Σάββατο, 01 Ιουνίου 2024

Θωμαΐδης: Πώς προμηθεύεται κάποιος βιτριόλι και πότε είναι παράνομο

Παράνομη η αγορά μέσω ίντερνετ

25 Ιουνίου 2021 14:02
Θωμαΐδης: Πώς προμηθεύεται κάποιος βιτριόλι και πότε είναι παράνομο
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Πώς προμηθεύεται κάποιος βιτριόλι και πότε είναι παράνομο; Ο καθηγητής Αναλυτικής Χημείας του ΕΚΠΑ Νίκος Θωμαΐδης, μίλησε στην ΕΡΤ και έδωσε διευκρινίσεις για το τι ισχύει.

Σύμφωνα με τον ίδιο, το θειικό οξύ (βιτριόλι) είναι μια από τις οκτώ ισχυρά ελεγχόμενες ουσίες που περιλαμβάνονται σε έναν ευρωπαϊκό κανονισμό, στο οποίο περιλαμβάνεται αναλυτικά η διαδικασία κυκλοφορίας και χορήγησης τέτοιων ουσιών.

Τόνισε δε ότι εντός Ευρωπαϊκής Ένωσης -αλλά και στις ΗΠΑ- είναι πολύ δύσκολο για κάποιον να προμηθευτεί το υλικό αυτό για ιδία χρήση.

Όμως, ο κ. Θωμαΐδης εξήγησε:

«Υπάρχουν επαγγελματίες οι οποίοι έχουν την άδεια να φέρουν στη χώρα τα αντιδραστήρια αυτά. Προφανώς για τις καθημερινές χρήσης της λ.χ. χημικής βιομηχανίας, επαγγελματιών. Στον κανονισμό προβλέπεται το υλικό με περιεκτικότητα άνω του 40% σε θειικό οξύ να μην δίδεται σε ιδιώτη παρά μόνο σε επαγγελματία με απαραίτητη έντυπη δήλωση της χρήσης είτε/και μεταπώλησής του. Το αντίστοιχο υλικό με περιεκτικότητα κάτω του 40% σε θειικό οξύ μπορεί να δοθεί και σε ιδιώτη, πάλι με έντυπη δήλωση χρήσης».

Έτσι, όπως είπε ο καθηγητής Χημείας, μπορεί, για παράδειγμα, ένας αγρότης -δηλώνοντας σε κατάστημα ότι θέλει π.χ. να ξεβουλώσει έναν βόθρο- μπορεί να το αγοράσει νόμιμα.

Όμως, για αγορά μέσω διαδικτύου, ξεκαθάρισε ότι είναι μια παράνομη διαδικασία.

Παράνομη αγορά για βιτριόλι

Τι είναι το βιτριόλι και τι προκαλεί

Το βιτριόλι, κατά τους χημικούς θειικό οξύ, ήρθε για μια ακόμη φορά στην επικαιρότητα με αφορμή άλλο ένα τραγικό συμβάν. Απαντήσεις σε αυτά τα ερωτήματα έδωσε ο κ. Νίκος Κατσαρός, πρώην πρόεδρος της Ενωσης Ελλήνων Χημικών.

Ο κ. Κατσαρός, μιλώντας στην ΕΡΤ1, υποστήριξε ότι το βιτριόλι «είναι εξαιρετικά καυστικό και διαβρωτικό και χρησιμοποιείται ευρύτατα στη χημική βιομηχανία. Μεταξύ άλλων, έχει εφαρμογές στα λιπάσματα, σε χημικά είδη, στα χρώματα και, κυρίως, στις μπαταρίες οχημάτων».

Ο Νίκος Κατσαρός τόνισε ότι το βιτριόλι στο παρελθόν ήταν ένας δείκτης της βιομηχανικής παραγωγής κάθε χώρας και πως η Ελλάδα παρήγαγε ποσότητες στην Πτολεμαΐδα. Ερωτηθείς για τη ζημιά που προκαλεί το βιτριόλι ο πρώην πρόεδρος της Ενωσης Ελλήνων Χημικών είπε:

«Επειδή είναι εξαιρετικά διαβρωτικό προκαλεί μόνιμα εγκαύματα σε οποιοδήποτε μέρος του σώματος. Καταστρέφει το δέρμα και εισχωρεί βαθιά μέσα στη σάρκα, προκαλώντας μεγάλες καταστροφές στους ιστούς. Γι' αυτό και χρειάζεται σειρά από πλαστικές επεμβάσεις για να αντιμετωπιστούν οι συνέπειες. Παλαιότερα, στα αστυνομικά μυθιστορήματα όταν ήθελαν να εξαφανίσουν ένα πτώμα το έριχναν σε ένα μπάνιο με οξύ. Είναι επειδή μπορεί να διαλύσει ακόμη και τα οστά.»

 

Ειδήσεις

Ροή ειδήσεων

Share