Δευτέρα, 12 Απριλίου 2021

Κορωνοϊός: Αυτός είναι ο πρώτος άνθρωπος που έκανε το εμβόλιο της AstraZeneca

Ξεκίνησαν οι νέοι εμβολιασμοί στη Βρετανία

4 Ιανουαρίου 2021 12:53
Κορωνοϊός: Αυτός είναι ο πρώτος άνθρωπος που έκανε το εμβόλιο της AstraZeneca
Από Βασίλης Κατσιαούνης

Κορωνοϊός: Η κατάσταση με τον κορωνοϊό σε όλο τον κόσμο είναι κρίσιμη με αποτέλεσμα να έχουν ξεκινήσει έκτακτα οι εμβολιασμοί στις περισσότερες χώρες με αρκετούς πολίτες να έχουν λάβει τις πρώτες δόσεις, όπου στην Βρετανία ένας ηλικιωμένος άνδρας έλαβε το εμβόλιο της AstraZeneca. Επίσης έχουν ξεκινήσει στην Ελλάδα οι εμβολιασμοί για του υγειονομικούς στο ΕΣΥ.

Συγκεκριμένα η Βρετανία ξεκίνησε τους πρώτους εμβολιασμούς όπου αυτή τη φορά χορηγούν τις δόσεις από το εμβόλιο των AstraZeneca και του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης.

Ξεκίνησαν να χορηγούνται οι πρώτες δόσεις των εμβολίων στην Βρετανία.

Κορωνοϊός: Ξεκίνησαν οι εμβολιασμοί του εμβολίου AstraZeneca

Εμβολιάστηκαν στη Βρετανία οι πρώτοι πολίτες στον κόσμο με το εμβόλιο κατά της Covid-19 της AstraZeneca και της Οξφόρδης, με τον υπουργό Υγείας της χώρας να χαρακτηρίζει το νέο εμβόλιο που ρίχνεται στη μάχη ως «θρίαμβο της βρετανικής επιστήμης».

Ο πρώτος που το έλαβε ήταν ο 82χρονος Μπράιαν Πίνκερ, ο οποίος υποβάλλεται σε αιμοκάθαρση, στο πανεπιστημιακό νοσοκομείο Τσώρτσιλ της Οξφόρδης, μερικές εκατοντάδες μέτρα από το σημείο που αναπτύχθηκε το εμβόλιο.

«Είμαι τόσο χαρούμενος που λαμβάνω το εμβόλιο κατά της Covid-19 σήμερα και πραγματικά περήφανος που πρόκειται γι' αυτό που αναπτύχθηκε στην Οξφόρδη», δήλωσε ο Πίνκερ, ο οποίος εξέφρασε την ευγνωμοσύνη του προς τους επιστήμονες που ανέπτυξαν το εμβόλιο.

«Οι νοσηλεύτριες, οι γιατροί, το προσωπικό σήμερα ήταν όλοι τους εκπληκτικοί και τώρα μπορώ πραγματικά να ανυπομονώ να γιορτάσω την 48η επέτειο του γάμου μου με τη σύζυγό μου Σίρλεϊ αργότερα φέτος», πρόσθεσε.

Το εμβόλιο χορηγήθηκε επίσης στον Άντριου Πόλαρντ, επικεφαλής της Oxford Vaccine Group και έναν από τους επικεφαλής ερευνητές στις κλινικές δοκιμές του εμβολίου, σύμφωνα με το Εθνικό Σύστημα Υγείας της Βρετανίας (NHS).

Στην Βρετανία ξεκίνησαν να χορηγούνται οι πρώτες δόσεις των εμβολιων.

«Θρίαμβος της βρετανικής επιστήμης»

Για πολύ θετικά νέα έκανε λόγο την ίδια ώρα ο Βρετανός υπουργός Υγείας Ματ Χάνκοκ, προσθέτοντας ότι αυτός θα είναι ο μόνος μακροπρόθεσμος δρόμος για την έξοδο από την υγειονομική κρίση της πανδημίας. Ο υπουργός μάλιστα χαρακτήρισε «θρίαμβο της βρετανικής επιστήμης» την έναρξη της χορήγησης του εμβολίου της AstraZeneca και της Οξφόρδης κατά της Covid-19.

«Προφανώς έχουμε τα πολύ θετικά νέα σήμερα το πρωί ότι ξεκίνησε να χορηγείται το εμβόλιο της Οξφόρδης», επεσήμανε ο Χάνκοκ μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό Sky News σήμερα το πρωί. «Πρόκειται για θρίαμβο της βρετανικής επιστήμης το ότι καταφέραμε να φτάσουμε εδώ που είμαστε».

«Από την αρχή είχαμε δει ότι το εμβόλιο ήταν ο μόνος τρόπος εξόδου μακροπρόθεσμα», υπογράμμισε ο ίδιος.

Σύμφωνα με τον Βρετανό υπουργό Υγείας, η χώρα έχει ήδη χορηγήσει ένα εκατομμύριο δόσεις του εμβολίου των Pfizer/BioNTech, πολύ περισσότερες από όσες όλη η υπόλοιπη Ευρώπη συνολικά.

Το άνοιγμα των σχολείων στην Βρετανία

Εξάλλου ο Χάνκοκ υπερασπίστηκε την απόφαση της κυβέρνησης να ανοίξουν και πάλι τα σχολεία σε κάποιες περιοχές της Αγγλίας, παρά το γεγονός ότι παρατηρείται αυξημένος αριθμός κρουσμάτων, εξηγώντας ότι ακολουθεί τις συστάσεις για τη δημόσια υγεία και ότι τα σχολεία σε αυτές τις περιοχές είναι ασφαλή.

«Είναι επίσης ξεκάθαρο ότι το ποσοστό των εκπαιδευτικών που έχουν μολυνθεί από τον κορωνοϊό δεν είναι υψηλότερο από αυτό του υπόλοιπου πληθυσμού», υπογράμμισε ο Χάνκοκ.

Σε άλλη του συνέντευξη στον ραδιοφωνικό σταθμό Times Radio, ο Βρετανός υπουργός Υγείας σημείωσε ότι τα σχέδια της κυβέρνησης να χορηγήσει εμβόλια κατά της covid-19 σε όλο τον πληθυσμό περιορίζονται από την ικανότητα των παρασκευαστών να της παράσχουν επαρκή αριθμό.

«Δεν μπορεί να χορηγηθεί πιο γρήγορα από όσο μας δίνεται, και αυτή είναι η πρόκληση που αντιμετωπίζουμε αυτή τη στιγμή», εξήγησε ο Χάνκοκ.

 

Ειδήσεις

Ροή ειδήσεων

Share