Πέμπτη, 28 Μαρτίου 2024

Δολοφονία Τάσου Μπερδέση: «Σκανάρουν» τα κινητά του θύματος - Το μήνυμα Χρυσοχοΐδη και ο «πόλεμος συμμοριών»

«Με το οργανωμένο έγκλημα είμαστε σε πόλεμο» το σαφές μήνυμα του υπουργού

31 Μαΐου 2021 19:00
Δολοφονία Τάσου Μπερδέση: «Σκανάρουν» τα κινητά του θύματος - Το μήνυμα Χρυσοχοΐδη και ο «πόλεμος συμμοριών»
Από Ραφαήλ Αλαγάς

Η δολοφονία του Τάσου Μπερδέση μόνο τυχαία δεν είναι, καθώς φαίνεται πως αποτελεί ακόμη μια υπόθεση, που αφορά το οργανωμένο έγκλημα κι έναν αδίστακτο πόλεμο συμμοριών, που έχει στοιχίσει τον τελευταίο καιρό αρκετές ζωές.

Αναφορικά με τις έρευνες, τις τηλεφωνικές επαφές, τα μηνύματα και τις συναντήσεις που είχε τις τελευταίες 10 ημέρες ο 39χρονος δολοφονημένος πυγμάχος, ξεσκονίζουν οι αστυνομικοί του Τμήματος Ανθρωποκτονιών, για να μπορέσουν να διαπιστώσουν από πού προέρχεται η εντολή για τη δολοφονία και μάλιστα με πολεμικό τυφέκιο Καλάσνικοφ σε βάρος του γνωστού πυγμάχου.

Τα στόματα των ανθρώπων που βρίσκονται στον περίγυρο του παραμένουν ερμητικά κλειστά, όμως τα κινητά του θα «μιλήσουν».

Οι αστυνομικοί γνώριζαν τον 39χρόνο και μάλιστα δεν του έδιναν ρόλο «πρωτοκλασάτου» στελέχους στη νύχτα, παρά το γεγονός ότι είχαν διαπιστώσει ότι το τελευταίο διάστημα εμφανιζόταν ως σύνοδος ασφαλείας αλλά και ως υποδοχή σε νυχτερινά καταστήματα.

Την ίδια ώρα τα 14 φυσίγγια που βρέθηκαν στο σημείο της εκτέλεσης μεταφέρθηκαν στα εγκληματολογικά εργαστήρια, για να γίνει βαλλιστική εξέταση, αν και οι εκτιμήσεις των Aρχών είναι ότι θα πρόκειται για «καθαρό» όπλο.

Ο 39χρονος είχε κατηγορηθεί το 2008 μαζί αλλά 26 άτομα για υποθέσεις της νύχτας. Αθωώνεται και το 2013 ξανακατηγορειται για υπόθαλψη εγκληματία καθώς κρύβει στο σπίτι του έναν καταζητούμενο για δολοφονία.

Το 2015 το όνομα του συμπεριλαμβάνεται σε δικογραφία για τη νύχτα καθώς και τις επαφές του με συγκεκριμένη ομάδα. Αθωώνεται ξανά με το δικηγόρο Σάκης Κεχαγιόγλου να τον εκπρόσωπει σε όλες τις δίκες.

Πάντως, στα αυτιά των αστυνομικών είχαν φτάσει το τελευταίο διάστημα διενέξεις που είχε στην περιοχή της Πάτρας και δεν αποκλείεται εκεί να κρύβεται και η εντολή για εκτέλεση.

Η παρέμβαση Χρυσοχοΐδη

Σε παρέμβαση για το οργανωμένο έγκλημα προχώρησε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης.

«Με το οργανωμένο έγκλημα, θα έχουμε πόλεμο» διαμηνύει, σε τοποθέτησή του, ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, με αφορμή τις δύο εν ψυχρώ εκτελέσεις που σημειώθηκαν μέσα σε μόλις λίγες ώρες, στα Σεπόλια και στη Βάρη.

«Όπως το 2018 έτσι και σήμερα, το οργανωμένο έγκλημα ξεκαθαρίζει λογαριασμούς. Τέσσερις ανθρωποκτονίες έγιναν σε 2 μήνες. Αυτά τα άγρια εγκλήματα δίκαια συνταράσσουν την κοινή γνώμη. Γιατί δεν είμαστε συνηθισμένοι σε αυτά. Είναι πάντα, από μηδενικά έως πολύ λίγα. Αλλά μέχρις εδώ» αναφέρει μεταξύ άλλων σε ανακοίνωσή του.

Όπως σημειώνει ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, «η Ελλάδα δεν έγινε ξαφνικά χώρα με μειωμένη ασφάλεια για τους πολίτες και τους τουρίστες της!».

«Παραμένουμε σταθερά στο τέλος κάθε σχετικής λίστας του ΟΗΕ και της Ευρώπης στους σχετικούς δείκτες» όπως λέει, προσθέτοντας ότι προσφάτως, ο ίδιος κατέθεσε «στον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, μελέτη με συγκεκριμένα στοιχεία για την εξέλιξη και διάρθρωση του οργανωμένου εγκλήματος».

