Σάββατο, 20 Απριλίου 2024

Ποινή «χάδι» στον μητροκτόνο του Ηρακλείου: Στα... μαλακά ο 53χρονος δολοφόνος (video)

Για ανθρώπινη και οικογενειακή τραγωδία έκανε λόγο η συνήγορος του κατηγορούμενου

15 Φεβρουαρίου 2022 16:21
Ποινή «χάδι» στον μητροκτόνο του Ηρακλείου: Στα... μαλακά ο 53χρονος δολοφόνος (video)
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Αθώο λόγω ακαταλόγιστου έκρινε ομόφωνα το Μεικτό Ορκωτό Δικαστήριο Ηρακλείου τον 53χρονο που είχε σκοτώσει την 85χρονη μητέρα του τον Οκτώβριο του 2020 χτυπώντας τη αλλεπάλληλα με μαχαίρι και είχε τραυματίσει τη δίδυμη αδερφή του.

Διαβάστε επίσης: «Έβλεπες μόνο κόκαλα, είχε λιώσει το δέρμα της» - Σοκαριστικές μαρτυρίες (Video)

Το δικαστήριο έκρινε ότι ο 53χρονος, που από τα 18 του χρόνια είχε μπει τέσσερις φορές σε ψυχιατρική κλινική, είχε κατά την τέλεση του φόνου το ακαταλόγιστο και τον έκρινε αθώο, διέταξε όμως την νοσηλεία του σε ειδική ψυχιατρική κλινική για πέντε χρόνια, μεταδίδει το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

«Είχε καταληφθεί από αμόκ»

Ικανοποιημένη δήλωσε η συνήγορος υπεράσπισης του κατηγορουμένου, η οποία μίλησε για μια ανθρώπινη και οικογενειακή τραγωδία, συμπληρώνοντας ότι ο 53χρονος το διάστημα πριν από την πράξη του, δεν λάμβανε την θεραπεία του, ενώ κατά την τέλεση της πράξης είχε καταληφθεί από αμόκ.

Ο 53χρονος είχε τραυματίσει και την δίδυμη αδελφή του, η οποία επίσης νοσηλεύεται σε ψυχιατρική κλινική.

Νέες σοκαριστικές μαρτυρίες για το γηροκομείο στα Χανιά - «Στόχος ήταν να μη φεύγει ο ασθενής, παρά μόνο νεκρός» (video)

Οι τέσσερις εκ των επτά κατηγορουμένων για την υπόθεση των 30 θανάτων ηλικιωμένων στον οίκο ευγηρίας στα Χανιά κρίθηκαν με τη σύμφωνη γνώμη εισαγγελέα και ανακριτή προσωρινά κρατούμενοι.

Συγκεκριμένα, και σύμφωνα με όσα έχουν γίνει γνωστά, προφυλακιστέοι κρίθηκαν η ιδιοκτήτρια και η κόρης της, ο γιατρός που ήταν και υγειονομικός υπεύθυνος του γηροκομείου, καθώς και ο ψυχίατρος. Ελεύθεροι μέχρι την εκδίκαση της υπόθεσης αφέθηκαν οι δυο νοσηλευτές και ο διοικητικός υπάλληλος.

Εχθές έντονη υπήρξε η αποδοκιμασία των συγγενών των θυμάτων έξω από τα δικαστήρια, όταν οι 7 κατηγορούμενοι οδηγούνταν στον ανακριτή. Συγγενείς των ηλικιωμένων που βίωσαν τη φρίκη στο γηροκομείο – «κολαστήριο» στα Χανιά, ξέσπασαν βλέποντας τους 7 βασικούς κατηγορούμενους.

«Για να τεθεί κάποιος που κατηγορείται για κακούργημα σε προσωρινή κράτηση πρέπει να συντρέχουν ενδείξεις ενοχής»

Στην εκπομπή «Χαμογέλα και πάλι!» μίλησε η συνήγορος των οικογενειών και πρώτη καταγγέλλουσα για την υπόθεση, κ. Μαρία Παπαδάκη.

