Παρασκευή, 05 Μαρτίου 2021

Κυριάκος Μητσοτάκης: Η Ελλάδα μεγαλώνει - Έχουμε δικαίωμα να επεκτείνουμε τα χωρικά ύδατα όπου κρίνουμε

Σε εξέλιξη η ομιλία του πρωθυπουργού

20 Ιανουαρίου 2021 12:32
Κυριάκος Μητσοτάκης: Η Ελλάδα μεγαλώνει - Έχουμε δικαίωμα να επεκτείνουμε τα χωρικά ύδατα όπου κρίνουμε
Από Βασίλης Κατσιαούνης

Κυριάκος Μητσοτάκης: Σε ομιλία του στη Βουλή ο Κυριάκος Μητσοτάκης μίλησε για την επέκταση των χωρικών υδάτων της χώρας όπου κρίνουμε. Επίσης δείτε την απόφαση της κυβέρνησης που έχει προκαλέσει μία θύελλα αντιδράσεων.

Συγκεκριμένα ο Κυριάκος Μητσοτάκης από το βήμα της Βουλής αναφέρθηκε ότι είναι δικαίωμα της Ελλάδας να επεκταθούν τα χωρικά ύδατα μέχρι εκεί που κρίνουμε ενώ αναφέρθηκε και στα εξοπλιστικά.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης μίλησε για την επέκταση των υδάτων.

Κυριάκος Μητσοτάκης: Επέκταση των χωρικών υδάτων

Ειδικότερα ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης από το βήμα της βουλής είπε ότι "η Ελλάδα μεγαλώνει" ενώ αναφέρθηκε στην επέκταση της αιγιαλίτιδας ζώνης στο Ιόνιο, τονίζοντας παράλληλα πως η χώρα μας έχει το δικαίωμα να κάνει το ίδιο και στα χωρικά ύδατα της Κρήτης ή και αλλού όταν το επιλέξει και το επιτρέψουν οι συνθήκες.

Στην τοποθέτησή του στο πλαίσιο της συζήτησης και ψήφισης του νομοσχεδίου «Καθορισμός του εύρους της αιγιαλίτιδας ζώνης στη θαλάσσια περιοχή του Ιονίου και των Ιονίων Νήσων μέχρι το Ακρωτήριο Ταίναρο της Πελοποννήσου», ο πρωθυπουργός τόνισε πως για πρώτη φορά από το 1947, η εθνική επικράτεια επεκτείνεται κατά 10% και μάλιστα με την άσκηση των κυριαρχικών δικαιωμάτων και με θεμελιωμένες διαδικασίες στους κανόνες του διεθνούς δικαίου.

«Σήμερα στην αρχή του 2021 κάνουμε το δεύτερο μεγάλο ουσιαστικό βήμα. Η χωρά μας επεκτείνει στα 12 μίλια την κυριαρχία της στο Ιόνιο. Το είχα ήδη αναγγείλει από τον Αύγουστο. Και πράγματι οι θάλασσες μας εκεί διπλασιάζονται. Η Ελλάδα προφανώς μπορεί και στην Κρήτη να ασκήσει αυτό το δικαίωμα. Όμως σε χρόνο με τρόπο και υπό συνθήκες που η ίδια θα επιλέξει» τόνισε χαρακτηριστικά ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Την ίδια ώρα, ο πρωθυπουργός είπε πως πριν από τον διπλασιασμό των χωρικών μας υδάτων είχαμε καταλήξει σε συμφωνίες με την Ιταλία και με την Αίγυπτο. «Οι συμφωνίες αυτές ήταν αποτέλεσμα σκληρών και δύσκολων διαπραγματεύσεων» ανέφερε, και συμπλήρωσε:

«Πριν το διπλασιασμό των χωρικών μας υδάτων είχαμε καταλήξει σε συμφωνίες με την Ιταλία και με την Αίγυπτο. Οι συμφωνίες αυτές ήταν αποτέλεσμα σκληρών και δύσκολων διαπραγματεύσεων», επεσήμανε.

«Η επέκταση των χωρικών υδάτων αποτελούσε μόνιμο επιχείρημα κάθε κυβέρνησης. Μόνο που σήμερα για πρώτη φορά αυτή η επαναλαμβανόμενη ρητορική, αυτή η έκφραση πρόθεσης μετατρέπεται σε χειροπιαστό αποτέλεσμα. Από μελλοντική δυνατότητα μετατρέπεται σήμερα σε τρέχουσα πραγματικότητα».

Για την επέκταση των υδάτων μίλησε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Τι θα γίνει με τα εξοπλιστικά

Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε και στα εξοπλιστικά, τονίζοντας πως η καλύτερη αναγνώριση του έργου των Ενόπλων Δυνάμεων δεν είναι άλλη από την έμπρακτη στήριξή τους.

«Γνωρίζετε πως η συμφωνία για την αγορά 18 μαχητικών αεροσκαφών Ραφάλ έχει ήδη ψηφιστεί – ευτυχώς με μεγάλη πλειοψηφία – από την εθνική αντιπροσωπεία και υλοποιείται με ρυθμούς ταχύτατους, πρωτόγνωρους για τα δεδομένα του υπουργείου Άμυνας και της ελληνικής δημόσιας διοίκησης.

Ταυτόχρονα εξελίσσεται η αναβάθμιση των F-16 προχωρούν ενέργειες για την απόκτηση νέων ανθυποβρυχιακών ελικοπτέρων και μη επανδρωμένων αεροσκαφών. Για το Ναυτικό όπως έχω δεσμευτεί θα προχωρήσει ο εκσυγχρονισμός των φρεγατών ΜΕΚΟ αλλά και η δρομολόγηση ναυπήγησης τεσσάρων νέων φρεγατών πολλαπλού ρόλου.

Θα είναι η μεγάλη απόφαση που πρέπει να πάρουμε το πρώτο εξάμηνο του 2021. Προχωράμε και με την ενίσχυση του στρατού ξηράς. Συνολικά μιλάμε για ένα πολύ φιλόδοξο, μεγάλο πρόγραμμα 105 βπρωτοβουλιών ύψους 11,5 δισεκατομμυρίων ευρώ» τόνισε ο πρωθυπουργός.

Και συνέχισε λέγοντας ότι «η επέκταση των χωρικών υδάτων προς δυσμάς, στέλνει ένα μήνυμα και προς ανατολάς. Στο ίδιο πνεύμα μπορούμε να ρυθμίσουμε και τη μεγάλη μας διαφορά με την Τουρκία. Αρκεί η ηγεσία να έρθει στο τραπέζι του διαλόγου και των συνεννοήσεων», είπε ο πρωθυπουργός. «Έχουμε πει ξεκάθαρα ότι σταματούν οι προκλήσεις, ξεκινούν οι συζητήσεις. Προσερχόμαστε με αισιοδοξία και με ελπίδα στις διερευνητικές επαφές με την Τουρκία, αλλά προσερχόμαστε και με μηδενική αφέλεια».

Δείτε live την ομιλία του πρωθυπουργού:

 

Ειδήσεις

Ροή ειδήσεων

Share