Πέμπτη, 29 Ιουλίου 2021

Κορωνοϊός: Η Ελλάδα είναι και πάλι "πράσινη" στο χάρτη του ECDC

Καλά νέα

21 Ιανουαρίου 2021 17:18
Κορωνοϊός: Η Ελλάδα είναι και πάλι
Από Βασίλης Κατσιαούνης

Κορωνοϊός: Είναι αρκετά γνωστό το ότι ο κορωνοϊός συνεχίζει να "χτυπάει" όλο τον κόσμο με αποτέλεσμα καθημερινώς να ανακοινώνονται όλο και περισσότερα κρούσματα αλλά και θάνατοι από αυτόν. Επίσης Γερμανοί επιστήμονες σημείωσαν ότι παρά το lockdown υπάρχει μεγάλος κίνδυνος για τον μεταλλαγμένο ιό.

Συγκεκριμένα η Ελλάδα φαίνεται να είναι και πάλι στο "πράσινο" σχετικά με την πανδημία του κορωνοϊού σύμφωνα με όσα έδειξε ο επιδημιολογικός χάρτης του ECDC.

'Πράσινος' είναι ο χάρτης στην Ελλάδα με τα κρούσματα.

Κορωνοϊός: Ο επιδημιολογικός χάρτης του ECDC

Ειδικότερα ενθαρρυντικά είναι τα στοιχεία εξέλιξης της πανδημίας του κορωνοϊού για την Ελλάδα, όπως αποκαλύπτουν οι νέοι χάρτες του ECDC.

Στη δημοσιότητα δόθηκαν οι αναθεωρημένοι χάρτες, που αποκαλύπτουν την επιδημιολογική εικόνα στην Ευρώπη, από το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων (ECDC).

Σημειώνεται πως οι χάρτες αυτοί αποτυπώνουν τα νέα δεδομένα που αφορούν το συνδυαστικό δείκτη τεστ, νέων κρουσμάτων και δείκτη θετικότητας για την περίοδο από τις 8 μέχρι τις 21 Ιανουαρίου.

Η κατάσταση που απεικονίζεται στους χάρτες

Ειδικότερα, σύμφωνα με τους συγκεκριμένους χάρτες η χώρα μας συνεχίζει να έχει το μόνο πράσινο χρώμα στην ΕΕ, ενώ στην πράσινη (ασφαλέστερη) ζώνη βρίσκεται η Ήπειρος, τα νησιά του Ιονίου και των Κυκλάδων και τα Δωδεκάνησα.

Στο 'πράσινο' βρίσκεται η Ελλάδα με τον κορωνοϊό.

Οι συγκεκριμένοι χάρτες του ECDC ανανεώνονται κάθε Πέμπτη, σύμφωνα με τη Σύσταση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

Στο «πράσινο» βρίσκεται ολόκληρη η Ελλάδα όσον αφορά τον χάρτη με το δείκτη θετικότητας, με το μεγαλύτερο μέρος της Ευρώπης να παραμένει στο «κίτρινο». Όπως εξηγούν οι ειδικοί, αυτό σημαίνει ότι στο σύνολο της ελληνικής επικράτειας ο δείκτης θετικότητας βρίσκεται κάτω του ορίου συναγερμού του 4%, κάτι που δεν ισχύει για το μεγαλύτερο μέρος της Ευρώπης.

Αυτός είναι ο επιδημιολογικός χάρτης της Ευρώπης.

Ακόμη, το μεγαλύτερο μέρος της Ελλάδας βρίσκεται στο πορτοκαλί όσον αφορά τον αριθμό των κρουσμάτων, ανά 100.000 κατοίκους, αλλά η Ήπειρος, τα νησιά του Ιονίου και των Κυκλάδων και τα Δωδεκάνησα βρίσκονται στο κίτρινο χρώμα που σημαίνει πως έχουν και λιγότερα κρούσματα το τελευταίο 14ημερο.

Να σημειωθεί πως σύμφωνα με του χάρτες το μεγαλύτερο κομμάτι της Ευρώπης βρίσκεται στην κόκκινη ζώνη. Αυτό σημαίνει πως έχουν πάνω από 150 κρούσματα ανά 100.000 κατοίκους.

Όπως εξηγούν οι ειδικοί το ECDC δεν συλλέγει στοιχεία για τη Βρετανία, την Ελβετία, τις βαλκανικές χώρες (εκτός εκείνων που είναι μέλη της ΕΕ), την Ουκρανία, τη Λευκορωσία και τη Ρωσία. Γι’ αυτό και δεν υπάρχουν συγκεκριμένοι χρωματισμοί στους χάρτες γι’ αυτές τις περιοχές.

 

Ειδήσεις

Ροή ειδήσεων

Share