ΑΡΧΙΚΗ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

«Θού, Κύριε, φυλακήν τώ στόματι μου»: Τι σημαίνει η φράση;

Εσείς γνωρίζετε;

Οι παροιμίες, οι λαϊκές ρήσεις και οι φράσεις αποτελούν έναν ανεκτίμητο θησαυρό της πολιτιστικής μας κληρονομιάς. Είναι σαν μικρές κάψουλες χρόνου, που περιέχουν μέσα τους συμπυκνωμένη τη σοφία και την εμπειρία πολλών γενεών.

Είναι διαχρονικές, καθώς αν και δημιουργήθηκαν σε συγκεκριμένες ιστορικές περιόδους, διατηρούν τη σημασία τους ακόμη και σήμερα, καθώς οι ανθρώπινες εμπειρίες και τα προβλήματα παραμένουν σε μεγάλο βαθμό ίδια.

Ουσιαστικά είναι η πολιτισμική ταυτότητα ενός λαού και αποτελούν πλούτο γνώσης και εμπειρίας. Μας βοηθούν να κατανοήσουμε τον κόσμο γύρω μας και να αναπτύξουμε κριτική σκέψη, ενώ η εύστοχη χρήση τους σε μια συζήτηση μπορεί να δώσει χιούμορ, ζωντάνια και έμφαση στα λεγόμενά μας.

«Θού, Κύριε, φυλακήν τώ στόματι μου»

Δεν είναι λίγες οι φορές που έχουμε νεύρα και ξεφωνίζουμε «θού, Κύριε, φυλακήν τώ στόματι μου», έχοντας πια φτάσει στο μη περαιτέρω.

Διαβάστε επίσης: «Μου μπήκαν ψύλλοι στ’ αυτιά»: Τι σημαίνει η φράση και από που προέρχεται;

Τι σημαίνει άραγε αυτή η φράση;

Η συγκεκριμένη φράση σημαίνει κατά γράμμα «φρούρησε, Κύριε, το στόμα μου» και κατ’ επέκταση βοήθησέ με Θεέ μου να μην ξεστομίσω κάτι που δεν πρέπει (κυρίως κάτι που αφορά άλλους και τους εκθέτει).