Κυριακή, 05 Δεκεμβρίου 2021

ΔΕΗ: Έρχεται έκπτωση 30% στα τιμολόγια - Τι ετοιμάζει από το φθινόπωρο;

Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε!

9 Ιουνίου 2021 14:47
ΔΕΗ: Έρχεται έκπτωση 30% στα τιμολόγια - Τι ετοιμάζει από το φθινόπωρο;
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

ΔΕΗ: Μειωμένα κατά 30% θα είναι τα τιμολόγια της από τις 5 Αυγούστου. Η απόφαση λήφθηκε προκειμένου να αντισταθμιστεί η αναμενόμενη επιβάρυνση από την εφαρμογή - με υπόδειξη της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας - ρήτρας χονδρεμπορικής τιμής από την ίδια ημερομηνία.

Σύμφωνα με τα «σενάρια» για την εξέλιξη των τιμών που εξέτασε η επιχείρηση, η ρήτρα χονδρεμπορικής τιμής σε συνδυασμό με την έκπτωση 30 % οδηγεί σε όφελος ή μικρότερη επιβάρυνση για τους καταναλωτές, από εκείνη που θα είχαν αν παρέμενε η υφιστάμενη ρήτρα διοξειδίου του άνθρακα στα τιμολόγια.

Με την απόφαση αυτή από τις 5 Αυγούστου τα τιμολόγια της ΔΕΗ θα συνδέονται με την εξέλιξη των τιμών στην προημερήσια αγορά του Χρηματιστηρίου Ενέργειας του εκάστοτε προηγούμενου μήνα.

Δείτε με την ευκαιρία από πότε θα κόβει το ρεύμα!

ΔΕΗ: Έρχεται έκπτωση 30% στα τιμολόγια

Η ρήτρα αυτή θα αντικαταστήσει τον αντίστοιχο μηχανισμό που ισχύει σήμερα με βάση τη διακύμανση των τιμών των δικαιωμάτων εκπομπής διοξειδίου του άνθρακα (ρήτρα CO2) και καταργείται επίσης από τις 5 Αυγούστου.

Η έκπτωση 30% που αποφασίστηκε αφορά τα ανταγωνιστικά τιμολόγια (όχι τις χρεώσεις δικτύων, ΥΚΩ κλπ.), τα οποία σήμερα είναι 0,11058 ευρώ ανά κιλοβατώρα για κατανάλωση έως 2000 κιλοβατώρες το τετράμηνο και 0,11936 ευρώ για υψηλότερες καταναλώσεις. Παραμένει επίσης η έκπτωση συνέπειας 5 %.

Παραδείγματα

  • Για οικιακό πελάτη: αν η τιμή χονδρεμπορικής κυμαινόταν εφέτος γύρω στα 65Euro/MWh (σημειώνεται ότι η μέση τιμή χονδρεμπορικής του 2021 ως τον Ιούνιο είναι 57,8Euro/MWh), η επιβάρυνση για τον πελάτη (λαμβάνοντας υπ'οψιν τη νέα ρήτρα και την έκπτωση 30% στο ανταγωνιστικό σκέλος) θα ήταν μικρότερη από την μέση επίδραση της ρήτρας CO2 ως τώρα το 2021 (συγκεκριμένα περίπου 3Euro/MWh σε σχέση με 3,5Euro μεσοσταθμική επίδραση της ρήτρας CO2 από Ιανουάριο 2021 ως Ιούνιο 2021)
  • Αντίστοιχα για επαγγελματικό πελάτη: αν η τιμή χονδρεμπορικής κυμαινόταν ακόμα και γύρω στα 70Euro/MWh, η επιβάρυνση για τον πελάτη (λαμβάνοντας υπ'οψιν τη νέα ρήτρα και την ανακοινωμένη έκπτωση 30% στο ανταγωνιστικό σκέλος) θα ήταν μικρότερη από την επίδραση της ρήτρας CO2 του Ιουνίου 2021 (συγκεκριμένα περίπου 5,2Euro/MWh σε σχέση με 5,5Euro επίδραση της ρήτρας CO2 τον Ιούνιο 2021).

ΔΕΗ Ανανεώσιμες: Έτοιμη το φθινόπωρο η κοινοπραξία με την RWE

Εντός του καλοκαιριού αναμένεται να ολοκληρωθούν οι προετοιμασίες από τη ΔΕΗ Ανανεώσιμες και τη RWE Renewables για την «πράσινη» σύμπραξή τους στις ΑΠΕ, ώστε το φθινόπωρο να συσταθεί το κοινό εταιρικό σχήμα και να ξεκινήσει να λειτουργεί. Έτσι, μέσα στο πρώτο εξάμηνο του επόμενου έτους, εκτιμάται πως θα ξεκινήσει η ανάπτυξη των πρώτων φωτοβολταϊκών μονάδων, από το χαρτοφυλάκιο έργων συνολικής ισχύος 2 GW που θα εισφέρουν οι δύο εταιρείες στο Joint Venture.

