Συναγερμός στο Αιγαίο: Ο Τσαβούσογλου καλεί την Ελλάδα σε…

Εξελίξεις στα Ελληνοτουρκικά!
Συναγερμός στο Αιγαίο: Η Τουρκία καλεί την Ελλάδα για επανεκκίνηση των διερευνητικών επαφών εντός του Ιανουαρίου, δήλωσε ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου.
Ο κ. Τσαβούσογλου έκανε λόγο για διάλογο χωρίς προϋποθέσεις επί όλων των θεμάτων που συζητήθηκαν στους 60 γύρους συνομιλιών. Ενώ, προ λίγων ημερών τουρκικά ΜΜΕ είχαν μεταφέρει ότι η τουρκική ακτοφυλακή εμπόδισε ελληνικά αλιευτικά.
«Σήμερα είναι 11 Ιανουαρίου. Ως Τουρκία κάνουμε μια ανοιχτή πρόσκληση. Καλούμε την Ελλάδα εντός του Ιανουαρίου να ξεκινήσουμε τις διερευνητικές επαφές.
Εμείς είμαστε οικοδεσπότες και την οριστική ημερομηνία θα την καθορίσουν οι επιτροπές που θα συναντηθούν μαζί με τους ομολόγους τους στην Ελλάδα. Εμείς είμαστε έτοιμοι για όλα τα θέματα.
Έχουμε εμπιστοσύνη στον εαυτό μας και μετά από τη συνάντηση αυτή στην πρόσκληση του Έντι Ραμα είμαι έτοιμος να συναντηθώ με τον Νίκο Δένδια στα Τίρανα. Αυτή είναι μια πρόσκληση κι εύχομαι η Ελλάδα να μην την αρνηθεί», δήλωσε χαρακτηριστικά.
Σύμφωνα με πληροφορίες, θα προηγηθεί συνάντηση της διευθύντριας του διπλωματικού γραφείου του πρωθυπουργού, Ελένης Σουρανή με τον Ιμπραήμ Καλίν, εκπρόσωπο και στενό συνεργάτης του Τούρκου προέδρου Ερντογάν,και αν όλα εξελιχθούν ομαλά στους δύο πρώτους γύρους των διερευνητικών επαφών, θα ακολουθήσει συνάντηση των δύο υπουργών Εξωτερικών στα Τίρανα. Έχει ήδη σταλεί επίσημη πρόσκληση στο ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών.
Εκπρόσωπος Ερντογάν: Η Τουρκία ελπίζει σε καλές εξελίξεις με την Ελλάδα
Η Αγκυρα ελπίζει σε καλές εξελίξεις σχετικά με τις σχέσεις με την Ελλάδα», δήλωσε ο εκπρόσωπος του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, Ιμπραχίμ Καλίν, σε τηλεοπτική συνέντευξη στο τηλεοπτικό δίκτυο CNNTURK, λίγες ώρες πριν από τις δηλώσεις Τσαβούσογλου που κυμάνθηκαν στο ίδιο μήκος κύματος.
«Ο πρόεδρός μας είχε μια καλή τηλεφωνική επικοινωνία με την πρόεδρο της Επιτροπής της Ε.Ε. Στο τέλος αυτού του μήνα, δυο υψηλά ιστάμενοι αξιωματούχοι της Ε.Ε. θα επισκεφτούν τη χώρα μας.
Στο πλαίσιο της προπαρασκευαστικής διαδικασίας, ο υπουργός μας των Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, θα μεταβεί στις Βρυξέλλες, όπου θα έχει συνομιλίες. Υπάρχει ένα ευνοϊκό έδαφος για μια θετική ατμόσφαιρα εκεί. Μπορώ να πω ότι οι διερευνητικές συζητήσεις εκεί θα αποφέρουν καλά αποτελέσματα στο εγγύς μέλλον», είπε ο Καλίν.