Παρασκευή, 07 Μαΐου 2021

Lockdown: Στον ορίζοντα νέα αυστηρότερα μέτρα για τον κορωνοϊό - Για ποιες χώρες "χτυπά" η καμπάνα

Δεν έχει τέλος αυτή η ιστορία

21 Ιανουαρίου 2021 22:54
Lockdown: Στον ορίζοντα νέα αυστηρότερα μέτρα για τον κορωνοϊό - Για ποιες χώρες
Από Βασίλης Κατσιαούνης

Lockdown: Η κατάσταση με τον κορωνοϊό στον κόσμο είναι αρκετά σοβαρή και αυτό φαίνεται καθημερινώς από τις ανακοινώσεις σχετικά με τα κρούσματα σε κάθε χώρα. Επίσης στην Ελλάδα χτυπάει "σήμα" κινδύνου με τα κρούσματα που έχουν βρεθεί στην Αττική και την Θεσσαλονίκη.

Συγκεκριμένα το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων τόνισε ότι η κατάσταση με τον κορωνοϊό δεν είναι καλή και υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να παρθούν αυστηρότερα μέτρα για την εξάπλωση του.

Αυστηρότερα μέτρα αναμένεται θα ανακοινωθούν.

Lockdown: Τα αυστηρότερα μέτρα που θα παρθούν

Ειδικότερα ο κορωνοϊός μεταλλάσσεται και το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων (ECDC) καλεί τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις να εξετάσουν αυστηρότερα μέτρα. Στο ECDC μετέχουν οι 27 χώρες – μέλη της ΕΕ, ανάμεσά τους και η Ελλάδα.

Δεδομένου ότι ο κορωνοϊός γίνεται πιο μεταδοτικός με τα μεταλλαγμένα στελέχη του, η ευρωπαϊκή υπηρεσία αρμόδια για τις επιδημίες (ECDC) κάλεσε σήμερα, Πέμπτη (21.01.2021) τα μέλη της να είναι σε ετοιμότητα για να λάβουν αυστηρότερα μέτρα «εντός των προσεχών εβδομάδων» με στόχο τον περιορισμό της εξάπλωσης των νέων παραλλαγμένων στελεχών του κορωνοϊού, αυξάνοντας το επίπεδο επαγρύπνησής της.

«Το βασικό μήνυμα είναι να προετοιμαστούμε για ταχεία κλιμάκωση της αυστηρότητας των μέτρων (κατά του κορωνοϊού) εντός των προσεχών εβδομάδων ώστε να διατηρηθούν οι δυνατότητες φροντίδας και να αυξηθούν οι εκστρατείες εμβολιασμού», έγραψε το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων (ΕΚΠΕΝ/ECDC).

Το ECDC, στο οποίο μετέχουν οι 27 χώρες της ΕΕ καθώς και η Βρετανία, η Νορβηγία και η Ισλανδία, αύξησε σε «υψηλή / πολύ υψηλή» την αξιολόγησή του για τους υγειονομικούς κινδύνους που συνδέονται με τις νέες παραλλαγές, έναντι «υψηλής» στην πρώτη αξιολόγησή του στα τέλη Δεκεμβρίου.

Όπως έχει ήδη κάνει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, η ευρωπαϊκή υπηρεσία που εδρεύει στη Στοκχόλμη κάλεσε επίσης τα μέλη της να ενισχύσουν τις ικανότητές τους στα διαγνωστικά τεστ και, κυρίως τις δυνατότητες προσδιορισμού της αλληλουχίας, ώστε να εντοπίζονται καλύτερα οι νέες βρετανικές, νοτιοαφρικανικές ή βραζιλιάνικες παραλλαγές, όπως αποκαλούνται.

«Δεδομένου ότι οι πληθυσμοί που ευθύνονται για τη μετάδοση δεν θα εμβολιαστούν για μερικούς μήνες, συνιστάται στα κράτη μέλη να είναι επιφυλακτικά πριν από τη χαλάρωση» των περιοριστικών τους μέτρων, ζητεί το ECDC στην έκθεσή του.

Αναμένεται να ανακοινωθούν αυστηρότερα μέτρα για τον κορωνοϊό.

Η κατάσταση με την μετάλλαξη του ιού

Βάσει των στοιχείων για τη σημαντικά υψηλότερη μεταδοτικότητα των νέων παραλλαγών που προκαλούν ανησυχία, οι εθνικές αρχές θα πρέπει να είναι έτοιμες να λάβουν ακόμη αυστηρότερα μέτρα και να ενθαρρύνουν τους πολίτες να τα τηρούν, συνεχίζει η ευρωπαϊκή υπηρεσία, η οποία συνιστά επίσης στις αρχές να προετοιμαστούν για αυξημένους αριθμούς ασθενών στα νοσοκομεία.

Για τη λεγόμενη βρετανική παραλλαγή («VOC 202012/01» ή «B.1.1.7»), το ΕΚΠΕΝ κατέγραφε την Τρίτη (19.01.2021) σχεδόν 1.300 κρούσματα στις χώρες μέλη του εκτός της Βρετανίας, όπου το στέλεχος πλέον κυριαρχεί.

Για τη νοτιοαφρικανική παραλλαγή («501Y.V2») εντοπίστηκαν 27 κρούσματα σε δέκα χώρες της ζώνης του ΕΚΠΕΝ, ανάμεσά τους η Γερμανία, η Γαλλία και το Βέλγιο, σύμφωνα με την καταμέτρησή του στις 19 Ιανουαρίου.

 

Ειδήσεις

Ροή ειδήσεων

Share