Πέμπτη, 25 Απριλίου 2024

Χαμός με τον «ψευτογιατρό»: Ποινική δίωξη εναντίον για τέσσερα μεγάλα αδικήματα

Ποιο ήταν το όνομα που χρησιμοποιούσε;

17 Ιουνίου 2020 16:19
Χαμός με τον «ψευτογιατρό»: Ποινική δίωξη εναντίον για τέσσερα μεγάλα αδικήματα
Από Ραφαήλ Αλαγάς

Χαμός επικρατεί με τον 47χρονο «ψευτογιατρό», ο οποίος έπειθε ασθενείς με ανίατες ασθένειες να του εμπιστευθούν τη θεραπεία τους, αποσπώντας χρήματα από τις οικογένειες τους, με τον ίδιο μετά τη σύλληψή του, να δέχεται ποινική δίωξη για ανθρωποκτονία κατά συρροή, διακίνηση ναρκωτικών ουσιών, αντιποίηση του ιατρικού λειτουργήματος και απάτη.

Το όνομα που χρησιμοποιούσε ο «γιατρός», όπως επισημαίνει το «Έθνος», φέρεται να ήταν το «Νίκος Κοντός», συνεργός του φέρεται πως ήταν η σύζυγός του, που παρουσιαζόταν ως γόνος γνωστής εφοπλιστικής οικογένειας. Ρόλο στη υπόθεση ενδέχεται να έχουν και δυο ακόμη γιατροί για τους οποίους όμως συνεχίζεται η έρευνα, καθώς σύμφωνα με δικαστικές πηγές είναι πιθανόν και αυτοί να έχουν εξαπατηθεί.

Σε βάρος του 47χρονου είχαν κατατεθεί μηνύσεις και είχαν γίνει καταγγελίες από τους γονείς δύο παιδιών που πέθαναν, αφού τους έπεισε να σταματήσουν τις θεραπείες. Ωστόσο, οι Αρχές αδυνατούσαν να τον εντοπίσουν αφού δεν είχαν το πραγματικό του όνομα.

Στο μικροσκόπιο των ερευνών άρχισε να μπαίνει τον περασμένο Νοέμβριο. Ο 47χρονος, που δήλωνε ογκολόγος, ειδικός χειρουργός με πτυχία και σπουδές σε Αμερική και Ελβετία, κατάφερε να αποσπάσει από τις οικογένειες των θυμάτων του περισσότερα από 53.000 ευρώ. Μάλιστα, έπειθε τα θύματα του, γιατί εμφανιζόταν ως εξαιρετικά θρήσκος άνθρωπος και πράγματι είχε σχέσεις με την εκκλησία, ενώ πήγαινε συχνά στο Άγιο Όρος.

Η αποκάλυψη της απάτης έγινε από έναν γιατρό, από τον οποίο ο 47χρονος είχε ζητήσει να μπει μαζί του στο χειρουργείο. Κατά τη διάρκεια της επέμβασης, αποκαλύφθηκε ότι δεν ήξερε ούτε να αποστειρώνει τα χέρια του πριν το χειρουργείο. Πλέον, αναμένεται εντός σύντομου χρονικού διαστήματος εισαγγελική διάταξη γνωστοποίησης των στοιχείων του.

Κορωνοϊός: Συνεχίζεται το θρίλερ στην κλινική «Ταξιάρχαι» - Ύποπτοι για κακούργημα μέλη της διοίκησης και γιατροί

Μέλη της Διοίκησης αλλά και γιατροί της ιδιωτικής κλινικής «Ταξιάρχαι» καλούνται να δώσουν εξηγήσεις, με την ιδιότητα του υπόπτου τέλεσης κακουργηματικής πράξης, ενώπιον του εισαγγελέα που ερευνά το ενδεχόμενο παραβίασης των μέτρων πρόληψης για την διάδοση του κορωνοϊού.

Πέντε πρόσωπα θα περάσουν το κατώφλι του εισαγγελέα βάσει του άρθρου 285 του Ποινικού Κώδικα που προβλέπει ποινή, για όποιον από πρόθεση παραβιάζει τα μέτρα που έχει διατάξει η αρμόδια, ακόμη και ισόβιας κάθειρξης στην περίπτωση που προκλήθηκε ο θάνατος μεγάλου αριθμού ανθρώπων.

Με τα έως τώρα στοιχεία 13 ασθενείς που νοσηλεύονταν στην συγκεκριμένη κλινική στο Περιστέρι έχουν αποβιώσει λόγω της προσβολής τους από τον ιό. Με τον ΕΟΔΥ να ανακοινώνει σήμερα, έναν ακόμη θάνατο, με τα θύματα να φτάνουν τα 185, αλλά και 15 νέα κρούσματα κορωνοϊού στην Ελλάδα.

Στο πλαίσιο της προκαταρκτικής εξέτασης για να διαπιστωθεί αν τηρήθηκε το ιατρικό πρωτόκολλο και αν είχαν ληφθεί όλα τα απαραίτητα μέτρα πρόληψης στην κλινική, στην οποία νοσηλεύονται κυρίως νεφροπαθείς ασθενείς, κατέθεσαν περισσότεροι από 25 μάρτυρες, μεταξύ των οποίων και στελέχη του ΕΟΔΥ. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι αρκετοί από τους μάρτυρες έκαναν λόγο για ελλιπή μέτρα προστασίας.

Πάντως, μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας των εξηγήσεων ο εισαγγελέας θα αποφασίσει αν θα αποδώσει ποινικές ευθύνες σε βάρος υπόπτων ή όχι.

Έρευνα-σοκ για τον κορωνοϊό: Ανησυχία για την μετάλλαξη του

Μια συγκεκριμένη μετάλλαξη κορωνοϊού μπορεί να αυξήσει σημαντικά την ικανότητά του να προσβάλει τα κύτταρα, σύμφωνα με έρευνα Αμερικανών επιστημόνων. Επίσης, μία έρευνα «βόμβα» δημοσιεύτηκε για τον κορωνοϊό που έπληξε Ευρώπη και ΗΠΑ.

Η έρευνα ενδέχεται να εξηγήσει γιατί τα πρώτα ξεσπάσματα της επιδημίας σε ορισμένες περιοχές του κόσμου δεν είχαν ως αποτέλεσμα να κατακλυστούν και να κλονιστούν τα συστήματα υγείας σε βαθμό τέτοιο με άλλες εξάρσεις του ιού στη Νέα Υόρκη και την Ιταλία, σύμφωνα με ειδικούς στο Scripps Research.

Η μετάλλαξη, που ονομάζεται D614G, αυξάνει τον αριθμό των «αιχμών» του κορωνοϊού, που του δίνουν το διακριτικό σχήμα του. Αυτές οι «αιχμές» είναι που επιτρέπουν στον ιό να αγκιστρωθεί και να μολύνει τα κύτταρα.

«Ο αριθμός ή η πυκνότητα των λειτουργικών αιχμών του ιού είναι 4 ή 5 φορές μεγαλύτερος λόγω αυτής της μετάλλαξης», εξηγεί η Χιέριουν Τσόε, μία από τις βασικές συντάκτριες της μελέτης.

Οι ερευνητές λένε ότι παραμένει άγνωστο εάν αυτή η μικρή μετάλλαξη επηρεάζει τη σοβαρότητα των συμπτωμάτων στους ασθενείς ή αυξάνει την θνητότητα.

 

Έγκλημα

Ροή ειδήσεων

Share