«Ο πρώτος κίνδυνος από το οργανωμένο έγκλημα δεν είναι τα όσα φαίνονται» τονίζει και συνεχίζει, κάνοντας μνεία στη Χρυσή Αυγή: «Όπως με την τρομοκρατία, όπως με την Χρυσή Αυγή, ο βασικός κίνδυνος είναι από τα όσα δεν φαίνονται, και αφορούν στη δημοκρατία» παρατηρεί.

«Το οργανωμένο έγκλημα δεν έχει ιδεολογικές αναφορές αλλά έχει πολύ χρήμα και έχει αρχίσει εδώ και καιρό να το νομιμοποιεί σε επιχειρηματικές δραστηριότητες. Εάν έτσι εισέλθει στους θεσμούς θα έχουμε ζήτημα κανονικής μαφίας. Η δημοκρατία οφείλει να απαντήσει γρήγορα. Οργανωμένη, ενωμένη, συντονισμένη» τονίζει ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη.

«Όποιος ψάχνει κομματικά οφέλη, φοβίζοντας τον κόσμο και μπερδεύει τους δολοφόνους με τα Πανεπιστήμια, πριονίζει το κλαδί που στεκόμαστε όλοι» αναφέρει ακόμη.

«Όποιος μιλά για Άγρια Δύση, όποιος ειρωνεύεται με σφαίρες, χαλάζια και τίτλους ταινιών για να καταλήξει πως δεν χρειάζεται αστυνομία στα Πανεπιστήμια, τίποτε δεν κατάλαβε! Κι από συνήθεια κινδυνολογεί ασύστολα και λαϊκίζει απεριόριστα» σημειώνει, μεταξύ άλλων, αφήνοντας αιχμές κατά της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

«Εδώ έχουμε αυγό του φιδιού! Ας μην το αφήσουμε, τυφλωμένοι από άλλα μικρά, να γίνει εφιάλτης μας!» λέει.

Παράλληλα, όπως σημειώνει, «η αστυνομία δεν ολιγωρεί». Και προσθέτει: «Μόνο στις δύο τελευταίες εβδομάδες έγιναν έλεγχοι σε 65 "μαγαζιά" και 25 "στοχευμένοι" έλεγχοι σε στέκια της νύχτας. Οι έλεγχοι συνεχίζονται και ενισχύονται. Εξίσου ενισχύονται και οι περιπολίες στις γειτονιές και το κέντρο της Αθήνας για να ενισχυθεί το αίσθημα ασφαλείας των πολιτών».

«Με το οργανωμένο έγκλημα, κανείς να μην αμφιβάλλει, θα έχουμε πόλεμο. Όχι της αστυνομίας μόνο, αλλά της δημοκρατίας. Όσο πιο γρήγορα το καταλάβουμε, τόσο πιο γρήγορα θα νικήσουμε!» καταλήγει ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης.

Οι μαφιόζικες εκτελέσεις και ο «πόλεμος συμμοριών»

Ξεκαθαρίσματα λογαριασμών μεταξύ συμμοριών από τον χώρο της νύχτας, «απόσυρση» ανθρώπων που για κάποιο λόγο «ενοχλούσαν».

Ενδεχομένως, να υλοποιείται μια παράξενη ανακατανομή δυνάμεων στον χώρο της νύχτας, με μαφιόζικα χτυπήματα να λαμβάνουν χώρα ακόμη και μέρα μεσημέρι σε κεντρικά σημεία πόλεων και να σημαίνουν κόκκινο συναγερμό στις αστυνομικές Αρχές.

Σε διάστημα λιγότερο από έναν μήνα, σημειώθηκαν στη χώρα τέσσερα χτυπήματα που παραπέμπουν σε συμβόλαια θανάτου και ξεκαθάρισμα λογαριασμών.

Σύμφωνα με τον Γιώργο Καλλιακμάνη, πρόεδρο Ένωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων ΝΑ Αττικής, «υπάρχει θέμα» με το οργανωμένο έγκλημα στη χώρα.

Σχετικά με τη δολοφονία του 39χρουνου πυγμάχου στη Βάρη, ο κ. Καλλιακμάνης σημείωσε πως πρόκειται για μία υπόθεση «προστασίας» που έχει να κάνει «μπραβιλίκια».

«Οπλοφορούσε παρανόμως άρα γνώριζε ότι κινδύνευε η ζωή του. Ένας άνθρωπος που οπλοφορεί παράνομα, είναι παράνομος, ξέρει ότι κινδυνεύει από κάτι».

Ο πρόεδρος της Ένωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων ΝΑ Αττικής, τόνισε ότι «στο θέμα του οργανωμένου εγκλήματος πρέπει να γίνουν πράγματα», επισημαίνοντας ότι η αστυνομία κάνει ό,τι μπορεί.

«Να μπει μια τάξη για να αρχίσει να ξεδιαλύνει», κατέληξε ο αστυνομικός.

 

Έγκλημα

Ροή ειδήσεων

Share