Πέμπτη, 28 Μαρτίου 2024

"Βόμβα" Κυριάκου Μητσοτάκη για το lockdown: "Φρένο" στο άνοιγμα της οικονομίας - Προτεραιότητα έχουν τα σχολεία

Ξεκινάει διαδικασίες η κυβέρνηση

20 Ιανουαρίου 2021 12:49

Κυριάκος Μητσοτάκης: Η κατάσταση με το lockdown λόγω του κορωνοϊού στην Ελλάδα είναι ακόμη σε ισχύ με αποτέλεσμα τις επόμενες μέρες η κυβέρνηση να σκέφτεται να χαλαρώσει τα θέματα. Επίσης ο Αθανάσιος Εξαδάκτυλος ανέφερε ότι τα σχολεία καλύτερα να παραμείνουν κλειστά και να μην ανοίξουν την επόμενη εβδομάδα.

Συγκεκριμένα ο Κυριάκος Μητσοτάκης από το βήμα της Βουλής σημείωσε ότι θα πατήσει "φρένο" στο άνοιγμα της οικονομίας και θα δοθεί προτεραιότητα στο να ανοίξουν τα σχολεία.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης μίλησε για τα σχολεία.

Κυριάκος Μητσοτάκης: Προτεραιότητα έχουν τα σχολεία

Ειδικότερα προτεραιότητα χαρακτήρισε το άνοιγμα των γυμνασίων και των λυκείων ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, βάζοντας «φρένο» από το βήμα της Βουλής στα σενάρια για άνοιγμα άλλων κλάδων της οικονομίας.

«Όλες οι άλλες δραστηριότητες μπορούν να περιμένουν» υπογράμμισε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός, στέλνοντας σαφές μήνυμα για την στόχευση της κυβέρνησης όσον αφορά στην σταδιακή επαναφορά κοινωνικών και οικονομικών δραστηριοτήτων.

Το θέμα της επιστροφής των μεγαλύτερων μαθητών στα θρανία θα τεθεί επί τάπητος στη σύσκεψη της επιτροπής του υπουργείου Υγείας την Παρασκευή, όπως έχουν άλλωστε αποκαλύψει από το πρωί αρκετοί λοιμωξιολόγοι.

Για τα σχολεία μίλησε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Οι μετακινήσεις από νομό σε νομό και ο εμβολιασμός

Μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες, το άνοιγμα των μετακινήσεων από νομό σε νομό θα καθυστερήσει, παρότι έχουν γίνει πολλές συζητήσεις για άνοιγμα των χιονοδρομικών κέντρων. Ο πρωθυπουργός είπε ακόμα ότι η χώρα βαδίζει με μικρά και προσεκτικά βήματα στην μερική κανονικότητα.

Για τα εμβόλια είπε ότι δυστυχώς η παραγωγική δραστηριότητα δεν είναι σταθερή και έτσι είμαστε αναγκασμένοι να ακολουθούμε τους διεθνείς κανόνες για την παραλαβή τους. Είπε ακόμα ότι στην έκτακτη τηλεδιάσκεψη του ευρωπαϊκού συμβουλίου θα θέσει το θέμα του διεθνούς πιστοποιητικού.

Είπε ακόμα ότι πρέπει να αυξηθούν οι πιέσεις στην Pfizer έτσι ώστε να είναι συνεπής στα χρονοδιαγράμματα παράδοσης των εμβολίων.

Κορωνοϊός: Βόμβα από τον Κυριάκο Μητσοτάκη για τα εμβόλια

Κορωνοϊός: «Κανένα εμβόλιο δεν θα πάει χαμένο». Αυτό είναι το μήνυμα που έστειλε χθες ο Κυριάκος Μητσοτάκης, στην διάρκεια της σύσκεψης για το εθνικό σχέδιο υλοποίησης του εμβολιασμού.

