Δευτέρα, 08 Μαρτίου 2021

«Ολική απαγόρευση μετά τα 866 σημερινά κρούσματα»: Βόμβα με πιο σκληρό lockdown

Αντίο ζωή!

13 Ιανουαρίου 2021 09:10
«Ολική απαγόρευση μετά τα 866 σημερινά κρούσματα»: Βόμβα με πιο σκληρό  lockdown
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Εξαιρετικά δύσκολη παραμένει η κατάσταση στην Αττική στο θέμα του κορωνοϊού. Τις τελευταίες εβδομάδες, παρά το γεγονός ότι τα κρούσματα που γνωστοποιούνται είναι κάτω από 1.000, στη μεγαλύτερη πληθυσμιακά περιφερειακή ενότητα της χώρας καταγράφεται τριψήφιος αριθμός.

Όπως είναι λογικό η επιβαρυμένη κατάσταση της Αττικής προβληματίζει τους επιστήμονες. Μην ξεχνάμε ότι τα λύματα έχουν δείξει τριπλασιασμό του ιικού φορτίου στη μεγαλύτερη περιφερειακή ενότητα της χώρας, χωρίς να υπολογίζεται ακόμη η μετακίνηση μέρους του πληθυσμού την περίοδο των γιορτών.

Όπως είναι λογικό η κυβέρνηση προσανατολίζεται σε νέο, ακόμη πιο αυστηρό lockdown τύπου Μαρτίου.

Θυμίζουμε ότι την άνοιξη δεν επιτρέπονταν οι μετακινήσεις και υπήρξε ελάχιστη κίνηση στους δρόμους. Αυτό το σχέδιο της κυβέρνησης επιβεβαίωσε ο Χαράλαμπος Γώγος μιλώντας στον ΣΚΑΪ.

«Ολική απαγόρευση μετά τα 866 σημερινά κρούσματα»: Βόμβα με πιο σκληρό lockdown

Ο καθηγητής δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο η επιτροπή των λοιμωξιολόγων να εισηγηθεί την επιβολή ακόμη αυστηρότερου lockdown. «Αν η κατάσταση παραμείνει ως έχει ή έχουμε αύξηση κρουσμάτων, εξετάζεται ακόμα και το σενάριο του απαγορευτικού, του lockdown του Μαρτίου, το οποίο πρέπει να τηρηθεί. Το στοίχημα δεν είναι μόνο να υπάρχει το lockdown, αλλά και να εφαρμόζεται. Γιατί και τώρα είναι αυστηρό, αλλά δεν τηρείται. Στο πρώτο κύμα υπήρχε σοκ και δέος. Τώρα τα πράγματα είναι πιο δύσκολα» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ο Χαράλαμπος Γώγος υπογράμμισε την ανησυχία του για το γεγονός ότι υπάρχουν ακόμη αρνητές του ιού έναν χρόνο σχεδόν μετά την έναρξη της πανδημίας. Αξίζει να αναφερθεί ότι παρά τον χαμηλό αριθμό κρουσμάτων που ανακοινώνεται καθημερινά, η κατάσταση στα νοσοκομεία παραμένει δύσκολη.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του ΕΟΔΥ την Δευτέρα 350 ασθενείς νοσηλεύονται διασωληνωμένοι. Όπως έχει τονιστεί πολλές φορές στις τακτικές ενημερώσεις για τον κορωνοϊό, τυχόν ραγδαία αύξηση των κρουσμάτων θα φέρει και αύξηση των διασωληνωμένων με αποτελέσμα το ΕΣΥ να πιεστεί ακόμη περισσότερο.

Κλείδωσαν: Τα 3 νέα μέτρα που ανακοινώνει την Παρασκευή ο Νίκος Χαρδαλιάς

Oι μέρες που διανύουμε είναι οι πιο κρίσιμες σύμφωνα με τους λοιμωξιολόγους. Και αυτό γιατί έως τις 16 του μήνα θα έχει φανεί το μέγεθος της ζημιάς από τον συνωστισμό των Θεοφανείων.

Αν και αρχικά οι επιστήμονες εκτιμούσαν ότι τα δούμε μεγάλη αύξηση κρουσμάτων εντούτοις τις τελευταίες ώρες επικρατεί συγκρατημένη αισιοδοξία ότι ίσως γλιτώσουμε το αρνητικό σενάριο του τρίτου κύματος και δούμε μια ελεγχόμενη αύξηση του αριθμού των κρουσμάτων.

Αν δεν αλλάξει κάτι δραματικά τις επόμενες μέρες, τότε την Παρασκευή θα ανακοινωθούν από τον Νίκο Χαρδαλιά 3 μέτρα.

Κλείδωσαν: Τα 3 νέα μέτρα που ανακοινώνει την Παρασκευή ο Νίκος Χαρδαλιάς

Το πρώτο θα είναι η παράταση του lockdown για άλλη μια εβδομάδα. Δεν αλλάζει κάτι στις ώρες απαγόρευσης κυκλοφορίας ούτε στα μηνύματα. Το lockdown θα παραταθεί και η εκτίμηση είναι ότι η παράταση θα συνεχιστεί σίγουρα έως το τέλος του μήνα.

Το δεύτερο μέτρο θα δώσει μια ανάσα στην οικονομία και στις χειμαζόμενες ελληνικές επιχειρήσεις, καθώς από Δευτέρα 18/1 θα δούμε το click in shop. Οι καταναλωτές θα πηγαίνουν στo κατάστημα με προγραμματισμένο ραντεβού και θα μπορούν να δοκιμάζουν το προϊόν εντός καταστήματος. Πριν από την προσέλευση θα λαμβάνουν από το μαγαζί ένα SMS με την ώρα και την ημερομηνία που πρέπει να βρίσκονται στο κατάστημα. Θα έχουν στη διάθεσή τους 3 τρεις ώρες για αγορές από τη στιγμή που θα στείλουν το μήνυμα στο 13033.

Το τρίτο μέτρο έχει να κάνει με τα γυμνάσια και τα λύκεια. Το άνοιγμα που περίμεναν πολλοί δεν θα γίνει ούτε στις 18/1 καθώς οι λοιμωξιολόγοι δεν θεωρούν ότι έχουν ακόμα τα επιδημιολογικά δεδομένα που χρειάζονται για να πάρουν μια τόσο λεπτή απόφαση.

 

Ειδήσεις

Ροή ειδήσεων

Share