Κυριακή, 02 Οκτωβρίου 2022

Δολοφονία Άλκη: Παρέμβαση Αρείου Πάγου για οπαδική βία - «Σαρώστε τις λέσχες φιλάθλων - Ερευνήστε για διάπραξη κακουργημάτων» (Video)

«Λουκέτο» σε όσους συνδέσμους λειτουργούν παράνομα

4 Φεβρουαρίου 2022 18:20
Δολοφονία Άλκη: Παρέμβαση Αρείου Πάγου για οπαδική βία - «Σαρώστε τις λέσχες φιλάθλων - Ερευνήστε για διάπραξη κακουργημάτων» (Video)
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Η δολοφονία του 19χρονου Άλκη στη Θεσσαλονίκη έφερε την παρέμβαση του Αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου. H έρευνα αφορά τη διερεύνηση τέλεσης τυχόν αδικημάτων αθλητικής βίας ή συναφών αυτής αξιόποινες πράξεις και στην Αθήνα. Ενώ, ο θείος του 19χρονου Άλκη που έχασε τη ζωή του με φριχτό τρόπο στη Θεσσαλονίκη μίλησε στο LIVE NEWS και περιέγραψε τα δραματικά λεπτά που η οικογένεια του νεαρού έμαθε την τραγική είδηση του θανάτου του.

«Ενόψει των μέτρων περιορισμού του αριθμού των φιλάθλων στους αθλητικούς χώρους, η τέλεση εγκλημάτων βίας με αθλητικό υπόβαθρο έχει μεταφερθεί εκτός των αθλητικών χώρων, ενώ, σε ορισμένες περιπτώσεις, δράστες με "οπαδικά" κίνητρα ή επικαλούμενοι τέτοια κίνητρα, διαπράττουν σοβαρά εγκλήματα κατά της ζωής, της σωματικής ακεραιότητας των πολιτών, ληστείες, παραβάσεις του νόμου περί όπλων, ναρκωτικών» αναφέρει στη σχετική εγκύκλιο ο Αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου Ζαχαρίας Κοκκινάκης.

Παράλληλα, ζητά την αυστηρή τιμωρία των δραστών οπαδικής βίας εξαίροντας την ανάγκη για άμεση ταυτοποίηση των δραστών των επίμαχων αδικημάτων.

Αν πρόκειται για πλημμελήματα να εφαρμόζεται το αυτόφωρο και οι κατηγορούμενοι να παραπέμπονται αμέσως στο εδώλιο ενώ αν πρόκειται για οργανωμένο σχέδιο με περισσότερους δράστες, οι δικαστές καλούνται να ερευνήσουν εάν η αξιόποινη συμπεριφορά οδηγεί σε εγκληματική οργάνωση σύμφωνα με το ertnews.gr.

Ο Αθλητικός Εισαγγελέας Κώστας Σπυροπουλος παρήγγειλε τη διενέργεια έρευνας που θα περιλαμβάνει και εφόδους σε γραφεία αθλητικών συνδέσμων στην πρωτεύουσα από τις αρμόδιες αστυνομικές αρχές. Παράλληλα, ανοιχτό είναι και το ενδεχόμενο κατηγορίας για εγκληματική οργάνωση.

Αυστηρές ποινές

Ο κ. Κοκκινάκης τονίζει ότι συνιστά επιβαρυντική περίσταση η διάπραξη ανάλογων αδικημάτων από τους δράστες στο παρελθόν, να μην αναστέλλεται η ποινή τους και να μην του δίνεται η δυνατότητα ούτε για παροχή κοινωφελούς εργασίας και να απαγορεύεται στους δράστες η παρακολούθηση αθλητικών εκδηλώσεων από δύο έως πέντε χρόνια.

Για την άμεση και παραδειγματική τιμωρία των υπαιτίων ο κ. Κοκκινάκης επισημαίνει ότι η εκδίκαση τέτοιων υποθέσεων θα πρέπει να γίνεται τάχιστα μέσα σε διάστημα τριάντα ημερών ,ενώ η προθεσμία για την άσκηση έφεσης και η άσκηση έφεσης δεν αναστέλλουν την εκτέλεση της καταδικαστικής απόφασης.

Λέσχες φιλάθλων

Ειδική μνεία κάνει ο αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου στις αποκαλούμενες "λέσχες φιλάθλων", οι οποίες λειτουργούν παράνομα. Εφόσον λειτουργούν χωρίς την άδεια της αστυνομίας, επισημαίνει ο κ.Κοκκινάκης, οι υπεύθυνοι τιμωρούνται με βάση τις διατάξεις του Ποινικού Κώδικας.

Κι΄αυτό γιατί, όπως σημειώνει ο εισαγγελέας : «Έχει παρατηρηθεί ότι ομάδες δραστών ιδιαίτερα σοβαρών εγκλημάτων βίας, τελουμένων από «οπαδικά» κίνητρα, ή με επίφαση αθλητικό υπόβαθρο, έχουν ενταχθεί «ως φίλαθλοι» σε λέσχες φιλάθλων, ενώ γραφεία και εντευκτήρια, λειτουργούντα προφανώς παράνομα, αποτελούν «ορμητήρια» των δραστών αυτών για την τέλεση τέτοιων πράξεων και χώρους απόκρυψης όπλων».

Έρευνα στην Αθήνα

Παράλληλη έρευνα με εκείνην της Θεσσαλονίκης με εφόδους σε γραφεία αθλητικών συνδέσμων στην Αθήνα ξεκίνησε μετά από παραγγελία του Αθλητικού Εισαγγελέα Κώστα Σπυρόπουλου προς τις αρμόδιες αστυνομικές αρχές. Στο πλαίσιο της έρευνας θα διακριβωθεί εάν έχουν τελεστεί και στην Αθήνα τυχόν αδικήματα αθλητικής
βίας ή συναφών αυτής αξιόποινες πράξεις.

 

Έγκλημα

Ροή ειδήσεων

Share