Κυριακή, 07 Μαρτίου 2021

Ελήφθη η απόφαση: Πόσες εβδομάδες παρατείνεται το lockdown

Ξεχάστε οριστικά την έξω ζωή!

11 Ιανουαρίου 2021 15:40
Ελήφθη η απόφαση: Πόσες εβδομάδες παρατείνεται το lockdown
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Μπορεί να ακούγεται κλισέ όμως είναι αλήθεια. Οι επόμενες 7 ημέρες είναι πολύ κρίσιμες καθώς οι λοιμωξιολόγοι υπολογίζουν ότι τότε θα φανούν τα αποτελέσματα του συνωστισμού των Θεοφανείων.

Αν το αρνητικό σενάριο επιβεβαιωθεί και ο αριθμός των κρουσμάτων ανέβει, τότε υπάρχει ο μεγάλος κίνδυνος να δούμε εικόνες Θεσσαλονίκης και στην Αθήνα.

Γι’ αυτό οι λοιμωξιολόγοι έχουν καταλήξει στο σύστημα με το οποίο θα πορευτούμε τις επόμενες 3 τουλάχιστον εβδομάδες. Θέμα ολικής άρσης του lockdown ασφαλώς δεν υπάρχει. Εκείνο που θα δούμε είναι ένα σύστημα- ακορντεόν με μέτρα και αποφάσεις που θα παίρνονται κάθε εβδομάδα.

Το ξεκίνημα έγινε σήμερα με τα δημοτικά και τα νηπιαγωγεία. Αν μετά από 10 μέρες δεν δούμε μεγάλη αύξηση των κρουσμάτων, τότε θα ληφθεί η απόφαση για το λιανεμπόριο.

Ελήφθη η Απόφαση: Πόσες εβδομάδες παρατείνεται το lockdown

Σε κάθε περίπτωση ακόμα και με το σύστημα- ακορντεόν θεωρείται από δύσκολο έως απίθανο να δούμε άνοιγμα γυμνασίων και λυκείων. Στο πιο ακραίο σενάριο μάλιστα υπάρχει περίπτωση να μην ανοίξουν ξανά ως το τέλος της σεζόν, πρόταση που εκτός από τον καθηγητή Σαρηγιάννη υιοθετεί και μια πλειάδα επιφανών λοιμωξιολόγων.

Εκείνο που ξεκαθαρίζουν τα μέλη της επιστημονικής ομάδας του υπουργείου υγείας είναι ότι πρόκειται για μια διαδικασία δυναμική. Αν δηλαδή το άνοιγμα δημοτικών και νηπιαγωγείων φέρει αύξηση κρουσμάτων λόγω της κινητικότητας των γονιών, τότε θα πάμε σε νέο κλείσιμο, δίχως δεύτερη κουβέντα.

Το προσεχές διάστημα είναι εξαιρετικά κρίσιμο. Η κυβέρνηση δεν πρόκειται να πάρει το παραμικρό ρίσκο εν μέσω εμβολιασμού και οι όποιες αποφάσεις θα λαμβάνονται στο τέλος κάθε εβδομάδας ανάλογα με τα επιδημιολογικά δεδομένα της στιγμής.

«Να γίνουν οι Εκκλησίες σχολικές τάξεις – Είναι τεράστιος χώρος, υπάρχει δυνατότητα να χωρέσεις άνετα 26 παιδιά»

Αν μη τι άλλο εξέπληξε η πρόταση που κατέθεσε στο δημόσιο διάλογο σχετικά με το άνοιγμα σχολείων η καθηγήτρια επιδημιολογίας της ιατρικής σχολής του πανεπιστημίου Αθηνών Αθηνά Λινού.

Ειδικότερα, μιλώντας την Παρασκευή στο ραδιόφωνο του Real FM, με τους Μάνο Νιφλή και Άκη Παυλόπουλο, η κα Λινού, αφού επισήμανε πως «έχει ενεργοποιηθεί αρκετά το υπουργείο Παιδείας ώστε να κάνει αρκετά ασφαλές το άνοιγμα των σχολείων», εν συνεχεία τόνισε τα εξής:

«Δεν καταλαβαίνω γιατί το υπουργείο δεν ενεργοποιεί και άλλα πράγματα ώστε να αυξήσει το εμβαδό των τάξεων… οι Εκκλησίες έχουν τεράστιο χώρο και εκεί υπάρχει η δυνατότητα να χωρέσεις άνετα 26 παιδιά. Έτσι το κοντινότερο παιδί από το άλλο θα είναι σε ακτίνα δυο μέτρων προς όλες τις κατευθύνσεις».

 «Να γίνουν οι Εκκλησίες σχολικές τάξεις – Είναι τεράστιος χώρος, υπάρχει δυνατότητα να χωρέσεις άνετα 26 παιδιά»

Η καθηγήτρια επιδημιολογίας, παράλληλα, συμπλήρωσε πως «κατανοώ ότι θα είναι λίγο δύσκολο για τους γονείς και μη αποδεκτό για αυτούς που είναι εναντίον της θρησκευτικότητας», σημειώνοντας ταυτόχρονα:

«Αν όμως έχεις μια αίθουσα η οποία είναι τόσο μικρή και δεν αερίζεται καλά και μέσα είναι στοιβαγμένα πολλά παιδιά, δεν είναι προτιμότερο να την αντικαταστήσεις με μια Εκκλησία που τα παιδιά θα είναι σε τεράστιες αποστάσεις μεταξύ τους και θα περιορίσεις με τον τρόπο αυτό την έκταση του φαινομένου;».

Θέλοντας να ισχυροποιήσει την παραπάνω της άποψη, η Αθηνά Λινού έκλεισε με την διαπίστωση ότι «με τον τρόπο αυτό όσα περισσότερα παιδιά μπορέσουμε να γλυτώσουμε το κέρδος θα είναι μεγάλο, αφού δεν θα μεταφέρουν τον ιό και στους μεγαλύτερους ανθρώπους που ενδεχομένως έχουν μέσα στο σπίτι».

 

Ειδήσεις

Ροή ειδήσεων

Share