Παρασκευή, 19 Απριλίου 2024

Κορωνοϊός: Την Δευτέρα οι εμβολιασμοί των ατόμων άνω των 85 ετών - Πως θα ενημερωθούν

Τι δήλωσε ο υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης

8 Ιανουαρίου 2021 10:30
Κορωνοϊός: Την Δευτέρα οι εμβολιασμοί των ατόμων άνω των 85 ετών - Πως θα ενημερωθούν

Κορωνοϊός: Η κατάσταση με τον κορωνοϊό στην Ελλάδα είναι σε δύσκολο επίπεδο με αποτέλεσμα να γίνονται προσπάθειες να σταματήσει η εξάπλωση του, όπου έχουν ξεκινήσει οι εμβολιασμοί ώστε να αρχίσει να υπάρχει ανοσία. Επίσης την Πέμπτη 7 Ιανουαρίου ξεκίνησαν οι πρώτοι εμβολιασμοί στο νοσοκομείο της Λαμίας με τους υγειονομικούς να τους κάνουν πρώτοι.

Συγκεκριμένα σε συνέντευξη του ο υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Γιώργος Γεωργαντάς, είπε ότι την Δευτέρα 11 Ιανουαρίου θα ξεκινήσουν οι εμβολιασμοί με το εμβόλιο του κορωνοϊού σε άτομα άνω των 85 ετών.

Την Δευτέρα 11 Ιανουαρίου ξεκινούν οι εμβολιασμοί για τα άτομα άνω των 85 ετών.

Κορωνοϊός: Η αυλή συνταγογράφηση και η ενημέρωση τους

Ειδικότερα όπως είπε μιλώντας στον ΑΝΤ1 όσοι είναι στην άυλη συνταγογράφηση, θα λάβουν από Δευτέρα μήνυμα για το πού θα εμβολιαστούν. «Όσοι για κάποιον λόγο είτε έχουν αλλάξει διεύθυνση είτε δεν μπορούν την ώρα του ραντεβού, πάνε στο φαρμακείο, στο ΚΕΠ ή στην άυλη και αλλάζουν την ώρα ή το Εμβολιαστικό Κέντρο».

Οι άνω των 85 ετών πολίτες, που είναι γραμμένοι στην άυλη συνταγογράφηση, δεν χρειάζεται να κάνουν τίποτα. Θα λάβουν το σχετικό sms και μόνον αν συντρέχει κάποιος από τους παραπάνω λόγους θα αλλάξουν το ραντεβού τους. Διαφορετικά, θα εμφανιστούν στην ώρα και το σημείο που θα τους υποδειχθεί μέσω του μηνύματος.

Ο εμβολιασμούς θα γίνει βάσει της προτεραιοποίησης που έδωσε η Επιτροπή Εμβολιασμού. Πρόκειται για περίπου 100.000 άτομα και θα ακολουθήσει ο εμβολιασμός των ευπαθών ομάδων. Όταν ανακοινωθεί η έναρξη του εμβολιασμού για τις ευπαθείς ομάδες, τότε θα ανοίξει η πλατφόρμα για το εμβόλιο και η αποστολή των sms 13034.

Κορωνοϊός: Έκανε το εμβόλιο 96χρονη επιζήσασα του Ολοκαυτώματος - Συγκινητικές στιγμές στο γηροκομείο

Η κυρία Ζάννα Σαατσόγλου, το γένος Σαδικάριο, είναι 96 ετών. Επέζησε από το Ολοκαύτωμα και από τόσες περιπέτειες, για να φτάσει το 2021 να κάνει το εμβόλιο κατά του κορωνοϊού, με τις στιγμές να είναι συγκινητικές στο γηροκομείο «Σαούλ Μοδιάνο» της Θεσσαλονίκης, με το προσωπικό και τους τρόφιμους επίσης να εμβολιάζονται, παρουσία του προέδρου του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ), Παναγιώτη Αρκουμανέα, με πάνω από 16.000 εμβολιασμούς ήδη να έχουν γίνει στην χώρα.

Η κ. Σαατσόγλου επέλεξε να μείνει στο ίδρυμα μετά το θάνατο του συζύγου της. Η κόρη της, Χρυσούλα Σαατσόγλου-Παλιαδέλη, μετά από το πρώτο lockdown μπορούσε να τη βλέπει μόνο από μακριά και τώρα, όπως ανέφερε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, λαχταράει την ημέρα που θα μπορέσει να την ξαναγκαλιάσει.

εμβόλιο 96χρονη επιζήσασα του Ολοκαυτώματος

Κορωνοϊός: Συγκινεί με τα λόγια της η κόρη της επιζήσασας του Ολοκαυτώματος

«Με τρομάζει η ιδέα ότι μπορεί να φύγει, χωρίς να μπορέσω να την αγκαλιάσω» λέει η κα Σαατσόγλου-Παλιαδέλη, αναφέροντας ότι η μητέρα της ζει περισσότερο από 10 χρόνια στο ίδρυμα, με δική της επιλογή και ότι η πανδημία τους στέρησε τη δυνατότητα της επικοινωνίας από κοντά. «Μέχρι πριν 5-6 χρόνια, η μητέρα μου ήταν δραστήρια, μάζευε τους φιλοξενούμενους του ιδρύματος και τους έκανε γιόγκα. Τα τελευταία χρόνια όμως έχει "πέσει", γιατί είναι πια πολύ μεγάλη» προσθέτει.

«Είμαστε τυχεροί που ο ΕΟΔΥ επέλεξε το "Γηροκομείο Σαούλ Μοδιάνο", για να αρχίσει από εδώ ο εμβολιασμός. Υπάρχουν φιλοξενούμενοι που έχουν να βγούνε από το ίδρυμα από τον περασμένο Μάρτιο και βλέπουν τους δικούς τους μόνο από το παράθυρο. Ο εμβολιασμός πήγε καλά, κανένας δεν παρουσίασε πρόβλημα και τώρα όλοι περιμένουμε τη δεύτερη δόση του εμβολίου» ανέφερε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρόεδρος του Φιλανθρωπικού Ιδρύματος, Σαμουήλ Αμπαστάδο. Ο κ. Αμπαστάδο σημείωσε ότι εμβολιάστηκε το 70% όσων διαμένουν και εργάζονται στο ίδρυμα (συνολικά 20 άτομα). Παράλληλα γνωστοποίησε ότι στο ίδρυμα φιλοξενούνται εννέα άτομα και ότι μέχρι σήμερα δεν σημειώθηκε κανένα κρούσμα, καθώς οι φιλοξενούμενοι μένουν σε μονόκλινα δωμάτια και τηρούνται όλα τα μέτρα ασφαλείας.

 

Ειδήσεις

Ροή ειδήσεων

Share