Τετάρτη, 04 Αυγούστου 2021

Ούτε «κόφτης» ούτε «κωδικός 2»: Αυτό είναι το μέτρο που προωθεί η κυβέρνηση για τα ψώνια

Πώς θα σταματήσει το... κακό με τις ουρές;

25 Ιανουαρίου 2021 20:02
Ούτε «κόφτης» ούτε «κωδικός 2»: Αυτό είναι το μέτρο που προωθεί η κυβέρνηση για τα ψώνια
Από Ραφαήλ Αλαγάς

Μεγάλη ανησυχία έφεραν οι εικόνες συνωστισμού το περασμένο Σαββατοκύριακο στα καταστήματα, με τους ειδικούς και την κυβέρνηση να ψάχνουν λύσεις, λαμβάνοντας μια νέα πρόταση από το Ινστιτούτο Ερευνας Λιανεμπορίου Καταναλωτικών Αγαθών (ΙΕΛΚΕΑ), που είχε προειδοποιήσει για τις μεγάλες ουρές.

Στο πλαίσιο αυτό το ΙΕΛΚΕΑ προτείνει αλλαγές λόγω κορωνοϊού στην λειτουργία των καταστημάτων και την καθιέρωση ενός νέου κωδικού που θα αποστέλλεται με SMS στο 13033 (π.χ. το Νο. 7).

Κορωνοϊός: Αυτή είναι η νέα πρόταση για τα μηνύματα στο 13033

Συγκεκριμένα το ΙΕΛΚΕΑ εκτιμά ότι το άνοιγμα των καταστημάτων με τα μέτρα που ισχύουν σήμερα προκαλεί:

  • Συνωστισμό εκτός των καταστημάτων στις ουρές. Ο συνωστισμός έξω από τα καταστήματα -που δεν υπήρχε μέχρι σήμερα- είναι δυνητικά πιο επικίνδυνος από τη γρήγορη εξυπηρέτηση όπως γινόταν μέχρι σήμερα μέσα στα καταστήματα.
  • Αύξηση του μέσου χρόνου εξυπηρέτησης λόγω των ουρών. Π.χ. αντί για 1 ώρα επίσκεψη θα χρειάζεται 1 ώρα συν 15 λεπτά αναμονή για είσοδο στο κατάστημα. Με δεδομένο μάλιστα τον περιορισμό του 2ωρου χρόνου για αγορές από το 13033, πρακτικά μειώνοντας τον διαθέσιμο χρόνο επίσκεψης για να αγοραστούν προϊόντα πρώτης ανάγκης.
  • Εμφάνιση ανησυχίας, θυμού, αν όχι και πανικού, στο αγοραστικό κοινό λόγω των ουρών κάτι που θα μεταφραστεί και σε αγοραστική συμπεριφορά.
  • Λάθος επικοινωνιακό μήνυμα προς τον καταναλωτή-πολίτη τόσο σε σχέση με την πορεία της πανδημίας, όσο και σε σχέση με την ασφάλεια των αγορών του.

Για τους παραπάνω λόγους το Ινστιτούτο προτείνει:

  • Την επαναφορά του μέγιστου αριθμού ατόμων για όλα τα καταστήματα στα ισχύοντα ως τις 17/1 (1 άτομο ανά 10 τ.μ.), με στόχο την εξυπηρέτηση των καταναλωτών και την κανονικότητα στην προμήθεια βασικών καταναλωτικών αγαθών.
  • Την επαναφορά της λήξης του ωραρίου λειτουργίας για τα καταστήματα τροφίμων στις 20:30 για να δοθεί χρόνος για αγορές ειδών πρώτης ανάγκης στους εργαζόμενους των καταστημάτων του λοιπού λιανεμπορίου.
  • Την υιοθέτηση διαφορετικού διακριτού κωδικού μετακίνησης στο 13033 για τα καταστήματα τροφίμων σε σχέση με τα υπόλοιπα καταστήματα του λιανεμπορίου (π.χ. το «7»), προκειμένου να διαχωριστεί ο χρόνος των αγορών για είδη πρώτης ανάγκης σε σχέση με τα λοιπά είδη.

 

Ειδήσεις

Ροή ειδήσεων

Share