Πέμπτη, 29 Ιουλίου 2021

Συναγερμός στο Αιγαίο: Νέες προκλητικές υπερπτήσεις τουρκικών μαχητικών πάνω από Στρογγυλό και Ανθρωποφάγους

Δεν βάζουν μυαλό

20 Ιανουαρίου 2021 16:25
Συναγερμός στο Αιγαίο: Νέες προκλητικές υπερπτήσεις τουρκικών μαχητικών πάνω από Στρογγυλό και Ανθρωποφάγους
Από Βασίλης Κατσιαούνης

Συναγερμός στο Αιγαίο: Δεν φαίνεται να βάζει μυαλό η Τουρκία και από ότι φαίνεται άφησε τις προκλητικές δηλώσεις και προχώρησε και πάλι πίσω στις προκλητικές κινήσεις. Επίσης ο Κυριάκος Μητσοτάκης δήλωσε σήμερα ότι η Ελλάδα έχει κάθε δικαίωμα να επεκτείνει τα χωρικά ύδατα όπου κρίνει.

Συγκεκριμένα η Τουρκία δεν το βάζει κάτω και συνεχίζει να προκαλεί με αυτή τη φορά να το κάνει με τα μαχητικά της αεροπλάνα πάνω από το Αιγαίο.

Συνεχίζει η Τουρκία τις προκλητικές ενέργειες.

Συναγερμός στο Αιγαίο: Οι προκλητικές κινήσεις της Τουρκίας

Ειδικότερα όπως έγινε γνωστό από το ΓΕΕΘΑ, ζεύγος τουρκικών F-16 που εισήλθε στο FIR Αθηνών χωρίς να καταθέσει σχέδιο πτήσης, πέταξε πάνω από το Στρογγυλό (νοτιοδυτικά των Φούρνων) και τους Ανθρωποφάγους του νησιωτικού συμπλέγματος των Φούρνων στα 20.000 πόδια , στις 13:41 μ.μ. και 13:43 μ.μ., αντίστοιχα.

Την ίδια ώρα (13:43 μ.μ.) δεύτερο ζεύγος τουρκικών F-16 που επίσης είχε εισέλθει στο FIR Αθηνών χωρίς να καταθέσει σχέδιο πτήσης πέταξε πάλι πάνω από το Στρογγυλό και 1 λεπτό αργότερα πάνω από τους Ανθρωποφάγους, στα 10.000 πόδια.

Τα τουρκικά αεροσκάφη αναγνωρίσθηκαν και αναχαιτίσθηκαν, σύμφωνα με τους διεθνείς κανόνες, κατά πάγια τακτική.

Σημειώνεται ότι το 2000, με την υπουργική απόφαση Αριθ.ΔΠΑ/10912/01.11.2000, το Στρογγυλό χαρακτηρίστηκε ως τόπος ιδιαίτερου φυσικού κάλλους ενώ από το Ευρωπαϊκό Οικολογικό Δίκτυο NATURA 2000, ως Ζώνη Ειδικής Προστασίας για τα είδη: Calonectris diomedea, Falco eleonorae, Falco naumanni, Larus audouinii και Puffinus yelkouan.

"Χτυπάει" και πάλι η Τουρκία: "Δεν πρόκειται να πάρουμε την άδεια των ΗΠΑ για την δεύτερη παραλαβή των S-400"

Τουρκία: Ο Τούρκος πρόεδρος για ακόμη μία φορά μέσα από τις δηλώσεις του δείχνει ότι δεν φοβάται τίποτα και κανέναν και ότι θα κάνει αυτό που θέλει. Επίσης πριν από λίγη ώρα ο ίδιος ανέφερε ότι είναι ανοιχτός στο να κάνει συζήτηση με τον Κυριάκο Μητσοτάκη.

Συγκεκριμένα ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ανέφερε ότι δεν φοβάται τις ΗΠΑ και ότι θα παραλάβει όπως και να έχει την δεύτερη γύρα των πυραύλων S-400.

Συνεχίζει τις απειλές ο Ερντογάν.

