Σάββατο, 27 Φεβρουαρίου 2021

Το νέο εξοργιστικό μέτρο της κυβέρνησης που προκαλεί θύελλα αντιδράσεων

Θα βγείτε από τα ρούχα σας

20 Ιανουαρίου 2021 08:25
Το νέο εξοργιστικό μέτρο της κυβέρνησης που προκαλεί θύελλα αντιδράσεων
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Ο κορωνοϊός συνεχίζει να «σφυροκοπεί» τη μία χώρα μετά την άλλη, καθώς παρά την παρουσία, πια, των εμβολίων και το γεγονός πως έχουν αρχίσει και επίσημα οι εμβολιασμοί, η πανδημία δεν έχει υποχωρήσει και θέλει το χρόνο της για να… σβήσει.

Ωστόσο, δειλά-δειλά, άπασες οι κυβερνήσεις χαλαρώνουν τα μέτρα, δίνοντας το πράσινο φως για επαναλειτουργία αρκετών δραστηριοτήτων που θα μπορούσαν να τονώσουν σημαντικά την πληγείσα οικονομία. Ήδη στην Ελλάδα άνοιξαν εκ νέου τα καταστήματα, τα παιδιά του δημοτικού επέστρεψαν στις τάξεις τους, ενώ συζητείται και η πιθανότητα να γίνει το ίδιο και γι’ αυτά του γυμνασίου και του λυκείου.

Βέβαια, υπήρξε μια απόφαση της κυβέρνησης που προκάλεσε πάρα πολλές αντιδράσεις- κυρίως στα social media. Σε τι αναφερόμαστε; Στο άνοιγμα των χιονοδρομικών κέντρων.

 Το Νέο Εξοργιστικό Μέτρο Της Κυβέρνησης Που Προκαλεί Θύελλα Αντιδράσεων

Φυσικά, η απόφαση αυτή καθαυτή δεν ξένισε τον κόσμο. Προφανώς και το ν’ ανοίγουν όσο το δυνατόν περισσότερες επιχειρήσεις είναι ευχής έργων, μιας κι έτσι δουλεύουν περισσότεροι εργαζόμενοι και τονώνεται η χειμαζόμενη οικονομία της χώρας.

Εκείνο που προκάλεσε πλείστες αντιδράσεις και σχολιάστηκε αρνητικά ήταν το γεγονός πως μπορείς να κινηθείς εκτός νομού αν επιδείξεις κράτηση σε χιονοδρομικό κέντρο! Πολλοί ήταν αυτοί που διαφώνησαν, μιας και, για παράδειγμα, υπάρχουν αρκετοί που έχουν καιρό να δουν τους δικούς τους ανθρώπους μιας και απαγορευόντουσαν οι μετακινήσεις εκτός νομών, ενώ τώρα λόγω χιονοδρομικών κέντρων μπορείς να κινείσαι ελεύθερα από τον έναν νομό στον άλλο. Μια «διφορούμενη» απόφαση, λοιπόν, που προκάλεσε… θύελλα αντιδράσεων.

SMS και σούπερ μάρκετ: Ψώνια με τον κωδικό 2 και διάρκεια δύο ώρες

Με αποστολή SMS συνεχίζεται η μετάβαση για ψώνια στα σούπερ μάρκετ, για τους πολίτες όλης της χώρας λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού. Το λιανεμπόριο άνοιξε, αλλά η αποστολή μηνύματος για τις μετακινήσεις για ψώνια παραμένει. Έτσι, όπως και στα εμπορικά καταστήματα, η αποστολή SMS στο 13033 με την επιλογή 2 είναι απαραίτητη για να γίνει μετάβαση σε εν λειτουργία κατάστημα προμηθειών αγαθών πρώτης ανάγκης όπως το σούπερ μάρκετ ή το μίνι μάρκετ.

Το SMS πρέπει να είναι της μορφής: X [κενό] ονοματεπώνυμο και διεύθυνση κατοικίας, όπου Χ ο λόγος εξόδου με τον αριθμό 2 για την περίπτωση της μετακίνησης για «Μετάβαση σε εν λειτουργία κατάστημα προμηθειών ειδών πρώτης ανάγκης, όπου δεν είναι δυνατή η έγκαιρη αποστολή τους». Εναλλακτικά, ο κάθε πολίτης μπορεί κινηθεί συμπληρώνοντας το έντυπο-βεβαίωση κίνησης ή με χειρόγραφη βεβαίωση κίνησης.

Σε κάθε μετακίνηση πρέπει οι πολίτες να έχουν μαζί τους την αστυνομική τους ταυτότητα ή διαβατήριο καθώς και συμπληρωμένο έντυπο βεβαίωσης κίνησης (εκτυπωμένο ή χειρόγραφο) ή το SMS επιβεβαίωσης, για να το επιδείξουν σε περίπτωση ελέγχου. Ωστόσο υπάρχουν σενάρια για «κόφτη» στον κωδικό «2» λόγω την υπερβολικής χρήσης.

Σούπερ μάρκετ και SMS

Προθεσμία δύο ωρών για τα ψώνια σε σούπερ μάρκετ

Όσον αφορά το χρονικό όριο της μετακίνησης, έχει ξεκαθαριστεί από την κυβέρνηση πως αυτό δεν πρέπει να ξεπερνά τις δύο ώρες.

Το χρονικό περιθώριο εξαιρέθηκε από επισκέψεις σε κομμωτήρια, υπηρεσίες προσωπικής υγιεινής, αποτρίχωσης, θεραπείας με υπεριώδεις και υπέρυθρες ακτίνες, μανικιούρ, πεντικιούρ και περιποίηση νυχιών κ.λπ., ωστόσο ισχύει κανονικά για την μετάβαση σε σούπερ μάρκετ και ψώνια αγαθών πρώτης ανάγκης.

Οι πολίτες θα έχουν αυτό το χρονικό περιθώριο από την στιγμή που θα πάρουν την επιβεβαίωση μετακίνησης από το 13033, ενώ στην περίπτωση βεβαίωσης κίνησης, σημείο έναρξης ορίζεται η ώρα που αναγράφεται σε αυτήν.

Τα πρόστιμα για τους παραβάτες

Στα φυσικά πρόσωπα που μετακινούνται με ψεύδη δήλωση οι Αρχές θα επιβάλλουν διοικητικό πρόστιμο 300 ευρώ και στους εργοδότες πρόστιμο 500 ευρώ. Παράλληλα, όσοι κυκλοφορούν δίχως μάσκα η οποία είναι υποχρεωτική τόσο σε εσωτερικούς, όσο και εξωτερικούς χώρους θα καλούνται να πληρώσουν πρόστιμο ύψους 300 ευρώ.

 

Ειδήσεις

Ροή ειδήσεων

Share