Τετάρτη, 12 Αυγούστου 2020

Νέο βίντεο από την δολοφονία του Τζορτζ Φλόιντ: «Μαμά σ’ αγαπώ! Πες στα παιδιά ότι τα αγαπώ! Είμαι νεκρός» - Τα τελευταία του λόγια

Τα συγκλονιστικά λεπτά που εκλιπαρούσε για τη ζωή του και ζητούσε τη νεκρή μητέρα του

9 Ιουλίου 2020 11:04
Νέο βίντεο από την δολοφονία του Τζορτζ Φλόιντ: «Μαμά σ’ αγαπώ! Πες στα παιδιά ότι τα αγαπώ! Είμαι νεκρός» - Τα τελευταία του λόγια
Αρθρογράφος: Γιάννης Κυριακόπουλος
ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΥΡΙΑΚΟΠΟΥΛΟΣ

ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ ATHENSMAGAZINE.GR

Follow us on Google News

Νέο βίντεο που δόθηκε στη δημοσιότητα από τον φόνο του Τζορτζ Φλόιντ στα χέρια της Αστυνομίας καταγράφει τον 46χρονο να εκλιπαρεί και να καλεί τη μητέρα του, αν και νεκρή εδώ και δύο χρόνια. Επίσης, σοκ προκαλούν οι εικόνες αστυνομικής βίας από Βρετανούς αστυνομικούς σε έναν 18χρονο μαύρο διαδηλωτή στην περιοχή Χάκνεϊ στη Βρετανία.

«Μαμά σ'αγαπώ. Πες στα παιδιά ότι τα αγαπώ. Είμαι νεκρός» ακούγεται να λέει ο Τζορτζ Φλόιντ», ενώ ο πρώην αστυνομικός που κατηγορείται για τον φόνο του είπε στο θύμα να σταματήσει να φωνάζει και να μην μιλάει καθώς πίεζε με το γόνατό του τον λαιμό του επί σχεδόν εννέα λεπτά και εκείνος πάσχιζε να αναπνεύσει.

Το βίντεο, όπως μεταδίδει το ΑΜΠΕ, προέρχεται από την κάμερα που είχε πάνω στο κράνος του ο αστυνομικός, και δόθηκε τώρα στη δημοσιότητα. Ο Φλόιντ, στον οποίο οι αστυνομικοί είχαν περάσει χειροπέδες, ακούγεται να λέει στο βίντεο ότι δεν μπορεί να αναπνεύσει πάνω από 20 φορές.

Σύμφωνα με τα αμερικανικά μέσα ενημέρωσης, ο δικηγόρος του Λέιν κατέθεσε σχετική αίτηση σε δικαστήριο της Μινεάπολις.

"Είμαι τελειωμένος, τελειωμένος. Είμαι κλειστοφοβικός. Πονάει το στομάχι μου. Πονάει ο λαιμός μου. Πονάω παντού. Χρειάζομαι νερό, παρακαλώ. Σας παρακαλώ. Δεν μπορώ να αναπνεύσω, κύριε αστυνομικέ. Θα με σκοτώσεις φίλε", ακούγεται να λέει στο βίντεο ο Φλόιντ απευθυνόμενος στον αστυνομικό Ντέρεκ Σόβιν που τον πίεζε με το γόνατό του.

"Τότε σταμάτα να μιλάς, σταμάτα να φωνάζεις. Σπαταλάς πολύ οξυγόνο μιλώντας", του απαντάει ο αστυνομικός.

Ο Φλόιντ ακούγεται να παρακαλάει τους αστυνομικούς την στιγμή που τον συλλαμβάνουν να μην τον βάλουν στο περιπολικό γιατί ήταν κλειστοφοβικός και δυσφορούσε.

Ο 44χρονος Σόβιν, ο οποίος είναι λευκός, συνελήφθη στις 29 Μαΐου, τέσσερις ημέρες μετά τον θάνατο του Φλόιντ. Δήλωσε αθώος για την κατηγορία της ανθρωποκτονίας δεύτερου βαθμού που του απαγγέλθηκε και απολύθηκε από το Σώμα.

Σε τρεις άλλους πρώην αστυνομικούς της Μινεάπολις--σε έναν λευκό, έναν μαύρο και έναν Αμερικανό ασιατικής καταγωγής--έχουν απαγγελθεί κατηγορίες για συναυτουργία και συνέργεια στη δολοφονία του Φλόιντ.

Σε κάποια στιγμή ένας από τους αστυνομικούς, ο Τόμας Λέιν, προτείνει στον Σόβιν να γυρίσει τον Φλόιντ από την μια πλευρά του, σύμφωνα με το οπτικό υλικό.

"Όχι, θα μείνει σε αυτή την θέση όπως τον συλλάβαμε", απαντάει ο Σόβιν.

Διαβάστε εδώ την πλήρη απομαγνητοφώνηση στα αγγλικά

 

Έγκλημα

Ροή ειδήσεων

Share