Κυριακή, 11 Απριλίου 2021

Κορωνοϊός: Ξεπέρασαν τα 50.000 τα πρώτα ραντεβού για τους εμβολιασμούς πολιτών άνω των 85 ετών

Πρόσω ολοταχώς για την... απελευθέρωση

12 Ιανουαρίου 2021 17:48
Κορωνοϊός: Ξεπέρασαν τα 50.000 τα πρώτα ραντεβού για τους εμβολιασμούς πολιτών άνω των 85 ετών
Από Ραφαήλ Αλαγάς

Η επιχείρηση «Ελευθερία» αρχίζει να μπαίνει σε πλήρη εφαρμογή στην χώρα μας, με τους συμπολίτες μας άνω των 85 ετών να ετοιμάζονται να εμβολιαστούν έναντι του κορωνοϊού και τα πρώτα 50.000 ραντεβού να έχουν ήδη κλείσει.

Ήδη έως περίπου τις 4 το απόγευμα της Τρίτης (12/1) είχαν ορίσει το ραντεβού τους περίπου 50.000 άνθρωποι, ενώ ο αριθμός αναμένεται να αυξηθεί πολύ έως το βράδυ, με την πρώτη ομάδα συμπολιτών μας άνω των 85 ετών να ξεκινά να εμβολιάζεται το Σάββατο (16/1), ενώ θα λαμβάνει ένα συγκεκριμένο πιστοποιητικό.

Κορωνοϊός - Εμβόλιο: Πρόσω ολοταχώς για το πρόγραμμα εμβολιασμού στους άνω των 85 ετών

Μεγάλο μέρος όσων έκλεισαν ήδη το ραντεβού τους, το έκαναν ενώ είναι εγγεγραμμένοι στην άυλη συνταγογράφηση και έλαβαν ήδη μήνυμα με τον προγραμματισμό του ραντεβού τους και απάντησαν θετικά στο 13034 ή μπήκαν (είτε οι ίδιοι, είτε συγγενικά τους πρόσωπα καθώς η συγκεκριμένη ηλικιακή ομάδα δεν είναι εξοικειωμένη με το διαδίκτυο) στην πλατφόρμα emvolio.gov.gr που έθεσε χθες σε λειτουργία το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης και παρουσίασε αναλυτικά ο υπουργός Κυριάκος Πιερρακάκης.

Ωστόσο, το κυβερνητικό επιτελείο που έχει αναλάβει την υλοποίηση του Σχεδίου Ελευθερία για τον εμβολιασμό, αναζητά λύσεις στα δύο μεγάλα ζητήματα που έχουν ανακύψει: Το πρώτο είναι πώς θα εμβολιασθεί ο πληθυσμός στα 90 μεγάλα κατοικημένα νησιά της χώρας. Για τα 30 μεγαλύτερα από τα νησιά που έχουν είτε νοσοκομεία, είτε κέντρα υγείας δεν τίθεται ζήτημα, αφού θα λειτουργήσουν εκεί εμβολιαστικά κέντρα. Για τα υπόλοιπα 60 όμως, η λύση αναζητείται μέσω της βοήθειας του Στρατού και του Λιμενικού: Ειδικά κλιμάκια θα μετακινηθούν στα νησιά για τον εμβολιασμό του πληθυσμού. Πάντως, το όλο ζήτημα είναι ακόμη υπό μελέτη και σχετικές ανακοινώσεις θα γίνουν εντός των προσεχών ημερών.

Το δεύτερο μεγάλο πρόβλημα, που προς το παρόν δεν έχει άμεση λύση είναι τι θα γίνει με τους ανθρώπους που για λόγους υγείας δεν μπορούν να μετακινηθούν προς εμβολιαστικό κέντρο. Το πρόβλημα είναι σοβαρό και δεν αποτελεί ρεαλιστική λύση ο κατ' οίκον εμβολιασμός, αφού το εμβόλιο της Pfizer απαιτεί συγκεκριμένες θερμοκρασίες συντήρησης. Είναι πιθανό, λοιπόν, αυτοί οι άνθρωποι να υποχρεωθούν να περιμένουν έως ότου έρθει και δεύτερο εμβόλιο που έχει λιγότερες προϋποθέσεις συντήρησης. Τότε, θα μπορεί να οργανωθεί εμβολιασμός κατ' οίκον.

 

Ειδήσεις

Ροή ειδήσεων

Share