Τουρκία: Προχωρά με την δεύτερη παράδοση των πυραύλων

Ειδικότερα αποφασισμένος να προβεί στη δεύτερη παράδοση συστημάτων S-400 από τη Ρωσία, παρά τις όποιες αντιρρήσεις των Ηνωμένων Πολιτειών, εμφανίστηκε σήμερα ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Νωρίτερα αυτόν τον μήνα η Άγκυρα είχε προαναγγείλει ότι είναι έτοιμη να αγοράσει τη δεύτερη παρτίδα των S-400, του ρωσικού αντιπυραυλικού συστήματος που έχει προκαλέσει τριγμούς στις σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών.

Η Άγκυρα σχεδιάζει να συζητήσει τη δεύτερη αυτή παράδοση με τη Μόσχα στα τέλη Ιανουαρίου, πρόσθεσε ο Τούρκος πρόεδρος.

«Καμία χώρα δεν θα καθορίσει τις εθνικά αμυντικές μας πρωτοβουλίες, αυτές βασίζονται μόνο στις αποφάσεις μας. Το ζήτημα με το πρώτη παρτίδα των S-400 έχει κλείσει, η δεύτερη αποστολή βρίσκεται υπό συζήτηση. Στο τέλος του μήνα, θα έχουμε συνομιλίες με την Ρωσία και θα συζητήσουμε αυτά τα θέματα, μεταξύ άλλων», δήλωσε ο Ερντογάν σε δημοσιογράφους στην Κωνσταντινούπολη.

«Δεν γνωρίζω τι θα πει ο Μπάιντεν γι' αυτό, αλλά σε κάθε περίπτωση δεν θα ζητήσω τη άδεια από κανέναν», πρόσθεσε χαρακτηριστικά.

Λίγο πιο διπλωματικός, ο Τούρκος υπουργός Άμυνας Χουλουσί Ακάρ δήλωσε την Τετάρτη ότι θα ήταν «πολύ προβληματικό» για την Άγκυρα να υπαναχωρήσει στο ζήτημα του ρωσικού αμυντικού συστήματος S-400, που έχει αγοράσει, όμως εξέφρασε την ελπίδα ότι η διένεξη με τις Ηνωμένες Πολιτείες για το θέμα αυτό θα επιλυθεί μέσω του διαλόγου.

Ο Ακάρ επανέλαβε επίσης, μιλώντας στους ξένους ανταποκριτές την Άγκυρα, ότι η Τουρκία βρίσκεται σε συνομιλίες με τη Ρωσία για μια δεύτερη παράδοση συστημάτων S-400.

Προχωρά κανονικά με τους πυραύλους η Τουρκία.

Οι κυρώσεις από τις ΗΠΑ

Η Ουάσινγκτον επέβαλε τον περασμένο μήνα κυρώσεις στον Ισμαήλ Ντεμίρ, τον επικεφαλής της Διεύθυνσης Αμυντικής Βιομηχανίας (SSB) της Τουρκίας, χώρας συμμάχου της στο ΝΑΤΟ, και σε τρεις άλλους εργαζομένους της, μετά την απόκτηση των S-400.

«Είναι πολύ προβληματικό το να υπαναχωρήσουμε από το σημείο στο οποίο έχουμε φθάσει. Καλούμε (τις Ηνωμένες Πολιτείες) να πάρουν αποστάσεις από τη γλώσσα των απειλών, όπως οι κυρώσεις», δήλωσε ο Ακάρ.

«Θέλουμε την επίλυση προβλημάτων μέσω του διαλόγου. Αν η πλευρά των ΗΠΑ θέλει μια λύση, μπορεί να βρεθεί μια λύση με δουλειά σε τεχνικό επίπεδο», πρόσθεσε.

Πριν επιβάλουν τις κυρώσεις, οι ΗΠΑ είχαν εξάλλου αναστείλει τη συμμετοχή της Τουρκίας στο πρόγραμμα κατασκευής του τελευταίας τεχνολογίας αμερικανικού πολεμικού αεροπλάνου F-35 εκτιμώντας πως οι S-400 θα μπορούσαν να θέσουν σε κίνδυνο τα τεχνολογικά μυστικά του.

Ο Ακάρ δήλωσε χθες πως ελπίζει ότι «η απόφαση αυτή θα αποσυρθεί» και πρόσθεσε πως είναι «αισιόδοξος» για τη μελλοντική επανένταξη της Άγκυρας στο πρόγραμμα των F-35.

 

Ειδήσεις

Ροή ειδήσεων

Share