Κυριακή, 05 Ιουλίου 2020

Έρευνα «βόμβα» για τον κορωνοϊό που έπληξε Ευρώπη και ΗΠΑ

Σοκ

5 Μαΐου 2020 23:11
Έρευνα «βόμβα» για τον κορωνοϊό που έπληξε Ευρώπη και ΗΠΑ
Αρθρογράφος: Γιάννης Κυριακόπουλος
ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΥΡΙΑΚΟΠΟΥΛΟΣ

ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ ATHENSMAGAZINE.GR

Ο κορωνοϊός που έπληξε την επαρχία Ουχάν στην Κίνα πριν από 4 μήνες έχει αρχίσει να εξασθενεί, όμως ένα νέο, πιο επιθετικό είδος του ιού έχει διασπαρεί στις ΗΠΑ και την Ευρώπη. Ενώ, «καμπανάκι» σήμανε καθηγητής πνευμονολογίας για αυτή την μάσκα, λέγοντας ότι είναι: «13 φορές πιο πιθανό να νοσήσουμε από κορωνοϊό».

Σύμφωνα με μια έρευνα στο Εθνικό Εργαστήριο του Λος Άλαμος στο Νέο Μεξικό, την οποία δημοσιεύουν πολλά αμερικανικά ΜΜΕ, ο νέος κορωνοϊός που έχει μεταδοθεί σε Ευρώπη και ΗΠΑ από τα τέλη Μαρτίου έχει μεταλλαχθεί και η μετάδοσή του είναι πλέον ταχύτερη από το αντίστοιχο στέλεχος που χτύπησε την Κίνα.

Σύμφωνα με τους επιστήμονες, το εν λόγω στέλεχος του ιού είναι πλέον το επικρατέστερο ανά τον κόσμο. Εάν ο κορωνoϊός δεν υποχωρήσει το καλοκαίρι όπως η εποχική γρίπη, θα μπορούσε να μεταλλαχθεί περαιτέρω και ενδεχομένως να περιορίσει την αποτελεσματικότητα των εμβολίων κορωνoϊού που αναπτύσσονται σήμερα από επιστήμονες σε όλο τον κόσμο, προειδοποίησαν οι ερευνητές.

undefined

Ορισμένοι ερευνητές εμβολίων χρησιμοποιούν τις γενετικές αλληλουχίες του ιού που έχουν απομονωθεί από τις αρχές υγείας στις αρχές της επιδημίας. "Αυτά είναι κακά νέα", έγραψε η Bette Korber, βιολόγος στο Λος Άλαμος και επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης, στη σελίδα της στο Facebook. "Αλλά παρακαλώ μην είστε απογοητευμένοι από αυτό", συνέχισε.

"Η ομάδα μας στο LANL μπόρεσε να τεκμηριώσει αυτήν τη μετάλλαξη και τον αντίκτυπό της στη μετάδοση μόνο λόγω μιας τεράστιας παγκόσμιας προσπάθειας κλινικών και πειραματικών ομάδων, οι οποίες καθιστούν διαθέσιμες νέες αλληλουχίες του ιού (SARS-CoV-2) στις τοπικές τους κοινότητες ως όσο πιο γρήγορα μπορούν".

Η μελέτη δεν έχει ακόμη αξιολογηθεί επαρκώς, αλλά οι ερευνητές σημείωσαν ότι τα νέα της μετάλλαξης ήταν "επείγοντος προβληματισμού" λαμβάνοντας υπόψη τα περισσότερα από 100 εμβόλια στη διαδικασία ανάπτυξης για την πρόληψη του κορωνοϊού. Στις αρχές Μαρτίου, ερευνητές στην Κίνα δήλωσαν ότι διαπίστωσαν ότι δύο διαφορετικοί τύποι κορωνοϊού θα μπορούσαν να προκαλέσουν λοιμώξεις παγκοσμίως.

 

Ειδήσεις

Ροή ειδήσεων

Share