Τρίτη, 19 Μαρτίου 2024

Σοκ: 57χρονος Αμερικανός δολοφονήθηκε εν ψυχρώ μέσα σε δικαστήριο

Παραβίασε νόμο περί βλασφημίας

2 Αυγούστου 2020 18:18
Σοκ: 57χρονος Αμερικανός δολοφονήθηκε εν ψυχρώ μέσα σε δικαστήριο
Από Γιάννης Κυριακόπουλος

57χρονος Αμερικανός που κατηγορείται ότι παραβίασε τους νόμους περί βλασφημίας πυροβολήθηκε θανάσιμα σε δικαστήριο του Πακιστάν! Ενώ, μια ολόκληρη οικογένεια ξεκληρίστηκε μέσα σε λίγα λεπτά, όταν τρία παιδιά και η μητέρα τους, έπεσαν νεκροί όλοι από το όπλο του πατέρα τους.

Η άγρια ​​δολοφονία έφερε στο επίκεντρο τους μεσαιωνικούς νόμους περί βλασφημίας του Πακιστάν, για τους οποίους οι επικριτές λένε ότι χρησιμοποιούνται συχνά για να διώκουν και να εκφοβίζουν οι αρχές μέλη θρησκευτικών μειονοτήτων.

Ο Αμερικανός, Ταχμάντ Αχμάντ Νάσεμ, 57 ετών, δικάστηκε στη βορειοδυτική πακιστανική πόλη Πεσαβάρ με την κατηγορία ότι είχε ισχυριστεί ότι ήταν προφήτης. Ο κ. Νάσεμ πυροβολήθηκε έξι φορές την Τετάρτη από έναν νεαρό άνδρα τον οποίο οι αρχές αναγνώρισαν μόνο ως Faisal, 19 ετών.

«Εκφράζουμε τα συλλυπητήριά μας στην οικογένεια του Ταΐρ Νάσεμ, του Αμερικανού πολίτη που σκοτώθηκε σήμερα μέσα σε μια δικαστική αίθουσα στο Πακιστάν», δήλωσε την Πέμπτη το Γραφείο του Υπουργείου Εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών. «Προτρέπουμε το Πακιστάν να αναλάβει άμεση δράση και να επιδιώξει μεταρρυθμίσεις που θα αποτρέψουν μια τέτοια επαίσχυντη τραγωδία να ξανασυμβεί».

Ο κ. Νάσεμ κατηγορήθηκε για βλασφημία το 2018 με κατηγορίες που επέβαλαν κυρώσεις από πρόστιμα έως θάνατο. Η βλασφημία είναι ένα εξαιρετικά εύφλεκτο και ευαίσθητο θέμα στο Πακιστάν, με απλές φήμες ότι το Ισλάμ έχει προσβληθεί να εγείρουν τα αισθήματα του λαού. Η κυβέρνηση δεν έχει εκτελέσει ποτέ κανέναν σύμφωνα με τους νόμους περί βλασφημίας, αλλά οι άνθρωποι που κατηγορούνται για αυτό σκοτώνονται συχνά από όχλους ακόμη και πριν η αστυνομία να αναλάβει δράση, λένε ομάδες υπέρ των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Λίγο μετά τη δολοφονία του κ. Νάσεμ, ένα βίντεο του ενόπλου κοινοποιήθηκε ευρέως στα κοινωνικά μέσα. Τον έδειξε να κάθεται σε ένα παγκάκι ενώ κρατούταν από αστυνομικούς και ακουγόταν να λέει ότι ο Προφήτης Μωάμεθ του είπε σε ένα όνειρο να σκοτώσει τον κ. Νάσεμ.

«Είναι εχθρός του Ισλάμ», ακούγεται να λέει ο ένοπλος για τον κ. Νάσεμ. «Είναι εχθρός του Πακιστάν.»

 

Έγκλημα

Ροή ειδήσεων

Share