Τετάρτη, 03 Μαρτίου 2021

"Κόκκινος" συναγερμός από τον ΠΟΥ: Το μεταλλαγμένο στέλεχος κορωνοϊού βρίσκεται σε πάνω από 60 χώρες

Πάμε για δεύτερο γύρο;

20 Ιανουαρίου 2021 11:41
Από Βασίλης Κατσιαούνης

Κορωνοϊός: Η κατάσταση με τον κορωνοϊό είναι αρκετά δύσκολη σε όλο τον κόσμο με τις χώρες να κάνουν ότι μπορούν για να μπορέσουν να σταματήσουν την εξάπλωση του και να μην γίνουν χειρότερα τα πράγματα. Επίσης σημειώνεται ότι στην Ελλάδα εντοπίστηκαν δύο νέα κρούσματα του μεταλλαγμένου ιού.

Συγκεκριμένα τον τελευταίο καιρό έχει σημειωθεί ένας ανησυχητικός φόβος σχετικά με την κατάσταση των μεταλλαγμένων κρουσμάτων του κορωνοϊού στον κόσμο όπου κάνουν την εμφάνιση τους σιγά σιγά παντού.

O ΠΟΥ σήμανε συναγερμό με το μεταλλαγμένο κορωνοϊό.

Κορωνοϊός: Η κατάσταση με το μεταλλαγμένο στέλεχος

Ειδικότερα το βρετανικό παραλλαγμένο στέλεχος του νέου κορωνοϊού εξακολουθεί να εξαπλώνεται στον κόσμο και ως την προηγούμενη εβδομάδα είχε εντοπιστεί σε 60 χώρες και περιοχές, δηλαδή 10 περισσότερες από ό,τι στις 12 Ιανουαρίου, ανακοίνωσε σήμερα ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας.

Το νοτιοαφρικανικό παραλλαγμένο στέλεχος, το οποίο όπως και το βρετανικό είναι πιο μεταδοτικό, εξαπλώνεται πιο αργά και έχει εντοπιστεί μέχρι στιγμής σε 23 χώρες και περιοχές, δηλαδή 3 περισσότερες σε σχέση με τις 12 Ιανουαρίου, διευκρίνισε ο ΠΟΥ στην εβδομαδιαία επιδημιολογική του έκθεση.

Ο ΠΟΥ επεσήμανε ότι παρακολουθεί και την εξάπλωση δύο άλλων παραλλαγμένων στελεχών του SARS-CoV-2, του Ρ1 που εμφανίστηκε στην πολιτεία Αμαζόνας αλλά και σε 4 πρόσωπα στην Ιαπωνία προερχόμενα από τη Βραζιλία, καθώς και ενός ακόμη.

“Αυτή τη στιγμή υπάρχουν πολύ λίγες διαθέσιμες πληροφορίες για να εκτιμηθεί αν έχει αλλάξει η μεταδοτικότητα ή η σοβαρότητα (της covid-19) λόγω των νέων αυτών παραλλαγμένων στελεχών”, σημειώνει ο ΠΟΥ.

Σήμανε συναγερμό ο ΠΟΥ σχετικά με τον μεταλλαγμένο ιό.

Που έχει εντοπιστεί το μεταλλαγμένο στέλεχος

Το βρετανικό παραλλαγμένο στέλεχος, για το οποίο ενημερώθηκε στα μέσα Δεκεμβρίου ο ΠΟΥ και θεωρείται ότι είναι 50% με 70% πιο μεταδοτικό από το αρχικό στέλεχος του SARS-CoV-2, έχει εντοπιστεί σε έξι γεωγραφικές ζώνες του ΠΟΥ, ενώ το νοτιοαφρικανικό στέλεχος σε 4.

Τα δύο αυτά παραλλαγμένα στελέχη δεν είναι πιο επικίνδυνα, σύμφωνα με τις μέχρι στιγμής έρευνες, όμως μολύνοντας περισσότερους ανθρώπους, ασκούν μεγαλύτερη πίεση στα συστήματα υγείας των χωρών.

Μέχρι στιγμής από την covid-19 έχουν πεθάνει περισσότεροι από 2 εκατομμύρια άνθρωποι παγκοσμίως. Ο ΠΟΥ επεσήμανε στην έκθεσή του που δημοσιεύθηκε σήμερα ότι ο αριθμός των νεκρών αυξήθηκε κατά 9% στη διάρκεια της εβδομάδας που ολοκληρώθηκε στις 17 Ιανουαρίου σε σχέση με την προηγούμενη, φτάνοντας τον αριθμό ρεκόρ των 93.000 θανάτων.

 

Ειδήσεις

Ροή ειδήσεων

Share