«Για να τεθεί κάποιος που κατηγορείται για κακούργημα σε προσωρινή κράτηση πρέπει να συντρέχουν και αρκετές ενδείξεις ενοχής. Το πώς έμεινε ανοιχτή η Δομή πρέπει να μας απαντήσει η αντιπεριφέρεια Χανίων, και πώς 10 μήνες μετά την εκταφή της ηλικιωμένης που η υπόθεση είδε το φως της δημοσιότητας, η δομή παραμένει ανοιχτή. Από όσο γνωρίζω υπάρχουν ακόμα φιλοξενούμενοι», είπε η κ. Παπαδάκη.

«Με έβλεπαν από τις κάμερες όταν πήγαινα να δω τον πατέρα μου & έβγαιναν έξω και μου έλεγαν ότι κοιμάται»

«Εγώ πήρα τον πατέρα μου την 3η ημέρα από την εισαγωγή του. Αμέσως μετά την εισαγωγή του διαπίστωσα ότι κάτι δεν πήγαινε καλά. Υπήρξε ραγδαία επιδείνωση της υγείας του, με απέτρεπαν από το να τον δω, με διαβεβαιώνουν ότι χαίρει άκρας υγείας ενώ η κλινική του εικόνα ήταν άθλια. Μετά την εισαγωγή του, όταν έφτασα για το πρώτο επισκεπτήριο, με είδαν από τις κάμερες που υπάρχουν έξω και βγήκε η υπεύθυνη και μου είπε ότι άργησα και ότι πατέρας μου κοιμόταν.

Πείστηκα και έφυγα. Την επόμενη μέρα με άφησαν να τον δω. Ενώ περπατούσε όταν μπήκε ήταν καθηλωμένος σε αναπηρικό αμαξίδιο και είχε ελάχιστη επαφή με το περιβάλλον. Ζήτησα εξηγήσεις και μου είπαν ότι κάποιος που πάσχει από άνοια δυσκολεύεται σε νέο περιβάλλον και σε αυτό οφείλεται η κλινική του εικόνα. Την επόμενη μέρα ξαναπήγα φοβούμενη ότι κάτι δεν πάει καλά. Η υπεύθυνη μου είπε και πάλι ότι άργησα και ότι ο πατέρας μου κοιμάται. Την απώθησα και είδα τον πατέρα μου από την τζαμαρία να κάθεται δεμένος», περιέγραψε η ίδια.

«Στόχος ήταν να μη φεύγει ο ασθενής από τη δομή, παρά μόνο νεκρός»

«Στη συγκεκριμένη δομή ο στόχος ήταν να διατηρείται πολύ χαμηλό το κόστος φροντίδας των ηλικιωμένων. Με βάση τη δικογραφία, το κόστος σίτισης κάθε ηλικιωμένου ήταν στα 0,55 λεπτά την ημέρα ανά άτομο. Η αμοιβή τους ήταν από 900-1200 ευρώ το μήνα. Στόχος ήταν να μη φεύγει ο ασθενής από τη δομή, παρά μόνο νεκρός. Γιατί αν πήγαινε στο νοσοκομείο θα αποκαλυπτόταν η κακοποίηση. Η λίστα αναμονής ήταν τεράστια, ένας πέθαινε και έμπαινε ο επόμενος. Είναι μεγάλη και η ευθύνη των γιατρών», εξήγησε η κ. Παπαδάκη.

«Με τις κάμερες κέρδιζαν χρόνο για να προετοιμάσουν τους ηλικιωμένους ή να βρίσκουν προφάσεις»
Στην εκπομπή μίλησε και η κ. Κική Στεφανίδου, πρώην εργαζόμενη της δομής.

«Επιβεβαιώνω όσα είπε η κ. Παπαδάκη. Ήταν μια πολύ καλή βιτρίνα, δεν άφηναν τους συγγενείς να δουν πίσω από την κουρτίνα. Υπήρχε κύκλωμα με κάμερες και έξω από τη μονάδα και μέσα, ώστε να βλέπουν πότε έρχεται κάποιος. Κέρδιζαν έτσι χρόνο για να ετοιμάζουν μέσα τους τρόφιμους, ή να βρίσκουν προφάσεις ότι ο τρόφιμος κοιμάται ή κάτι άλλο. Δημιουργούσαν απομάκρυνση, αποξένωση», εξήγησε η κ. Στεφανίδου.

 

Έγκλημα

Ροή ειδήσεων

Share