Υπενθυμίζεται ότι η «συμμαχία» της ΔΕΗ με τη γερμανική RWE, μέσω των θυγατρικών τους ΔΕΗ Ανανεώσιμες και RWE Renewables αντίστοιχα, επισφραγίσθηκε τον Φεβρουάριο, με την υπογραφή της σχετικής συμφωνίας έπειτα από τις εγκρίσεις του Συμφωνητικού Συνεργασίας (Head of Terms) από τα Διοικητικά Συμβούλια των εμπλεκόμενων εταιρειών. Στο Joint Venture η ΔΕΗ Ανανεώσιμες θα συμμετέχει με 49% και η RWE Renewables με ποσοστό 51%, με σκοπό την υλοποίηση φωτοβολταϊκών πάρκων συνολικής ισχύος έως 2 GW.

ΔΕΗ: Έρχεται έκπτωση 30% στα τιμολόγια

Το επενδυτικό πρόγραμμα του Joint Venture υπερβαίνει το 1 δισ. ευρώ, ενώ αναμένεται να δημιουργήσει περίπου 1.000 θέσεις εργασίας κατά τη φάση κατασκευής των έργων. Με έναρξη ανάπτυξης του πρώτου «κύματος» πάρκων το πρώτο μισό του 2022, η ανάπτυξη του συνόλου του κοινού χαρτοφυλακίου τοποθετείται σε έναν χρονικό ορίζοντα 3-5 ετών.

Οι συνεργασίες αναπόσπαστο τμήμα της στρατηγικής της ΔΕΗ

Μιλώντας χθες στο 5ο Ελληνογερμανικό Οικονομικό Φόρουμ, ο Διευθύνων Σύμβουλος της ΔΕΗ Ανανεώσιμες, Κωνσταντίνος Μαύρος, σημείωσε πως σε συνδυασμό με την αυτόνομη υλοποίηση του επενδυτικού πλάνου που έχει καταστρώσει η εταιρεία, οι στρατηγικές συνεργασίες αποτελούν αναπόσπαστο τμήμα της εφαρμοζόμενης πολιτικής του Ομίλου ΔΕΗ, με αιχμή του δόρατος τη ΔΕΗ Ανανεώσιμες, ώστε να αποκτήσει πρωταγωνιστικό ρόλο στην εγχώρια αγορά ΑΠΕ.

«Η συνεργασία με τη γερμανική RWE είναι μεγίστης σημασίας για την ανάπτυξη του χαρτοφυλακίου και του στόλου των έργων του Ομίλου. Αυτή η σύμπραξη αναμένεται να επιταχύνει την ανάπτυξη των έργων του Ομίλου, αλλά και να διευρύνει την εγκατεστημένη του ισχύ», πρόσθεσε.

Αναφερόμενος στα βήματα οργανικής ανάπτυξης της θυγατρικής της ΔΕΗ, τα οποία υλοποιήθηκαν το τελευταίο διάστημα, ο κ. Μαύρος επισήμανε πως βρίσκεται ήδη υπό κατασκευή στη Δυτική Μακεδονία το μεγαλύτερο φωτοβολταϊκό πάρκο έχει έως τώρα κατασκευασθεί στην Ελλάδα. Επίσης, έχει επιλεγεί ανάδοχος για το φωτοβολταϊκό στη Μεγαλόπολη, για το ένα έργο της συστοιχίας πρόκειται η ΔΕΗ Ανανεώσιμες να συνάψει εταιρικό PPA με τη μητρική της.

Πρόσθεσε πως η εταιρεία έχει διευρύνει την παρουσία της και στον κλάδο των αιολικών, τόσο μέσω συνεργασιών όσο και αυτόνομα, ενώ δρομολογεί την πρώτη φάση αξιοποίησης γεωθερμικών πεδίων υψηλής ενθαλπίας, για πρώτη φορά στην Ελλάδα. Όπως υπογράμμισε, η ΔΕΗ Ανανεώσιμες έχει ήδη εισέλθει στον τομέα αποθήκευσης ηλεκτρικής ενέργειας, με την εξασφάλιση αδειών για μονάδες συνολικής ισχύος 950 MW, ενώ πρόκειται να δραστηριοποιηθεί και στα θαλάσσια αιολικά πάρκα.

RWE: Ιδανικός εταίρος η ΔΕΗ

Η Chief Operating Officer της RWE Renewables, Katja Wünschel, υπογράμμισε πως η Ελλάδα αποτελεί τμήμα της αναπτυξιακής στρατηγικής της εταιρείας, η οποία βασίζεται στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Επισήμανε πως στη χώρα μας υπάρχουν ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα στην ανάπτυξη φωτοβολταϊκών, ενώ για την πραγματοποίηση των επενδύσεων είναι επίσης υποστηρικτικό και το πολιτικό πλαίσιο, το οποίο δίνει προτεραιότητα στην ενίσχυση των ΑΠΕ.

«Όταν μπαίνουμε σε μία νέα αγορά, όπως έγινε στην περίπτωση της Ελλάδας, θέλουμε συνεργασίες και συνέργειες με ισχυρούς εταίρους. Για εμάς η ΔΕΗ ήταν ο ιδανικός εταίρος, ενώ από τη συνεργασία μας τους τελευταίους μήνες, καταλάβαμε πώς λειτουργεί η ελληνική αγορά και ποιες είναι οι ιδιαιτερότητές της».

 

Ειδήσεις

Ροή ειδήσεων

Share