Ο πρωθυπουργός ανήγγειλε χθες πως σύντομα ο εμβολιασμός περνά στην επόμενη φάση του, με την χορήγηση του εμβολίου σε πολίτες ηλικιών 80-84 ετών, ενώ ξεκαθάρισε πως δεν θα περισσέψει καμία δόση και αυτές που πλεονάζουν θα πάνε σε δύο συγκεκριμένες ομάδες ανθρώπων: του στρατού και της ΕΛ.ΑΣ.

Ωστόσο συναγερμός έχει σημάνει στην χώρα μας μετά τα δύο μεταλλαγμένα κρούσματα του κορωνοϊού που εμφανίστηκαν στην χώρα μας.

Κορωνοϊός: Στο 95% η συνέπεια των πολιτών -Σε στρατό και ΕΛΑΣ τα εμβόλια που μένουν

Ο πρωθυπουργός τόνισε την σημασία του να γίνεται άμεση διάθεση του εμβολίου στους πολίτες. Με την διανομή των δόσεων από τις εταιρίες να μην έχει επιταχυνθεί ακόμη, ο κ. Μητσοτάκης υπογράμμισε το γεγονός ότι όσον αφορά τα μέχρι στιγμής εμβόλια που έχουν υλοποιηθεί, η συνέπεια των πολιτών φτάνει στο 95%.

Και εκεί υπογράμμισε πως σε κάθε περίπτωση που ένα ραντεβού δεν υλοποιείται, υπάρχει ο μηχανισμός για να πάνε τα εμβόλια προς χρήση στον στρατό ή την ΕΛ.ΑΣ. «Η κάλυψη της επικράτειας θα είναι πλήρης έως τα τέλη Φεβρουαρίου. Και σημειώνω κάτι πάρα πολύ σημαντικό, ότι η συνέπεια των πολιτών ξεπερνάει το 95%.

Και προκειμένου να μη χάνεται κανένα εμβόλιο, υπάρχει και ένας μηχανισμός αναπλήρωσης των ραντεβού που δεν γίνονται. Ενώ ποσότητες που πλεονάζουν θα διατίθενται αμέσως στις γυναίκες και στους άνδρες της αστυνομίας και του στρατού. Έτσι, σε αντίθεση με άλλα κράτη, η Ελλάδα είναι από τις ελάχιστες χώρες με ουσιαστικά μηδαμινές απώλειες δόσεων» ανήγγειλε ο κ. Μητσοτάκης στην διάρκεια της σύσκεψης.

Εμβόλιο για τον κορωνοϊο

Κορωνοϊός: Πόσα εμβόλια έχουν γίνει μέχρι στιγμής

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία ως αργά χθες το απόγευμα είχαν γίνει 92.401 εμβολιασμοί στην χώρα. Περισσότερες από 11.000 δόσεις έχουν χορηγηθεί σε πολίτες ηλικίας άνω των 85 ετών, ενώ σχεδόν 6.000 εμβολιασμοί έχουν γίνει από κινητές μονάδες σε δομές φροντίδας ηλικιωμένων.

Με τον κύκλο του εμβολιασμού για άτομα άνω των 85 ετών να κλείνει σύντομα, η επόμενη ομάδα πολιτών που θα μπορεί να κλείνει ραντεβού, θα είναι οι άνθρωποι ηλικίας 80-84 ετών.

Ξεκινούν οι εμβολιασμοί στα 144 εμβολιαστικά κέντρα

Εν τω μεταξύ, από σήμερα μπαίνουν στη μάχη του εμβολιασμού άλλα 65 κέντρα Υγείας και άλλα 144 σημεία όπου θα μπορούν οι πολίτες να κάνουν χρήση του εμβολίου για τον κορωνοϊό. Μάλιστα, αυτό ο αριθμός θα αυξάνεται σταδιακά, σύμφωνα με τον σχεδιασμό του προγράμματος «Ελευθερία», αλλά και φυσικά με βάση τον διαθέσιμο αριθμό εμβολίων.

Όπως προανήγγειλε ο πρωθυπουργός, τον Φεβρουάριο και τον Μάρτιο θα μπουν στη μάχη και τα μεγάλα κέντρα σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη όπου θα μπορούν να εξυπηρετούνται 20.000 πολίτες σε ημερήσια βάση.

