ΑΡΧΙΚΗ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Οι φράσεις που… προδίδουν: Αυτές είναι οι 6 προτάσεις που δείχνουν χαμηλή συναισθηματική νοημοσύνη

Δώστε προσοχή!

Οι λέξεις που χρησιμοποιούμε καθημερινά έχουν μεγαλύτερη δύναμη από ό,τι νομίζουμε. Συχνά, δεν είναι μόνο οι πράξεις μας, αλλά και ο τρόπος που εκφραζόμαστε, που δείχνει το επίπεδο της συναισθηματικής μας νοημοσύνης.

Η ψυχολόγος του Χάρβαρντ, Κόρτνεϊ Γουόρεν, σε συνέντευξή της στο CNBC, ανέδειξε έξι εκφράσεις που φανερώνουν έλλειψη ενσυναίσθησης και αυτογνωσίας. Αν αναγνωρίσεις κάποια από αυτές στον εαυτό σου, μην ανησυχείς! Το πρώτο βήμα για την ανάπτυξη της συναισθηματικής νοημοσύνης είναι η συνειδητοποίηση.

Οι 6 προτάσεις που δείχνουν χαμηλή συναισθηματική νοημοσύνη

  • «Έτσι είμαι, δεν αλλάζω»

Με αυτή τη φράση, είναι σαν να λες ότι η προσωπικότητά σου είναι ένα ξεπερασμένο λογισμικό που αρνείται τις ενημερώσεις. Η αλλαγή, όμως, δεν σημαίνει απώλεια του εαυτού, αλλά εξέλιξη. Αντί γι’ αυτό, μπορείς να πεις: «Προσπαθώ να γίνω καλύτερος και δέχομαι προτάσεις». Αυτό δείχνει ανοιχτό μυαλό και θέληση για βελτίωση.

  • «Δεν με νοιάζει πώς νιώθεις»

Αν έχεις πει ποτέ αυτή τη φράση, μάλλον έχεις πετάξει την ενσυναίσθηση από το παράθυρο. Το να αγνοείς τα συναισθήματα των άλλων δείχνει αδιαφορία και έλλειψη επικοινωνιακών δεξιοτήτων. Μια πιο υποστηρικτική προσέγγιση θα ήταν: «Λυπάμαι που νιώθεις έτσι. Υπάρχει κάτι που μπορώ να κάνω;». Ακόμα κι αν δεν έχεις τη λύση, δείχνεις ότι σε ενδιαφέρει το πρόβλημα.

  • «Φταις εσύ που νιώθω έτσι»

Με αυτή τη φράση, μεταθέτεις την ευθύνη των συναισθημάτων σου στους άλλους, σαν να είναι αυτοί που ελέγχουν το πώς νιώθεις. Αντί να κατηγορείς, δοκίμασε να πεις: «Αυτή είναι η αίσθησή μου για την κατάσταση». Έτσι, επικεντρώνεσαι στη δική σου οπτική χωρίς να ρίχνεις το φταίξιμο στους γύρω σου.

  • «Δεν πρόκειται να σε συγχωρήσω»

Η συγχώρεση δεν σημαίνει ότι δικαιολογείς μια άσχημη συμπεριφορά, αλλά ότι ελευθερώνεις τον εαυτό σου από το βάρος της πικρίας. Αντί για μια απόλυτη άρνηση, μπορείς να πεις: «Δυσκολεύομαι να το ξεπεράσω, αλλά προσπαθώ». Έτσι, αναγνωρίζεις το συναίσθημά σου χωρίς να… κλείνεις την πόρτα.

Διαβάστε επίσης: Σχέση από απόσταση: Η σκληρή αλήθεια που κανείς δεν σου λέει…

  • «Απλά κάνεις λάθος»

Με αυτή τη φράση, απορρίπτεις την άποψη του άλλου χωρίς δεύτερη σκέψη, σαν να έχεις το μονοπώλιο της αλήθειας. Όμως, η επικοινωνία δεν είναι διαγωνισμός γνώσεων, αλλά ανταλλαγή απόψεων. Αντί να κλείνεις τον διάλογο, μπορείς να πεις: «Θα ήθελα να ακούσω τη δική σου οπτική. Μπορείς να μου εξηγήσεις;». Έτσι, δείχνεις διάθεση για συζήτηση και κατανόηση.

  • «Σταμάτα να υπερβάλλεις»

Όταν κάποιος μοιράζεται τα συναισθήματά του και του λες ότι υπερβάλλει, στην ουσία ακυρώνεις την εμπειρία του. Ακόμα κι αν δεν καταλαβαίνεις απόλυτα την αντίδρασή του, αυτό δεν σημαίνει ότι δεν είναι αληθινή γι’ αυτόν. Μια καλύτερη απάντηση θα ήταν: «Θες να μου πεις περισσότερα για το τι σε προβληματίζει;». Με αυτόν τον τρόπο, δείχνεις ενδιαφέρον και αφήνεις χώρο για ουσιαστική επικοινωνία.