Σάββατο, 20 Απριλίου 2024

Κορωνοϊός: Αυτή είναι η 95χρονη που έλαβε πρώτη το εμβόλιο σε οίκο ευγηρίας

Συνεχίζονται οι εμβολιασμοί

4 Ιανουαρίου 2021 15:23
Κορωνοϊός: Αυτή είναι η 95χρονη που έλαβε πρώτη το εμβόλιο σε οίκο ευγηρίας

Κορωνοϊός: Η κατάσταση με τον κορωνοϊό στην Ελλάδα είναι τραγική με αποτέλεσμα να βρίσκεται σε ισχύ ακόμη το σκληρό lockdown που έχει ξεκινήσει από την Κυριακή 3 Ιανουαρίου και τους εμβολιασμούς παράλληλα να συνεχίζονται. Επίσης δείτε τον πρώτο άνθρωπο που έλαβε το εμβόλιο της AstraZeneca και του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης.

Συγκεκριμένα ξεκίνησαν σήμερα Δευτέρα 4 Ιανουαρίου οι πρώτοι εμβολιασμοί σε Μονάδες Φροντίδας Ηλικιωμένων. Οι Κινητές Ομάδες Υγείας μετέβησαν στη μονάδα «Σπίτι της Χριστιανικής Αγάπης» προκειμένου να εμβολιαστούν οι ηλικιωμένοι.

Ξεκίνησαν οι εμβολιασμοί κατά του κορωνοϊού στους οίκους ευγηρίας.

Κορωνοϊός: Ο εμβολιασμός της 95χρονης

Το «παρών» έδωσε κι ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ, Παναγιώτης Αρκουμανέας, ενώ όπως αναφέρει ο ΕΟΔΥ σε ανάρτηση στο Facebook ήταν η πρώτη εμβολιάστηκε ήταν η κ. Δέσποινα Χάλαρη, 95 ετών.

Υπενθυμίζεται ότι σήμερα μαζί με τους υγειονομικούς ξεκινά ο εμβολιασμός των πολιτών που διαμένουν και εργάζονται στους οίκους ευγηρίας από τις Κινητές Ομάδες Υγείας (ΚΟΜΥ) του ΕΟΔΥ. Ο εμβολιασμός της ομάδας αυτής θα ολοκληρωθεί έως τις 20 Ιανουαρίου.

Δείτε την ανάρτηση

Οι Κινητές Ομάδες Υγείας ΚΟΜΥ) του ΕΟΔΥ ξεκίνησαν τους εμβολιασμούς στις Μονάδες Φροντίδας Ηλικιωμένων. Πρώτη εμβολιάστηκε η κ. Δέσποινα, 95 ετών! 🙏 #ΕΟΔΥ #ΥπουργειοΥγειας

Posted by Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας on Monday, January 4, 2021

Κορωνοϊός: Τα εμβόλια για τον ιό είναι ασφαλή και αποτελεσματικά

Κορωνοϊός: Η κατάσταση με τον κορωνοϊό στην Ελλάδα είναι σε τραγικό σημείο με τους εμβολιασμούς να έχουν ξεκινήσει εδώ και λίγες μέρες όπου και γίνονται πρώτα σε συγκεκριμένα άτομα για να ξεκινήσει να υπάρχει μία ανοσία. Επίσης αυτός είναι ο πρώτος άνθρωπος που εμβολιάστηκε με το εμβόλιο της AstraZeneca και της Οξφόρδης.

Συγκεκριμένα ο Φαρμακευτικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης (ΦΣΘ) χαρακτήρισε ασφαλή και αποτελεσματικά τα εμβόλια κατά της Covid-19 που έλαβαν έγκριση και ήδη άρχισαν να χορηγούνται στην Ευρώπη και τις ΗΠΑ.

Ο Φαρμακευτικός Σύλλογος της Θεσσαλονίκης είπε ότι τα εμβόλια είναι ασφαλή.

Κορωνοϊός: Οι δηλώσεις για το εμβόλιο

Ειδικότερα όπως αναφέρθηκε σε σχετική διαδικτυακή εκδήλωση που διοργάνωσε ο ΦΣΘ, η παρασκευή των εμβολίων αυτών βασίστηκε σε καινοτόμες τεχνολογίες της μοριακής βιολογίας, οι οποίες όμως δεν ήταν άγνωστες στην επιστημονική κοινότητα και για τον λόγο αυτό έδωσαν αποτέλεσμα σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα. Επιπλέον, οι ανεπιθύμητες ενέργειες των εμβολίων, αν και όταν εμφανιστούν, είναι ήπιες και παροδικές και συνεπώς το όφελος από τον εμβολιασμό του πληθυσμού υπερτερεί ξεκάθαρα των όποιων θεωρητικών κινδύνων.