«Ο ρυθμός των εμβολιασμών είναι δυναμικός. Ο αριθμός ολοένα και θα αυξάνεται και γι’ αυτό και από αύριο (σσ: σήμερα) προστίθενται για το σκοπό αυτό 65 κέντρα υγείας και 144 νέα σημεία εμβολιασμού. Ενώ Φεβρουάριο και Μάρτιο θα μπουν στη μάχη και τα 4 μεγάλα κέντρα στην Αθήνα και στη Θεσσαλονίκη, με τη δυνατότητα να εξυπηρετούν 20.000 πολίτες ημερησίως.

Θα έχουμε την ευκαιρία στη συνέχεια να δούμε και τη σχετική παρουσίαση» είπε ο πρωθυπουργός. «Αυτό που θέλω να τονίσω είναι ότι η παραγωγική δυνατότητα των εταιριών δεν είναι δυστυχώς ακόμα σταθερή. Καθώς, λοιπόν, ο ρυθμός των εμβολιασμών ακολουθεί αυστηρά τον ρυθμό των παραλαβών, όσα περισσότερα εμβόλια έρχονται, τόσα περισσότερα εμβόλια θα μπορούμε να κάνουμε.

Φροντίζοντας, πάντα, να υπάρχει ένα απόθεμα ώστε, σε αντίθεση με αυτό που κάνουν άλλες χώρες, να είναι εξασφαλισμένη για όλες και για όλους η δεύτερη δόση» επέμεινε ο Κυριάκος Μητσοτάκης που πρόσθεσε ότι τα μέτρα «προστασίας θα μας συνοδεύουν, τουλάχιστον, έως το τέλος της άνοιξης» και χρειάζεται προσοχή από όλους ώστε να μην υπάρξει νέα αναζωπύρωση.

«Επομένως το σύνθημα είναι διπλό: Εμβολιαζόμαστε με όσο το δυνατόν μεγαλύτερη ταχύτητα, αλλά ταυτόχρονα προστατευόμαστε».

Κορωνοϊός εμβόλιο

Ο σχεδιασμός για τον εμβολιασμό στα νησιά

Ακόμη, ο κ. Μητσοτάκης στάθηκε και στο θέμα της κατανομής του εμβολίου στην χώρα, τονίζοντας πως από την αρχή του έτους καλύπτονται 18 νησιά, ενώ θα υπάρχει πλήρης κάλυψη της επικράτειας ως τα τέλη Φεβρουαρίου. Αξίζει να σημειωθεί πως για τα μικρά νησιά με λιγότερο από 1.000 κατοίκους, ο Μ. Θεμιστοκλέους τόνισε μία ημέρα πριν πως ο εμβολιασμός θα γίνει ταυτόχρονα σε όλο τον πληθυσμό και όχι κατ’ ηλικία.

Το στοίχημα του ψηφιακού πιστοποιητικού εμβολιασμού

Ένα άλλο «στοίχημα» που έχει βάλει ο πρωθυπουργός για το πρόγραμμα εμβολιασμού, είναι το ψηφιακό πιστοποιητικό, το οποίο μάλιστα θα συζητηθεί την Πέμπτη στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ. Ήδη υπάρχουν θετικές εντυπώσεις από τις Βρυξέλλες, αλλά και την ΙΑΤΑ, με την εισήγηση του Κ. Μητσοτάκη στην ΕΕ να αφορά ουσιαστικά ένα πρόγραμμα ασφαλείας για την ομαλή επιστροφή του τουρισμού το προσεχές καλοκαίρι.

«Θέλω να τονίσω ότι δεν πρόκειται για κανέναν περιορισμό, αλλά αντίθετα θα μας διευκολύνει να απαλλαγούμε από τους περιορισμούς που, σήμερα, θέτει ο Covid στις μετακινήσεις των Ευρωπαίων πολιτών. Είναι κάτι το οποίο αφορά ιδιαίτερα τον τουρισμό μας και τις προοπτικές της οικονομίας μας, ειδικά ενόψει της καλοκαιρινής περιόδου.

