Σάββατο, 17 Απριλίου 2021

Κορωνοϊός: Ώρα αποφάσεων για το απαγορευτικό - Τα νούμερα που θα κρίνουν τα μέτρα

Οι ανησυχίες μετά τις γιορτές και την εικόνα των Θεοφανείων

8 Ιανουαρίου 2021 07:12
Κορωνοϊός: Ώρα αποφάσεων για το απαγορευτικό - Τα νούμερα που θα κρίνουν τα μέτρα
Από Ραφαήλ Αλαγάς

Ώρα αποφάσεων έρχεται σχετικά με το τι μέτρα θα επικρατήσουν μετά τις 11 Ιανουαρίου, σχετικά με την απαγόρευση κυκλοφορίας, κάτι που θα κριθεί από τα νέα νούμερα, που θα προκύψουν στις μετρήσεις του κορωνοϊού, με το άνοιγμα των σχολείων να πλησιάζει.

Ο λόγος που προβληματίζονται οι Αρχές, είναι τα κρούσματα των γιορτών που σιγά σιγά εμφανίζουν τα δεδομένα στους ειδικούς, αλλά και οι εικόνες που αντίκρυσαν ανήμερα των Θεοφανείων, με πιστούς να συνωστίζονται σε εκκλησίες και άλλους να παραβαίνουν τους κανόνες και βουτάνε στην θάλασσα για τον σταυρό, με αρκετούς να μην τηρούν τα μέτρα.

Σε κάθε περίπτωση, σήμερα (8/1) θα κάνουν την εισήγησή τους, με τον Νίκο Χαρδαλιά να αναμένεται να κάνει τις ανακοινώσεις για την επόμενη ημέρα, μετά την λήξη του αυστηρού lockdown στις 11 Ιανουαρίου, αν αυτό φυσικά δεν παραταθεί, χωρίς να αποκλείονται τα αιφνιδιαστικά μέτρα.

Κορωνοϊός: Τι θα ισχύσει με τα σχολεία στις «κόκκινες» περιοχές

Η απόφαση για να ανοίξουν τα σχολεία είναι ειλημμένη και την Δευτέρα θα ανοίξουν κανονικά. Υπήρξαν δεύτερες σκέψεις για το άνοιγμα σε δημοτικά και νηπιαγωγεία, ωστόσο η επιτροπή απεφάνθη πως αυτά θα λειτουργήσουν κανονικά τη Δευτέρα 11 Ιανουαρίου, όπως και οι βρεφονηπιακοί σταθμοί. Είναι ένα ζήτημα που έφερε διαφωνίες στην επιτροπή καθώς υπήρχαν φωνές που δεν έβρισκαν καλή ιδέα το άνοιγμα των σχολείων. Η μόνη εκκρεμότητα που υπάρχει ωστόσο και αναμένεται να λυθεί σήμερα, είναι για τα σχολεία που βρίσκονται στις «κόκκινες» περιοχές και το αν θα λειτουργήσουν ή όχι.

Οι περιοχές αυτές είναι οι εξής:

Δυτική Αττική (Ασπρόπυργος, Ελευσίνα),

οι δήμοι Εορδαίας, Κοζάνης και Βοΐου της ΠΕ Κοζάνης,

το Παλαίκαστρο του Δήμου Σητείας της ΠΕ Λασιθίου,

Νέδα, Αγιοχώρι και Ήπιο του Δήμου Αρριαννών της ΠΕ Ροδόπης,

ο Δήμος Αλιάρτου-Θεσπιέων της ΠΕ Βοιωτίας,

η κοινότητα Σπερχειάδας,

ο Δήμος Μακρακώμης της ΠΕ Φθιώτιδας,

η Κοινότητα Στροφής του Δήμου Αρριαννών της ΠΕ Ροδόπης

η Κοινότητα Κέλλη του Δήμου Αμύνταιου της ΠΕ Φλώρινας

και η Κάλυμνος.

Στη Σητεία πάντως τα σχολεία δεν θα ανοίξουν, με απόφαση του δημάρχου.

«Η απόφαση δεν ήταν ομόφωνη και ανήκω σε όσους μειοψήφησαν. Θα βρεθούμε μπροστά σε κάποια διλήμματα. Δεν είναι εφικτό να είναι ανοιχτά και τα σχολεία και τα καταστήματα και, παραδείγματος χάρη, οι ναοί, όταν βλέπουμε το τρένο να έρχεται πάνω μας. Θα πρέπει να κάνουμε κάποιες επιλογές», δήλωσε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου, Αθανάσιος Εξαδάκτυλος.

Κορωνοϊός: Τι θα γίνει με το click away και το εμπόριο

Αγνωστο παραμένει εάν στις 11 Ιανουαρίου θα ανοίξει και πάλι το click away για τα καταστήματα. Από την πλευρά των στελεχών της κυβέρνησης έχει τονιστεί πως η πρόθεση είναι να λειτουργήσει ξανά, με τα απαραίτητα μέτρα, καθώς ξεκινούν και οι χειμερινές εκπτώσεις. Ωστόσο οι λοιμωξιολόγοι είναι προβληματισμένοι καθώς φοβούνται ότι ένα άνοιγμα καταστημάτων και σχολείων ταυτόχρονα, μετά τα όσα είδαν και στα Θεοφάνια, μπορεί να φέρει καταστροφικά αποτελέσματα.

«Αν ανοίξουν καταστήματα και σχολεία, είναι αναμενόμενη μία αύξηση, η οποία στις 18 Φλεβάρη θα οδηγήσει στην πληρότητα των ΜΕΘ στο 80% και στις 28 Φλεβάρη σε κατάρρευση του ΕΣΥ. Τότε, ένα πολύ αυστηρό lockdown θα είναι μία πολύ δελεαστική λύση, αλλά έτσι δεν οδηγούμαστε κάπου. Πρέπει να αλλάξουμε τον τρόπο που κινούμαστε. Το να κάνουμε συνεχώς το ίδιο πράγμα δεν είναι το πιο ευφυές», είπε χαρακτηριστικά ο καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής του ΑΠΘ, Δημοσθένης Σαρηγιάννης.

 

Ειδήσεις

Ροή ειδήσεων

Share