Όσον αφορά στον εμβολιασμό των εγκύων, αναφέρθηκε -σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση του ΦΣΘ- ότι τα δεδομένα είναι ανεπαρκή και για τον λόγο αυτό συνιστάται η χορήγηση του εμβολίου μόνο εφόσον το ισοζύγιο ασφάλειας-κινδύνου είναι θετικό για τη μητέρα και το έμβρυο.

Κατά την εκδήλωση, που πραγματοποιήθηκε χθες, ο πρόεδρος του ΦΣΘ, Διονύσιος Ευγενίδης, επισήμανε ότι οι φαρμακοποιοί σηκώνουν το βάρος της ενημέρωσης των πολιτών που επισκέπτονται στα φαρμακεία και ζητούν διευκρινίσεις για όσα ακούν σχετικά με τα εμβόλια.

Από την πλευρά του, ο καθηγητής Κυτταρικής και Μοριακής Βιολογίας του Τομέα Φαρμακογνωσίας / Φαρμακολογίας του Τμήματος Φαρμακευτικής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, Δρ. Χρήστος Παναγιωτίδης, σημείωσε ότι, σύμφωνα με τα επιστημονικά δεδομένα, τα εμβόλια ενάντια στον SARS-CoV2 είναι και ασφαλή και αποτελεσματικά και τα συγκεκριμένα δεδομένα πρέπει να γίνονται γνωστά στους πολίτες και για την ενημέρωσή τους, αλλά και για την προστασία του κοινού από την επικίνδυνη παραπληροφόρηση και τις διάφορες θεωρίες συνομωσίας που θέτουν σε κίνδυνο την αποτελεσματικότητα των εμβολιασμών.

Για την ασφάλεια των εμβολίων αναφέρθηκε ο Φαρμακευτικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης.

Η έγκριση του εμβολίου της Moderna

Ο αναπληρωτής καθηγητής Φαρμακολογίας και Κλινικής Φαρμακολογίας της Ιατρικής Σχολής του ΑΠΘ, Δρ. Γεώργιος Παπαζήσης, γνωστοποίησε ότι έως τις 6 Ιανουαρίου 2021 αναμένεται να εγκριθεί και από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων ( ΕΜΑ) και το εμβόλιο της Moderna, ενώ επισήμανε ότι αυτή τη στιγμή 15 εμβόλια βρίσκονται σε τελική φάση κλινικών δοκιμών (φάση 3), 60 εμβόλια σε φάση κλινικών δοκιμών 1, 2 και 3 και 172 εμβόλια σε προκλινικές δοκιμές.

Στις αντενδείξεις χορήγησης των τριών εμβολίων που πήραν έγκριση σε ΗΠΑ, Ευρώπη και Ηνωμένο Βασίλειο, αναφέρθηκε ο καθηγητής Φαρμακολογίας στο Α’ Εργαστήριο Φαρμακολογίας του Τμήματος Ιατρικής του ΑΠΘ, Δρ. Αντώνιος Γούλας.

Όπως εξήγησε, η βασική αντένδειξη είναι η υπερευαισθησία (αναφυλακτική αντίδραση) στη δραστική ουσία ή σε οποιοδήποτε έκδοχο περιέχουν τα εμβόλια. «Βασική αντένδειξη για να κάνει κάποιος το εμβόλιο είναι να έχει ιστορικό σοβαρής αλλεργικής αντίδρασης (πχ αναφυλαξία) σε οποιοδήποτε άλλο εμβόλιο ή ενέσιμη θεραπεία (πχ ενδομυϊκή, ενδοφλέβια ή υποδόρια).

Τα άτομα αυτά μπορούν να εμβολιαστούν, αλλά προηγουμένως πρέπει να συμβουλευτούν τον γιατρό τους και να ενημερωθούν σχετικά με τον κίνδυνο εμφάνισης σοβαρής αλλεργικής αντίδρασης, ώστε να σταθμίσουν τον κίνδυνο, σε σχέση με το όφελος του εμβολιασμού», επισήμανε ο κ. Γούλας.

 

Ειδήσεις

Ροή ειδήσεων

Share