Και σήμερα, μάλιστα, είδα ότι και η ΙΑΤΑ (Διεθνής Ένωση Αερομεταφορών) συντάχθηκε με αυτήν την πρόταση, διότι και αυτή αντιλαμβάνεται πόσο πιο εύκολη θα γίνει η ζωή των ταξιδιωτών αν καταφέρουμε να έχουμε ένα ενιαίο πιστοποιητικό εμβολιασμού, κοινό σε πρώτη φάση για όλες τις Ευρωπαϊκές χώρες. Θα θέσω το ζήτημα και στη Σύνοδο Κορυφής και εύχομαι πραγματικά να μπορούμε να καταλήξουμε σε ένα τέτοιο ενιαίο σύστημα πιστοποίησης», ανέφερε.

Κορωνοϊός: Τι είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης

Κορωνοϊός: Πώς θα λειτουργεί το πιστοποιητικό εμβολιασμού

Το πιστοποιητικό θα έχει τη μορφή κωδικού QR και θα περιλαμβάνει όλες τις πληροφορίες για τον εμβολιασμό, όπως εάν έχουν γίνει και οι δύο δόσεις, από ποιο εμβόλιο, αλλά και οι σχετικές ημερομηνίες.

Ο συνασπισμός εταιρειών, που βρίσκεται πίσω από τη δημιουργία, βασίζεται σε μια εργασία που έγινε από ένα από τα μέλη του, το The Commons Project, για να αναπτύξει ένα διεθνώς αποδεκτό ψηφιακό πιστοποιητικό προκειμένου να αποδείξει ότι οι ταξιδιώτες έχουν διαγνωστεί αρνητικοί σε Covid-19.

Σύμφωνα με τους NYTimes, μερικές αεροπορικές εταιρείες, συμπεριλαμβανομένων των United Airlines και JetBlue, δοκιμάζουν ήδη το CommonPass, μια εφαρμογή διαβατηρίου υγείας από το Commons Project. Η εφαρμογή επιτρέπει στους επιβάτες να ανακτούν τα αποτελέσματα από τεστ κορωνοϊού από τους παρόχους υγείας τους και στη συνέχεια τους δίνει έναν κωδικό επιβεβαίωσης που τους επιτρέπει να επιβιβάζονται σε ορισμένες διεθνείς πτήσεις. Με παρόμοιο τρόπο θα λειτουργεί και το σύστημα πιστοποίησης εμβολιασμού.

Ο Paul Meyer, διευθύνων σύμβουλος του The Commons Project, δήλωσε ότι στους ανθρώπους που έχουν εμβολιαστεί μέχρι στιγμής δίνεται συχνά ένα κομμάτι χαρτί, που θυμίζει τις «παλιές κίτρινες κάρτες». Συνεργαζόμενος με εταιρείες, όπως η Epic και η Cerner στις ΗΠΑ, το νέο σύστημα θα μπορεί να αντλήσει στοιχεία από ηλεκτρονικά ιατρικά αρχεία για να δημιουργήσει μια ψηφιακή κάρτα.

Το δημοσίευμα των «FT» αναφέρει ότι κάθε χώρα μπορεί να ορίσει τους δικούς της κανόνες, όπως, για παράδειγμα, ποια εμβόλια θα αποδεχτεί. Το σύστημα θα επιφορτίζεται για την ασφαλή διατήρηση των δεδομένων και τα άτομα θα κρατήσουν το αρχείο τους σε ψηφιακό πορτοφόλι ή σε QR κώδικα, ώστε να μπορούν να ελέγχουν με ποιον τα μοιράζονται.

Το Bloomberg αναφέρει πως τα πιστοποιητικά θα μπορούσαν να αντικαταστήσουν τα μέτρα καραντίνας ή τα υποχρεωτικά τεστ σε περίπτωση ταξιδιού και ο κάτοχός τους δεν δεν θα περιλαμβάνεται στις ομάδες «υψηλού κινδύνου».

 

Ειδήσεις

Ροή ειδήσεων

Share