – και θέλω να το ξαναπώ – δεν θα διστάσουμε να την κάνουμε».

Η κυβέρνηση σκέφτεται νέα μέτρα.

Πιθανότητα νέων μέτρων

Ξεκάθαρα έτσι ο πρωθυπουργός έδειξε προς την κατεύθυνση των νέων περιοριστικών μέτρων μπροστά στο ενδεχόμενο να υπάρξει ένα τρίτο κύμα, μολονότι στρατηγική της κυβέρνησης αυτή τη στιγμή παραμένει το σταδιακό άνοιγμα δραστηριοτήτων.

Στη λογική της χαλάρωσης συμπεριλαμβάνεται και η αύξηση του αριθμού των συμμετεχόντων σε συναθροίσεις από εννέα σε 100, γι’ αυτό και όπως λένε από την κυβέρνηση δεν πρόκειται για «απαγόρευση συναθροίσεων», αλλά για χαλάρωση προηγούμενης απαγόρευσης που ήταν σε ισχύ.

Τι θα γίνει με τα σχολεία

Με τα μέχρι στιγμής δεδομένα πάντως, δεν πρόκειται ν’ αλλάξει ο σχεδιασμός για το άνοιγμα Γυμνασίων και Λυκείων την ερχόμενη Δευτέρα. Αντιθέτως, είναι εξαιρετικά πιθανό έως βέβαιο να μην υπάρξουν άλλες αποφάσεις για άνοιγμα δραστηριοτήτων (π.χ. κυνήγι, ψάρεμα, χιονοδρομικά κέντρα).

Το ίδιο και για μετακινήσεις από νομό σε νομό, ενώ τα σενάρια για «χρονόμετρο» στα ψώνια και τις εξόδους στα εμπορικά καταστήματα διαψεύδονται, με καλά πληροφορημένες πηγές ν’ αναφέρουν ότι ουδέποτε συζητήθηκαν στο Μαξίμου ή σε άλλες κυβερνητικές συσκέψεις.

Σε κάθε περίπτωση, κατά τη συνήθη διαδικασία, οι ειδικοί θα αξιολογήσουν τα επιδημιολογικά δεδομένα έως την Παρασκευή και θα προχωρήσουν στις σχετικές εισηγήσεις, με την κυβέρνηση να λαμβάνει αποφάσεις κι αυτές ν’ ανακοινώνονται κατά την τακτική ενημέρωση από τον υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας, Νίκο Χαρδαλιά.

Νέα περιοριστικά μέτρα σκέφτεται η κυβέρνηση.

Σύγκρουση για τα εμβόλια

Σε ό,τι αφορά τους εμβολιασμούς, ο στόχος των 200.000 έως τα τέλη Ιανουαρίου αναμένεται να καλυφθεί ήδη με τους σημερινούς (σ.σ.: έως χθες είχαν γίνει περίπου 196.000 εμβολιασμοί), ενώ ο μηχανισμός είναι έτοιμος για πολύ περισσότερους σε καθημερινή βάση. Το μήνυμα του Μαξίμου, όμως, παραμένει σαφές:

«Είμαστε απολύτως εξαρτημένοι από τον αριθμό των εμβολίων που παραλαμβάνουμε, στο πλαίσιο των ευρωπαϊκών διαδικασιών». Τούτο το μήνυμα είναι εξίσου επίκαιρο, δεδομένης της συζήτησης που έχει ανοίξει στην Ευρώπη σε σχέση με τις παραδόσεις και τον «πόλεμο» που έχει ξεσπάσει ανάμεσα στην Κομισιόν και τις φαρμακευτικές εταιρείες, ύστερα από την αθέτηση δεσμεύσεων για τις παραδόσεις και τα σχετικά χρονοδιαγράμματα.

Σύμφωνα με κυβερνητικά στελέχη, από τη στιγμή που υπάρχει κεντρική συμφωνία της ΕΕ, η Κομισιόν είναι η μόνη αρμόδια για να προχωρήσει ακόμη και σε νομικές ενέργειες σε βάρος των εταιρειών. Τα ίδια στελέχη υπενθύμιζαν, άλλωστε, ότι το φλέγον ζήτημα της τήρησης των χρονοδιαγραμμάτων τέθηκε από τον κ. Μητσοτάκη με τρόπο επιτακτικό στην έκτακτη Σύνοδο Κορυφής της περασμένης εβδομάδας, με τον πρωθυπουργό να δίνει έμφαση στην ανάγκη να πιεστούν από την ΕΕ οι εταιρείες να τηρήσουν τα συμβόλαια που έχουν υπογράψει.

Επιπλέον, ως προς τη στρατηγική και το σχέδιο των εμβολιασμών, η κυβέρνηση έχει επιλέξει να είναι απολύτως εξασφαλισμένη και η δεύτερη δόση εντός των προβλεπόμενων χρονικών ορίων για όσους εμβολιάζονται, ενώ άλλες ευρωπαϊκές χώρες που έπραξαν το αντίθετο αντιμετωπίζουν πρόβλημα ως προς τη χορήγηση της δεύτερης δόσης.

Η Ελλάδα, επίσης, είναι η μόνη χώρα μετά τον Καναδά που έχει χαμηλά ποσοστά χαμένων δόσεων, καθώς έχουν χαθεί λιγότερες από 500 δόσεις, γεγονός που οφείλεται – όπως λένε από την κυβέρνηση – στους εργαζομένους των εμβολιαστικών κέντρων και στον πολύ καλό προγραμματισμό. Υπενθυμίζεται ότι έχει αναπτυχθεί μηχανισμός αναπλήρωσης των αδιάθετων δόσεων με στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων και της ΕΛΑΣ (σ.σ.: για όσους δεν προσέρχονται στα ραντεβού). Τονίζεται, τέλος, πως υπάρχει επάρκεια από σύριγγες για να χρησιμοποιείται η έκτη δόση από κάθε φιαλίδιο του εμβολίου και να καλύπτονται έτσι περισσότερα άτομα.

 

Ελλάδα

Ροή ειδήσεων

Share