Τρίτη, 02 Μαρτίου 2021

Πολεμικό Ναυτικό: «Ναυάγιο» για τις αμερικανικές φρεγάτες!

Οι τελευταίες εξελίξεις

22 Ιανουαρίου 2021 12:01
Πολεμικό Ναυτικό: «Ναυάγιο» για τις αμερικανικές φρεγάτες!
Από Ραφαήλ Αλαγάς

Άσχημες ήταν οι ειδήσεις, που προέκυψαν για το Πολεμικό Ναυτικό, αφού «ναυάγησε» η υπόθεση των αμερικανικών φρεγατών, που έμοιαζαν να βρίσκονται εντός του προγράμματος επιλογής και ναυπήγησης των τεσσάρων νέων φρεγατών, που χρειάζεται.

Οι εξελίξεις, συγκεκριμένα, είναι ραγδαίες, αφού σύμφωνα με το enikos.gr δεν είναι τυχαίο που η LOR (Letter of Request) βρίσκεται στο υπουργείο και δεν έχει φύγει για τις ΗΠΑ. Οι πιέσεις ήταν και είναι ισχυρές κατά της πρότασης για την επιλογή της MMSC φρεγάτας, κυρίως από κύκλους στο Πολεμικό Ναυτικό, τη στιγμή που ερχόταν επένδυση ύψους 5 δισ. ευρώ.

Οι έντονες αντιρρήσεις του τελευταίου χρονικού διαστήματος για το εάν το συγκεκριμένο σκαρί ανταποκρίνεται στις ανάγκες του Πολεμικού Ναυτικού ήρθαν να επιβεβαιωθούν με το δημοσίευμα της έγκριτης αμερικανικής ιστοσελίδας «defense news», που αναφέρει πρόβλημα στο προωστήριο σύστημα του πλοίου LCS, το οποίο είναι βάση της MMSC. Μάλιστα, όπως αναφέρει το δημοσίευμα, το αμερικανικό Πολεμικό Ναυτικό «πάγωσε» τις παραλαβές των πλοίων του τύπου μέχρι να λυθεί το πρόβλημα.

Όπως έγινε γνωστό, για το πρόβλημα ήδη έχει βρεθεί λύση μέσω γερμανικής εταιρείας. Όμως, θα χρειαστούν δοκιμές, που θα πάρουν μήνες, και τελικά για να αντικατασταθούν τα κιβώτια μετάδοσης όλων των πλοίων θα πάρει χρόνια, 5 ίσως και 6.

Το πρόβλημα δεν έχει εντοπιστεί μόνο στις LCS αλλά και τις MMSC που έχει πάρει η Σαουδική Αραβία.

Πολεμικό Ναυτικό: «Γλυκάθηκαν» οι άλλοι και προχωρούν για τις Belharra

Με αυτά – κι εν όψει της επίσκεψης της υπουργού Άμυνας της Γαλλίας, Φλοράνς Παρλί – ήδη έχει αρχίσει να προκρίνεται από πολλούς κύκλους ότι η πρόταση των Γάλλων για 4 Belharra αποτελεί μονόδρομο. Μάλιστα, πληροφορίες φέρουν να έχει κατατεθεί νέα ιδιαίτερα δελεαστική πρόταση από την Γαλλία που περιλαμβάνει την ναυπήγηση 3ων εκ των 4ων φρεγατών στην Ελλάδα, σε ελληνικό ναυπηγείο, με συνολικό κόστος 5 δις ευρώ, μαζί με τα οπλικά τους συστήματα. Οι Γάλλοι φέρονται να προσφέρουν και 2 φρεγάτες κλάσης La Fayette ως πλοία ενδιάμεσης λύσης και πακέτο την αναβάθμιση των 4ων φρεγατών ΜΕΚΟ.

Σε ότι αφορά τις Belharra, η πρόταση περιλαμβάνει οι 2 να είναι γαλλικής και οι άλλες 2 ελληνικής διαμόρφωσης ως προς τα οπλικά τους συστήματα.

Το μεταβατικό στάδιο ορκωμοσίας του νέου Προέδρου στις ΗΠΑ όπως όλα δείχνουν προκάλεσε στασιμότητα, σε ότι αφορά τις συζητήσεις για το ενδεχόμενο προώθησης της πρότασης για το Πολεμικό Ναυτικό, με τις εξελίξεις τελικά να προσπερνούν τους πρωταγωνιστές και τους Αμερικανούς να τις παρακολουθούν σήμερα σαν βραχυκυκλωμένοι.

Το ντεμαράζ των Γάλλων φαίνεται να είναι τόσο δυναμικό που εμφανίζονται αποφασισμένοι να συνεργαστούν με όποιο ναυπηγείο τους υποδείξει η ελληνική κυβέρνηση.

Όπως και να ‘χει, πάντως, στην κυβέρνηση υπάρχει η διάθεση το θέμα να έχει λυθεί μέχρι το τέλος της Άνοιξης. ​

 

Ειδήσεις

Ροή ειδήσεων

Share